Начало » Новини » Света
13.04.2019 г.

Свързаната крава, или как интернет на нещата може да отведе производителността на млечните ферми на друго ниво

Устройства и алгоритми в помощ на животновъдите
Свързаната крава, или как интернет на нещата може да отведе производителността на млечните ферми на друго ниво

Концепцията за „свързаната крава“ може и да звучи футуристично на много хора, но с развитието на интернет на нещата (IoT) дори и големи компании заговориха за тези технологии със сериозни лица и без да избухнат в смях. Началото беше поставено с крачкомер за крави, припомня Ясир Хохар, основател и главен изпълнителен директор на холандската софтуерна компания Connecterra, пише FT. Устройството се поставя на глезена на животното и дава информация за това колко се движи животното - ключов признак за неговото здраве и на какъв етап от половия си цикъл се намира.

С развитието на технологиите вече се предлагат множество различни устройства. Земеделските стопани поставят сензори на различни части от тялото на кравите - включително опашката, врата, копитата, стомаха, за да повишат продуктивността на стадата.

Moocall, ирландска компания, която работи с екипа за интернет на нещата в телекомуникационната група Vodafone, цели намаляване на смъртността при кравите с до 80%, като постави сензор на опашката. Само във Великобритания над 110 000 телета и около 50 000 крави умират всяка година поради усложнения, свързани с раждането. Системата на Moocall може да предупреди земеделските стопани за евентуални отклонения и потенциални проблеми.

Подобни измервания предлага и телеметричната система Well Cow Bolus. Тя следи за храненето и температурата в търбуха на кравите и отчита биомаркерите в млякото още в процеса на развитие. Компанията, която изгражда системата, е дъщерно дружество на благотворителната организация за селскостопански изследвания Roslin Foundation в Шотландия. Сензорите се изграждат чрез технологията Arm Holdings, подобна на тази, използвана в по-старите поколения мобилни телефони.

Информацията, която предоставят всички тези сензори, отваря възможности за увеличаване на производителността на стадата. Ново поколение компании се опитва да приложи машинното обучение към мониторинга на отделните крави, за да помогне на селскостопанския сектор да повиши ефективността на производството на храни. Възможността да се предскаже точно кога трябва да бъде осеменена юница и кои генетични линии произвеждат най-голям добив на мляко може значително да подобри ефективността и производителността.

Когато Хохар се премества от Холандия в Дубай, за да работи за Microsoft, той живее във ферма за мляко. Той основава Connecterra, след като наблюдава необходимостта от по-ефективни технологии за земеделските стопани, които се придържат към „силно остарели системи“, по неговите думи.

Компанията му, подкрепена от лондонския IoT фонд Breed Reply, стартира приложение за фермери, наречено Ida, което е предназначено да излезе извън рамките на системите за предупреждение, които само наистина информират земеделския производител, когато нещо се обърка. Алгоритмите на приложението наблюдават седем различни поведения на всяка крава в стадото, които могат да предскажат различни проблеми.

Системата позволява на стопаните да симулират какъв ефект биха имали върху стадата и добива на мляко промени в храната, сградния фонд, пасищата и т.н. Така се осигурява модел на най-добрата практика, върху който се базират най-продуктивните стопанства.

Според Хохар възвръщаемостта на инвестицията в тази система е до пет пъти, дори и в малките стопанства. По данни, които той предоставя, са спестени 2 000 евро за едно стадо от само 20 крави на една ферма, тъй като е установено, че три от животните изяждат два пъти повече храна, отколкото другите говеда, а произвеждат половината от млякото.

Fujitsu, японската технологична компания, също предлага подобна услуга, базирана на алгоритъм, с цел да определи момента на еструса, което също се отразява на производителността на мляко.

„Британското земеделие е изправено пред редица предизвикателства. Разбирането как технологиите могат да бъдат приложени, за да се даде възможност на земеделските производители да постигнат по-добри резултати, е жизненоважна стъпка към гарантиране на успешното земеделие“, казва Джеймс Мейнард, управляващ директор на Fujitsu Global IoT & Innovation.

Инвестициите в прецизни агротех системи достигат 3,2 млрд. долара през 2016 г., посочва изданието. Прогнозата е за силен ръст през годините, още повече, че телекомуникационните компании и други фирми от IoT сектора се насочват към фермите за мляко като към нова ниша за растеж. С развитието на 5G мрежите ще се достигне до вълна от нови технологии и за животновъдите.

Telecom Italia, например, преговаря с Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, индустриалният орган, който представлява производителите на сирене пармезан, за осигуряване на по-добра свързаност в производствения процес, за да се постигнат значителни подобрения в ефективността.

„Един от най-важните въпроси е контролът и повишаването на качеството на млякото чрез интернет на нещата. Можем да осигурим свързаност от полето до млекодайните животни, млечните продукти и транспорта“, казва Джовани Фериго от телекомуникационната компания.

Подобренията в производството на сирене биха могли да катализират позициите на телекома и в други сектори на хранително-вкусовата индустрия, включително винопроизводството, производството на качествени плодове и зеленчуци, зехтин, шунка и други.

Създаването на система, при която раждането, животът и смъртта на кравата не само са контролирани, но и напълно предсказуеми, биха могли да окажат драматично въздействие върху ефективността на млечната промишленост. Това обаче може и да е спорно на пазар, където малките биологични продукти стават все по-популярни.

„Развъждането на супер крави се превръща в надпревара, която силно напомня на дистопичната научна фантастика”, казва Киерра Бокс, експерт в устойчивото хранене и правата върху земята. "Когато купуваме индустриално произведеното месо или млечни продукти, ние всички подкрепяме система, която е под натиск да произвежда все повече и по-евтини стоки“, посочва тя.

Свързаната крава, или как интернет на нещата може да отведе производителността на млечните ферми на друго ниво
11832
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
В Париж
БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР
От 8 до 11 ноември в Интер Експо Център
Ново пчеларско изложение ще се проведе в София
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
На среща в МЗХ с регионален съветник за Източна Европа
Обсъдиха възможностите за ръст на селскостопанския стокообмен със САЩ
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
С бюджет от над 318 милиона лева
Започва прием на проекти за инвестиции в екология и технологии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини