Начало » Новини » Страната
09.02.2024 г.

БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР

В Париж
БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР

Снимка: sinor.bg

В рамките на 5-тото заседание на Комитета по химикали и биотехнологии към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), проведена в конферентния център на организацията в Париж, България представи съответствието на страната по 19 акта на Съвета на ОИСР, свързани с управлението на химикалите.

Предвид хоризонталния характер на законодателството по управление на химикали и контрол на опасностите от големи аварии с опасни химични вещества, в състава на българската делегация бяха включени експерти от министерствата на околната среда и водите, здравеопазването, земеделието и храните, вътрешните и външните работи, както и експерти от Изпълнителна агенция по околна среда, Регионални инспекции по околната среда и водите, Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация", Национален център по обществено здраве и анализи и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Като част от превантивните инструменти в политиката за опазване на компонентите на околната среда, България е въвела и прилага ефективни политики и практики за контрол на опасностите от големи аварии с опасни химични вещества и екологосъобразно управление на химикалите през целия им жизнен цикъл, с цел ограничаване на натиска от замърсяване с пестициди, биоциди и индустриални химикали. Страната ни е ангажирана и с подобряване на капацитета за мониторинг и контрол на компонентите на околната среда, с подобряване на обществения и бизнес модел на поведение към неутралност и нулево замърсяване, с прилагане на принципа „замърсителят плаща“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

България се стреми към постигане на целите за устойчиво развитие чрез прилагане на международните и европейски изисквания за засилване ролята и отговорността на индустрията за идентифициране на рисковете и предоставяне на информация за химикалите с цел гарантиране на тяхната безопасна употреба, за постигане на чисти технологии и кръгова икономика и намаляване съдържането на опасни вещества чрез тяхната забрана или ограничаване.

Важен аспект от прилагането на законодателството по управление на химикалите е информирането и обучението на индустрията и подготовката за изпълнение на изискванията и стандартите, свързани с управлението на химикалите. Дейностите за предоставяне на консултации на индустрията във връзка с прилагането на законодателството в областта на управлението на опасните химични вещества и предотвратяване на риска от аварии с опасни химични вещества се изпълняват от Националното информационно бюро по химикали. Актуална информация се публикува на уеб страницата на МОСВ, раздел Превантивна дейност.

Като член на ЕС, България е въвела европейското законодателство и вече прилага високи стандарти и политики за екологосъобразно управление на химикалите и контрол на опасностите от големи аварии с опасни химични вещества. ОИСР има водеща роля в изработването и прилагането на най-високи стандарти в тази област.

БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР
1861
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Резуметата ще се приемат до 15 юни т.г.
Подготовка за втората международна конференция за системна биология и биотехнология
Уебинар
Байер Кроп Сайанс с обновено портфолио, базирано на иновациите
Документи ще се подават от 30 септември до 31 октомври
Иновационният фонд обяви нов прием за проекти в биотехнологиите и индустрията за здравословен живот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини