Ръководството на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) призовава потребителите за празниците да купуват агнешко месо с гарантиран български произход. Същата молба е отправена и с отворено писмо до мениджърите на търговските вериги. По препоръка на браншовиците са въведени два вида печати, които да отличават българското от вносно агнешко – първото е маркирано със син печат, а вносното – с червен. Червена маркировка трябва да има и на закланите в български кланици вносни агнета, като това трябва да бъде указано и на витрината на магазина, посочиха от асоциацията.
Цените през тази пролет ще бъдат като миналогодишните. На този етап във фермите агнетата се продават средно по 6 лева за килограм живо тегло, а от кланиците килограмът излиза между 11 и 13 лева., съобщиха още от НОКА.
Поставянето на табели е инициатива на браншовата организация, утвърдена от Българската агенция за безопасност на храните от този месец. По-добрата информираност на потребителите ще стимулира продажбите на българско месо, ще ограничи срива в цените и ще помогне при справянето със сивата икономика, категорични са от асоциацията.
Маркировката се поставя на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има печат. При покупка на по-дребни разфасовки в магазините задължително трябва да се обозначава и страната на произход.
„Имаме информация, че недобросъвестни търговци ще се опитат да продават агнешко от Македония като българско. Затова съветваме за Великден при възможност да се купува месо от най-близката ферма“, препоръчват от НОКА.