Често се наблюдава интензивно пожълтяване на листата на краставиците. Това се случва както при младите разсади, така и при възрастните растения. Причините за пожълтяването могат да бъдат различни – наличие на вредители, недостиг на влага, прекомерно поливане или редуване на недостиг с излишък, а също и болести.
Какво е важно да знаем
1. Не трябва да се засаждат краставиците всяка година на едно и също място. Спазването на правилата на сеитбооборота ще помогне за отглеждане на здрави растения.
2. Не трябва да се засаждат тикви и тиквички в близост до краставици, защото това увеличава риска от общи заболявания.
3. Краставиците обичат влага и това налага често поливане. Не трябва да се допуска засушаване или преовлажняване. За предотвратяване на бързата загуба на влага може да се прибегне до мулчиране.
Методи за борба с пожълтяването на листата
Когато краставиците имат вече 3-4 листа, трябва да се пръскат със следния разтвор - към 9 литра вода се добавя 1 литър прясно мляко, 5 капки йод и 20 грама сапун. Всичко се смесва добре, прецежда се и се пръска вечер два пъти седмично в продължение на 2-3 седмици.
При засаждане на краставиците е добре в ямките да се постави по една супена лъжица дървесна пепел. На отделните стадии на развитие растенията се нуждаят от различни хранителни вещества, които трябва да се внасят поетапно.
Добро средство за справяне с пожълтяването на листата на краставиците и за борба с различни вредители са лучените люспи. За 10 литра вода се вземат 500-600 грама люспи, възвират и се оставят да отстоят 10-12 часа, прецеждат се и растенията се пръскат, като се разрежда 1:4 с вода. Разсадите се пръскат и поливат.
Отлично средство срещу пожълтяване на краставиците е смес от хляб, йод и вода. В 10 литра вода се поставя един натрошен хляб, който престоява 10-12 часа, претрива се добре, прецежда се и се добавят 10 ml йод. Всеки литър от получената смес се разрежда с 10 литра вода и се пръскат растенията. Ако прилагаме тази процедура 2-3 пъти месечно краставиците ще ни радват освен със свежи листа и много плодове. Препоръчва се да се пръска вечер.
За справяне с различни гъбични заболявания се използва сода бикарбонат, като в 10 литра вода се разтваря супена лъжица сода и се поливат краставиците.
Ако листата на краставиците са започнали да пожълтяват може да се използва слаб разтвор на калиев перманганат, с който се поливат растенията.