Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.05.2019 г.

Не бъркайте маната с оидиума

При чести и силни валежи маната плъзва за 2-3 часа
Не бъркайте маната с оидиума

Маната и оидиума са гъбни болести, които нападат всички зелени части на лозата. Борбата за тях се води през целия вегетационен период - от началото на развитието до началото на узряване на гроздето. Ако пръскането се извършва съобразно развитието на болестите, опазването на лозите е напълно гарантирано. Често признаците на двете болести се смесват и поради тази причина борбата с тях се води неправилно.

От маната се образуват мазните петна с неправилна форма от горната страна на листата, а от долната страна срещу тези петна се появява бял прашец, който лесно се изтрива с ръка. Същите петна се появяват и по другите зелени части. Заразяването на листата става от долната страна през отворите, наречени устица. По другите зелени части и горидата лесно се забелязва този бял прашец. Прониквайки от долната страна на листата, нишките (хифите) навлизат между клетките и чрез смукала черпят хранителни вещества от тях. Белият прашец са спори, които поникват в капка роса и навлизат през устицата за ново заразяване.

При оидиума белезите са други. По повърхността на всички зелени части, в т. ч. и по горната повърхност на листата се появява сив прашец. При изтриването му с пръсти върху зелените части се наблюдават черни точици. От тези места именно гъбата е изсмукала хранителните си вещества. Нишките (хифите) на гъбата не проникват във вътрешността на тъканите на зелените части, а пускат смукалата си да черпят хранителни вещества от клетките на повърхността. Плодните тела и нишките на гъбата оидиум са с пепеляво-сив цвят, зелените части са като посипани с пепел, затова я наричат пепелница или кюлеме.

При чести и силни валежи маната плъзва за 2-3 часа

Зимните спори на гъбата презимуват в почвата. През пролетта при дъжд и локви в почвата и средна денонощна температура около 11 градуса те покълват и заразяват листата. Петната по заразените листа са редки и трудно се откриват. По-късно от тях се образуват летни спори, които бързо покълват и за няколко часа при висока температура заразяват и останалите зелени части. По-късно през лятото при чести и силни валежи болестта плъзва много бързо за 2-3 часа. Най-сигурното опазване на лозата от маната е пръскането да започне рано напролет, когато летораслите са достигнали 20-30 см, времето е топло и има чести превалявания, като първото пръскане е малко преди края на май. Третирането на лозата през лятото се извършва в зависимост от времето и фунгицида през 5-14 дни, за да може новите млади листа, зърната и гроздове да бъдат напръскани. Всяко пропускане може да е фатално. Веднъж масово заразените лози трудно ще се излекуват, дори и всеки ден да ги ръсите. За борба с болестта се използва бордолезов разтвор - 1 %, купроцин супер М - 0,2% и шампион - 0.15% за предпазно пръскане и ридомил голд МС 68 ВГ - 0.25% с лечебно действие.

Щом разпукнат зимните очи, се пръска срещу оидиум

Лозарите не обръщат сериозно внимание на тази гъбна болест, защото в някои години пораженията от нея са малки, но трябва да знаят, че в други може да нанесе значителни щети. Тя не се познава добре като маната или се смесва с нея. Доскоро оидиумът е бил познат само в райони, разположени около бреговете на големи водни басейни - морета, язовири и реки, където атмосферната влага е много висока. Сега тя се развива и във всички райони на страната. Гъбата презимува под формата на зимни спори в почвата или върху зимните очи на пръчките. През пролетта при дневна температура 14-15°С спорите покълват и извършват първите заразявания. След това се появяват летните спори, които масово разнасят болестта върху всички зелени части. Гъбата се развива при висока температура и висока атмосферна влажност. Първото третиране е при набъбване и разпукване на зимните очи. Второто - когато леторастите са 10-15 см, третото - през време на цъфтежа и четвъртото - при наедряване на зърната. За борба с оидиума се използват топаз 100ЕК - 0,015%, байфидан 250ЕК - 0,01 % и др. Те могат да се смесват с препаратите, използвани срещу маната. Може да се използват и смесени препарати.

Не бъркайте маната с оидиума
35257
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Министърът подкрепя напълно протеситет в Европа
Вътев: В неделя е третата ни среща с аграрната камара в Министерския съвет
Очаква се среща със земеделци от региона
Земеделският министър отбеляза празника на свети Трифон в Троянския манастир
Опасността от маната по зелето остава!
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Практика
При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана
Фитосанитарно състояние - юни 2023 г.
Опасни болести по пролетниците през юни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини