Фамилия Добрев инвестира в нова кравеферма в полите на Рила

Бизнес с бъдеще

15.12.2015 г.

До май 2016 година семейната фирма на Росен Добрев ще изгради модерна кравеферма край самоковското село Рельово. Инвестицията е обмисляна от години и е естествено продължение на активен бизнес, чието начало датира още от 1994 г., съобщи за Синор.БГ Росен Добрев, собственик на млекопреработвателното предприятие. В новата ферма ще бъдат отглеждани 400 млечни крави от породите Холщайн. Заедно с телетата стопанстнвото ще наброява 900 животни.

Най-голямата инвестиция в стопанството ще бъде покупката на животните, чиито цени в Европа се движат около 1 600 евро за млечна крава.

С новата инвестиция Добрев възнамерява да разшири производството на качествени млечни продукти, които са добре познати на пазара.  

Неслучайно и бизнес стратегията е да бъде затворен цикълът на производство, като се започне от фермата с високопродуктивните животни, премине се през мандрата и се стигне до пазара, където чрез собствени магазини специалистите предлагат директно своите млека, сирена и маса други млечни продукти.

Преди 21 години фамилия Добрев отваря мандрата в село Драгушиново, разположена в полите на Рила. Днес със собствени сили и с помощта на еврофондовете Добрев възнамерява да изгради и модерната кравеферма. Бизнесменът има идея за проект по подмярка 4,1 от новата програма за селските райони, която дава възможност за инвестиции в животновъдни обекти, но все още не разкрива стратегията си.

За разлика от редица свои колеги той е успял да намери и пряк досег с потребителите чрез изграждането на собствена търговска верига, позната на потребителите като „Млекарницата на Добрев”.

От 2011 година, когато се дава старт на веригата, досега обектите му са сред най-посещаваните. За този период фирмата вече е разкрива шест магазина в София и един в Бургас.

Изумително е и разнообразието от български и европейски млечни продукти, които се предлагат. Освен традиционните саламурени сирена и кашкавали, прясно и кисело мляко в номенклатурата влизат още млечни пастети и ролета, извара, топени сирена и др. Богато разнообразие има и на италианските сирена моцарела, качота, проволоне и др. 

На фона на общото състояние на българското животновъдство примерът на Добреви е заразителен. И това се усеща от останалите производители, които държат на високото качество и основно на българската суровина. Неслучайно повечето от големите млекопреработватели инвестираха в собствени ферми, гарантирайки по този начин и бъдещето на бизнеса си. 

Екатерина Стоилова

Sinor.BG

Споделяне на сайта