Начало » Пазари » Животинска продукция
19.04.2019 г.

Цените на агнешко в страната тръгнаха нагоре

Цените  на агнешко в страната тръгнаха нагоре

През последната седмица средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо за страната като цяло отбелязват леко повишение спрямо предходния седмичен период. По области, най-съществена динамика на ценовите стойности се наблюдава при търговията сагнешки разфасовки в големите супермаркети.

Цените на едро на цяло агне са в диапазона от 12,75 лв./кг (Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 15,75 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен) се посочва в днешната ценова справка на експерти на МЗХГ. В осем области се отчита покачване на цените на продукта с между 1,1% и 5% на седмична база (най-значително в Добрич и Шумен), а единствено в Хасково – понижение, с 1,9%. Това води до повишение на средната цена на едро за страната с 1,4%, до 13,86 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.

Търговията на дребно с цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) се задържа в ценовия интервал от 11,40 лв./кг (Бургас) до 14,80 лв./кг (Кюстендил), без седмични отклонения на стойностите по области. Въпреки това, средната стойност за страната в ДТО се повишава с 0,7%, до 13,44 лв./кг, поради появата на продукта и в по-малките магазини в Перник и Русе, на сравнително високи цени.

НОКА: Агнета се купуват от фермите по...

През изминалата седмица средната цена на едро на цяло агне е с 0,42 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.

Цените на едро на агнешки бут варират от 13,65 лв./кг (Пазарджик) до 17,00 лв./кг (Русе). В шест от областите се наблюдава поскъпване на продуктав рамките на 1,7% - 5,6% на седмична база, най-чувствително в Смолян.Средната цена на едро на агнешки бут за страната е14,61 лв./кг, с 1% над нивото от предходния седмичен период.

Предлагането на агнешкия бут в големите търговски вериги е на най-ниска цена в Добрич (14,40 лв./кг), а на най-висока – в Бургас, Сливен и Ямбол (16,99 лв./кг). В сравнение с предходната седмица, в шест области е налице покачване на цените на продукта от 3,5% до 11,3%, най-значително във Видин, Враца и Монтана, а в други четири – понижение от 0,4% до 3,6% (Шумен). В резултат, средната стойност за страната нараства с 1,6%, до 15,50 лв./кг.

В по-малките магазини агнешкият бут се търгува на цени от 11,70 лв./кг (Бургас) до 16,03 лв./кг(Русе).В област Добрич продуктътпоскъпва с 1% на седмична база, докато в Русепоевтинявас 2,6%. Средната цена на дребно на този вид разфасовка в ДТО за страната е 14,30 лв./кг, с 0,1% под нивото от предходната седмица.

Средно за страната, цената на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги е с 1,20 лв./кг или с8,4% по-висока от тази в по-малките магазини.

През изтеклата седмицасредната цена на едро на агнешки бут за страната е с0,89лв./кг по-нискаот тази на дребно в ГТВи с 0,31лв./кгпо-висока от тази вДТО.

Цените на едро на агнешка плешка варират от 13,05 лв./кг (Габрово) до 15,59 лв./кг (Русе). Само в Бургас и Хасково се наблюдават седмични ценовиотклонения - повишение съответно с 5,7% и 1,9%. Така, средната стойност на едро за страната се покачва с 0,4%, до 14,02 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на агнешка плешка са най-ниски във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен (13,24 лв./кг), а най-високи – в Кюстендил (15,49 лв./кг).В девет области продуктът се предлага от 1,8% до 12,2% по-скъпо спрямо предходната седмица, като най-значително нарастват цените в Перник и София. Същевременно, в други пет области е налице поевтиняванеот 3,7% до 6,3% (Бургас, Сливен и Ямбол). Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е 14,42 лв./кг, с 1,8% по-висока спрямо предходния седмичен период.

По области, агнешката плешка се предлага в по-малките магазини на цени от 11,20 лв./кг в Бургас, до 14,96 лв./кг в Русе. В три области е налице седмично покачване на цените – с по 1,1% в Добрич и София и с 3,7% във Варна, а единствено в Русе – понижение, с 3,4%. Средната стойност за страната в ДТО се повишава с незначителните 0,1%, до 13,81 лв./кг.

През последната седмица средната цена на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги за страната е с 0,61 лв./кг или с 4,4% по-висока оттази в по-малките търговски обекти.

Цените на едро на продукта са средно с 0,40 лв./кг по-ниски от тези на дребно вГТВ и с 0,21 лв./кг – по-високи от тези в ДТО.

Цените  на агнешко в страната тръгнаха нагоре
18001
 

Последни материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини