Европейската агенция по безопасност на храните потвърди, че все още няма известен начин за унищожаване на бактерията xylella fastidiosa, която поразява маслиновите насаждения в Европа.
Агенцията е публикувала два доклада, относно рисковете за здравето на растенията и за ефективността на мерките за контрол, пише онлайн изданието euractiv.com.
Бактерията засяга основно маслинови дървета. Заразените растения са с изгорели листа, сухи клони и бързо се влошават, като в най-лошите случаи се стига до унищожаване на дървото.
Първоначално открита в Италия през 2013 г., xylella fastidiosa започна да се разпространява бързо в цяла Южна Европа. Бактерията вече се разпространява и в Южна Франция, след като беше открита през 2015 г. в маслинови масиви в Корсика и Прованс-Алпи-Лазурен бряг, както и в Испания, където от октомври 2016 г. насам са засегнати над 134 хил. ха насаждения.
В началото на 2019 г. в Италия, в Монте Арджентарио в Тоскана, отново е докладвано ново огнище.
Одобриха предложение на ЕК за засилени мерки срещу разпространението на бактерия по маслините
Компютърни симулации, разработени от експертите на Агенцията, показват, че по-голямата част от територията на ЕС е потенциално подходяща за установяването на xylella fastidiosa. Най-застрашена е Южна Европа. Някои вариации на бактериите имат потенциал да се развият и в Северна Европа.
Компютърните симулации илюстрират ефективността на аварийните фитосанитарни мерки, ако се въведат правилно и се прилагат във времето. Възможно е ограничаване на разпространението на микроорганизмите или дори локално изкореняване на вредителя с контролни мерки, като навременното отстраняване на растенията в заразените зони.
Агенцията ще продължи с изследванията, за да се опита да контролира по-добре огнищата, както и да предвиди новите заразявания.