Начало » Новини » Интервю
14.03.2019 г.

Коста Петров: Искаме съдействие прясната продукция да се съхранява в държавните хладилни бази под наем

Позиция на бранша
Коста Петров: Искаме съдействие прясната продукция да се съхранява в държавните хладилни бази под наем

Пазарът в Сливен преди години Снимка: sinor

„Ако до 3-4 години държавата не прокара политика за създаване на хладилни бази за съхранение на плодове и зеленчуци, каквато е практиката във всички съседни на България държави, дребните производители ще изчезнат подобно на индианците в Америка“. С тези думи зам. председателят на Съюза на овощарите и управител на организацията на производителите „Българска праскова“ Коста Петров изрази позицията на колегите си по отношение на очакваната държавна подкрепа за сектора, който като производство се разрасна, но като реализация на плодовете и зеленчуците среща огромни проблеми.

През последните години се стигна до куриоза фермерите да оставят плодовете необрани на дърветата, именно поради липса на бази и възможност да ги съхраняват. Именно затова и те настояват поне част от хладилните бази да бъдат предоставяни на фермерите в месеците на усилно бране, ако държавата ползва останалите по предназначение.

Дори в съседна Румъния земеделското министерство е осъзнало потребността от създаване на съвременни складове за обработка на пресните плодове и зеленчуци и в момента там се изпълняват проекти за изграждане на 10-12 подобни големи бази. Повечето от тях са с европейско финансиране, като целта е земеделските производители да пакетират и продават стоката си, без да похабяват продукцията и да я изнасят в чужбина, посочи още овощарят.

На последната среща на браншовите организации с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов градинарите са поискали съдействие за логистична подкрепа, като е посочена възможността малките и средни фермери да ползва под наем съществуващите държавни хладилни бази в страната. Подобни складове има край Хасково, в пазарджишкото село Огняново, в Долни Дъбник и дори край Сливен.

„Получихме уверение от министър Порожанов, че ще проучи въпроса и очакваме неговата подкрепа, посочи още Коста Петров. И допълни, че единствено за базата в Сливен не може да бъде съдействано за подобно наемане, тъй като по неясни причини пазарът там беше прехвърлен към Министерството на икономиката.

На срещата е разисквана и предстоящата държавна помощ, която България ще поиска от Брюксел за инвестиции в изграждането на малки пакетиращи машини и мини хладилни бази. „Вярно е, че при евентуалното одобрение тя може да ни бъде предоставена най-рано от 2020 година, но за нас е важно стъпка по стъпка да вървим към облекчение на бизнеса“, посочи производителят на праскови.

Цената за 100 квадрата хладилна база излиза около 200-250 хиляди лева, затова и стопаните настояват за 50% помощ, така че субсидиите за един проект да бъдат около 100-120 хиляди лева. Ако с предимсство се ползват и групите и организациите на производителите, тогава помощта ще достигне до повече градинари.

Самите браншовици осъзнават и огромната необходимост от сдружаване, тъй като само чрез групи и организации на производителите биха могли да реализират по-лесно продукцията си на пазара. „Вярно, че проблемът е и в самосъзнанието на българина, но в една Испания около 78 процента от овощарите и производителите на зеленчуци са обединени. Доста напред са и в съседна Гърция, затова е време наистина да потърсим сдружаването като начин на оцеляване“, коментира Петров. „В противен случай до следващия програмен период дребният бизнес в този сектор наистина би изчезнал“, печално заключи производителят.

Коста Петров: Искаме съдействие прясната продукция да се съхранява в държавните хладилни бази под наем
29173
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Коста Петров и Апостол Евтимов от Сливен пред синор.бг
Бизнесът с плодове и зеленчуци трета година се крепи на украинската помощ
През октомври
България ще домакинства среща за транспортен коридор България-Гърция-Румъния
Браншовото обединение
Българската аграрна камара ще защитава всеки фермер, водейки преговори с Брюксел и София
Прогнози на зърнопроизводителите
По средата на жътвата очакванията са за 1 млион тона по-слаба реколта от миналогодишната
Призив за подкрепа!
Животновъди от Костандово дариха бали сено за колегите си, пострадали от пожара в Кръстава
Жътвата в Добруджа ще закъснее с 2 седмици
Костадинов: Скъпите суровини ще „стопят” приходите от добрата цена при зърното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини