Начало » Новини » Коментари
23.04.2024 г.

Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април

Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април

Снимка: sinor.bg

След като утре (24 април) служебният земеделиски министър Георги Тахов положи клетва пред 49-то Народно събрание, имаме уверението от самия него като досегашен изпълнителен директор на фонд „Земеделие“, че ще се стигне до положителен резуртат за изплащането на украинската помощ, която трябваше да бъде преведена на сектора до 22 април. Това съобщи депутатът от ДПС Ализан Яхова пред част от браншовите организации в агроскетора, присъстващи на 18-я форум „Да! На българската храна“, проведен днес в София.

Утре в 17 часа Главчев, Петкова и Тахов се срещат с браншови организации

Яхова отговори на критиките на председателя на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, според когото депутатите от земеделската комисия също имат вина за факта, че при обсъждането на проектобюджета за 2024 г. 426-те милиона лева, необходими за тези компенсации, не бяха одобрени от парламента. „Знаете, че всички партии в земеделската комисия гласувахме консенсусно в защита на интересите на българските земеделци и настоявахме сумата да бъде заложена. По отношение на националния бюджет обаче решаващата дума беше на министъра на финансите и на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание", посочи още Яхова. Тя припомни, че мотивът на бившия финансови министър Асен Василев беше, че средства за украинската помощ ще се намерят от резервите на фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните. Именно затова и депутатите са получили уверение от новоназначения министър Георги Тахов (указът за назначавнето му е обнародван в днешния брой на "Държавен вестник"), че необходимите обезщетения заради кризите в сектора ще бъдат отпуснати.

Яхова припомни също, че депутатите от земеделската комисия анблок са дали рамо и за бързото приемане на промените в два от изключително важните закони – за подпомагане на земеделските производители и за собствеността и ползването на земеделските земи. Днес земеделската комисия има извънредно заседание, на което на второ четене ще бъдат гледани измененията в Закона за подпомагане на земеделските производители. Без този закон, както и този за земеделските земи Министерството на земеделието не би могло да стартира тазгодишната кампания за директните плащания, дебело подчерта депутатът Яхова. И припомни, че благодарение на извоюваните промени в Стратегическия план кампанията ще премине добре, след като и двете законови изменения окончателно бъдат приети от този парламен.

Депутатът от ДПС добави, че в тази връзка тяхната партия е инициирала за утре среща на парламерната земеделска комисия с шефове на дирекции в агроминистерството, за да установят доколко областните и общински земеделски дирекции и служби и офисите на фонд „Земеделие“ имат готовност да приемат заявленията на фермерите и да очертават площите за Кампанията за директни плащания 2024 г.

Ще припомним, че проблемите с допустимите слоеве през миналата кампания предизвикаха огромно забавяне на приема на заявленията и вместо в средата на май този прием завърши едва през юли 2023 г.

Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
6301
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини