Начало » Новини » Страната
09.02.2024 г.

БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР

В Париж
БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР

Снимка: sinor.bg

В рамките на 5-тото заседание на Комитета по химикали и биотехнологии към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), проведена в конферентния център на организацията в Париж, България представи съответствието на страната по 19 акта на Съвета на ОИСР, свързани с управлението на химикалите.

Предвид хоризонталния характер на законодателството по управление на химикали и контрол на опасностите от големи аварии с опасни химични вещества, в състава на българската делегация бяха включени експерти от министерствата на околната среда и водите, здравеопазването, земеделието и храните, вътрешните и външните работи, както и експерти от Изпълнителна агенция по околна среда, Регионални инспекции по околната среда и водите, Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация", Национален център по обществено здраве и анализи и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Като част от превантивните инструменти в политиката за опазване на компонентите на околната среда, България е въвела и прилага ефективни политики и практики за контрол на опасностите от големи аварии с опасни химични вещества и екологосъобразно управление на химикалите през целия им жизнен цикъл, с цел ограничаване на натиска от замърсяване с пестициди, биоциди и индустриални химикали. Страната ни е ангажирана и с подобряване на капацитета за мониторинг и контрол на компонентите на околната среда, с подобряване на обществения и бизнес модел на поведение към неутралност и нулево замърсяване, с прилагане на принципа „замърсителят плаща“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

България се стреми към постигане на целите за устойчиво развитие чрез прилагане на международните и европейски изисквания за засилване ролята и отговорността на индустрията за идентифициране на рисковете и предоставяне на информация за химикалите с цел гарантиране на тяхната безопасна употреба, за постигане на чисти технологии и кръгова икономика и намаляване съдържането на опасни вещества чрез тяхната забрана или ограничаване.

Важен аспект от прилагането на законодателството по управление на химикалите е информирането и обучението на индустрията и подготовката за изпълнение на изискванията и стандартите, свързани с управлението на химикалите. Дейностите за предоставяне на консултации на индустрията във връзка с прилагането на законодателството в областта на управлението на опасните химични вещества и предотвратяване на риска от аварии с опасни химични вещества се изпълняват от Националното информационно бюро по химикали. Актуална информация се публикува на уеб страницата на МОСВ, раздел Превантивна дейност.

Като член на ЕС, България е въвела европейското законодателство и вече прилага високи стандарти и политики за екологосъобразно управление на химикалите и контрол на опасностите от големи аварии с опасни химични вещества. ОИСР има водеща роля в изработването и прилагането на най-високи стандарти в тази област.

БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР
2279
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Резуметата ще се приемат до 15 юни т.г.
Подготовка за втората международна конференция за системна биология и биотехнология
Уебинар
Байер Кроп Сайанс с обновено портфолио, базирано на иновациите
Документи ще се подават от 30 септември до 31 октомври
Иновационният фонд обяви нов прием за проекти в биотехнологиите и индустрията за здравословен живот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини