Начало » Новини » Коментари
27.03.2019 г.

Поне 3-годишен опит се иска от фермерите, които ще получат помощ за хладилни бази за плодове и зеленчуци

Очаква се одобрение от Брюксел
Поне 3-годишен опит се иска от фермерите, които ще получат помощ за хладилни бази за плодове и зеленчуци

sinor

В момента, в който Европейската комисия одобри (нотифицира) новата държавна помощ „за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“, производителите на плодове и зеленчуци най-после ще могат да изграждат малки хладилни бази и пакетажни цехове за по-лесна реализация на продукцията.

Бюджетът за срока на прилагане на помощта през тази и следващата година ще бъде 7,2 млн. лв., като максималната субсидия за един проект е до 50% от приемливите разходи по него. Фермерите обаче не могат да получат повече от 120 000 лева на проект.

В случаите, когато с отделни проекти кандидатстват организация/група на производители и неин член, се прилага посоченият лимит за двамата кандидати, който ще бъде разпределен пропорционално спрямо размера на одобрените инвестиционни разходи в съответните проекти.

В случай, че член на организация/група на производители кандидатства със самостоятелен проект и организацията/групата има вече одобрен друг проект, или обратно, от максималния размер на помощта за втория кандидат ще се приспаднат вече договорените средства.

Повторно кандидатстване се допуска само в случай че кандидатът вече е изпълнил предходния проект и е подал заявление за изплащане на държавната помощ. Размерът на държавната помощ за втория проект на кандидата не може да надвишава разликата между лимита от 120 хил. лв. и одобрения размер на държавната помощ за предходния проект.

По тази помощ кандидатите могат да купуват и монтират машини, оборудване и линии, необходими за подготовка за продажба, включително за приемане, сортиране, калибриране и пакетиране/опаковане, етикетиране. Особено важна е помощта за покупка или инсталиране на машини, оборудване и линии, необходими за охлаждане и съхранение, включително хладилно оборудване, хладилни камери, хидрокулери, вакуумкулери, техника за складиране, бокспалети и каси/щайги за многократна употреба.

Срокът за изпълнение на инвестицията и за подаване на заявление за плащане на помощта е до 9 месеца от датата на сключване на договора за държавна помощ.

Четири години след датата на договора за отпускане на държавна помощ фермерът е длъжен да използва придобитите активи по предназначение и да не ги прехвърля под каквато и да е правна форма върху други лица без съгласието на фонд „Земеделие”;

Право на подпомагане имат земеделски стопани, регистрирани по наредба 3, които имат поне 3-годишен стаж като градинари. По отношение на организации или групи производители изискването се отнася за всеки един от техните членове. (Това изискване следва да бъде изпълнено при кандидатстване, както и следва да бъде поддържано в 4-годишен срок от датата на договора за предоставяне на държавна помощ).

За подобна помощ могат да кандидатстват също микро-, малки и средни предприятия, в които работят по-малко от 250 души, чийто годишен оборот не надхвърля 50 млн. евро и/или чието годишно балансово число не надхвърля 43 млн. евро.                  

Държавната помощ не покрива редица разходи, които трябва да се знаят от кандидатстващите:

-           разходи, произтичащи от кандидатстване за допустимите инвестиции по т. 8.1. от страна на лице, което вече е получило публична финансова помощ  за същите инвестиции, включително по настоящата схема;

-           разходи за подмяна на съществуващи активи по т. 8.1.;

-           разходи за закупуване на машини, оборудване и линии втора употреба;

-           разходи за данък добавена стойност (ДДС), с изключение на невъзстановим ДДС, когато е поет действително и окончателно от кандидати, различни от лицата, освободени от данък съгласно чл. 3, ал. 5 от Закона за данък върху добавената стойност;

-           разходи за плащания в брой;

-           разходи за застраховка;

-           административни разходи;

-           разходи за финансиране на лихви;

-           транспортни разходи;

-           разходи, извършени преди подаване на заявление за кандидатстване;

-           разходи, свързани с преработка на селскостопански продукти;

-           разходи за закупуване на оборудване на лизинг;

-           разходи, възникнали в резултат от припокриване на допустими инвестиции при кандидатстване за помощ за  машини, оборудване и линии за повече от един вид продукция, които не са мотивирани в представената от кандидата обосновка;

-           разходи към доставчици на материални активи или извършители на услуги, с които кандидатът е свързано лице   по смисъла на §1, ал. 1 и ал. 2 на Търговския закон;

-           разходи за закупуване на земя;

-           разходи за строителство, свързани с изграждане на сгради, помещения и площадки, в които ще се монтира оборудването;

-           разходи за транспортни средства.

Фермерите трябва да имат поне 5-годишни договори за наем или аренда на ползваните земи, трябва да имат предварителни договори за доставка на оборудването и машините. Те трябва да представят най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал или една оферта в оригинал (в случай на разходи, за които са определени референтни цени) с цел определяне на основателността на предложените разходи за всяка доставка/услуга на стойност, по-голяма от левовата равностойност на 10 000 евро, както и в случай, че тя е част от доставки/услуги, договорирани с един доставчик/изпълнител, на обща стойност повече от левовата равностойност на 10 000 евро.

Цената следва да бъде определена в левове или в евро с описан ДДС. Офертите се издават не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружават от технически спецификации в случаите на закупуване на машини, оборудване и линии, включително компютърен софтуер и специализирана техника.

Когато са определени референтни цени или разходите са за специализирани производствени линии, изготвени по индивидуално технологично задание, се предоставя една независима оферта в оригинал с цел съпоставяне с референтните цени и определяне на основателността на предложените разходи. При съпоставяне на референтните цени с тези на оферента ДФ „Земеделие“ одобрява по-малката от двете стойности. Кандидатът представя и заверени копия на предварителни или окончателни договори с избраните изпълнители. Списък с разходите, за които са определени референтни цени, се публикува на електронната страница на Държавен фонд „Земеделие".

Офертите трябва да съдържат фирмата на търговеца, срока на валидност, датата на издаване, цената без ДДС, с посочване на нейния размер, подпис и печат на оферента. В случаите на доставка на машини, техника и оборудване офертите трябва да съдържат вид, марка, модел, капацитет, мощност и други специфични технически данни.

Оферентите в случаите, когато са местни лица, трябва да са вписани в търговския регистър, а оферентите - чуждестранни лица, трябва да представят документ за правосубектност съгласно националното им законодателство. 

Поне 3-годишен опит се иска от фермерите, които ще получат помощ за хладилни бази за плодове и зеленчуци
14180
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини