Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.05.2019 г.

Червясването на черешите е предотвратимо

Червясването на черешите е предотвратимо

През май започва да лети черешовата муха, която е един от опасните вредители. Мухата има едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата. Разпространена е почти на всички места, където има черешови дървета. Напада още плодовете на вишната, сладковишната и вида нокът (луницера).

През пролетта със затоплянето на времето и на почвата насекомният цикъл на развитие продължава. Появяват се възрастните насекоми от новото поколение. Летежът им е разтегнат и започва в началото на май. Новопоявилите се мухи не са полово зрели и трябва да се хранят. Храната им е нектар от цветовете на дърветата, както и т. нар. медена роса, отделяна от листните въшки, смучещи сок от листата.

Достигналите полова зрялост и оплодени женски снасят яйцата си в плодовете. Със специален орган, наречен яйцеполагало, мухите внасят яйцето под плодовата кожица. Така излюпената ларва продължава да се развива в месестата част на плода и е защитена от вредни външни въздействия (фиг. 3).

Пазар за череши!

Опаразитените плодове при узряването падат на земята и от там ларвите преминават в почвата, където завършва техният цикъл на развитие.

Мухите са дребни. Имат лъскави черни тела и жълта глава. Крилата са ципести с характерни шарки (фиг. 1). Ларвата няма крака. На дължина достига към 6 мм и има жълтобелезникав цвят. Към главата е изострена, а в задната част е скосена (фиг. 2).

Биологичните особености в развитието вредителя определят начина за предотрватяване на неговата вредна дейност. Намаляването на зимуващия запас в почвата може да стане с обработка (прекопаване, изораване) дълбочина 10 – 15 см. Прибирането на реколтата без остатък и събирането и унищожаването на окапалите плодове е друга полезна агротехническа мярка.

Употребата на инсектициди е насочена срещу възрастните мухи. Те не са много активни и предпочитат листата на клоните в огряната от слънцето част на короната. При мрачно се крият от долната страна на листната петура.

Най-засегнати от червясването са сортовете, чиито плодове узряват по-късно. Мухите избират за снасянето на яйцата съзряващи плодове, които изглеждат восъчно бели или резедави. Това е ориентир за стопаните да започнат пръскане с инсектициди.

Точна прогноза за летежа на мухите може да стане със специални жълти уловки, чиято повърхност е покрита с устойчиво на дъждове лепило. Уловените мухи могат да бъдат разпознати с лупа. Ежедневното отчитане на полепналите бройки ще покаже дали летежът се засилва.

За средноранните сортове е необходимо едно пръскане, а за късните – две през около 10 – 12 дни. Изборът на инсектициди трябва да бъде съобразен с посочените карантинни срокове на препарата. В етикета на всеки препарат трябва да има такива срокове. Допълнителни указания може да даде специалистът по растителна защита в агроаптеката или в съответното регионално звено по растителна защита към Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). В официалните регистри на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) има изчерпателна информация за пестицидите, разрешени за употреба през годината.

Доц. д-р Антоний Стоев (ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София)   

Червясването на черешите е предотвратимо
20534
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Борба с неприятелите
Черешовата муха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини