„Ако до 3-4 години държавата не прокара политика за създаване на хладилни бази за съхранение на плодове и зеленчуци, каквато е практиката във всички съседни на България държави, дребните производители ще изчезнат подобно на индианците в Америка“. С тези думи зам. председателят на Съюза на овощарите и управител на организацията на производителите „Българска праскова“ Коста Петров изрази позицията на колегите си по отношение на очакваната държавна подкрепа за сектора, който като производство се разрасна, но като реализация на плодовете и зеленчуците среща огромни проблеми.
През последните години се стигна до куриоза фермерите да оставят плодовете необрани на дърветата, именно поради липса на бази и възможност да ги съхраняват. Именно затова и те настояват поне част от хладилните бази да бъдат предоставяни на фермерите в месеците на усилно бране, ако държавата ползва останалите по предназначение.
Дори в съседна Румъния земеделското министерство е осъзнало потребността от създаване на съвременни складове за обработка на пресните плодове и зеленчуци и в момента там се изпълняват проекти за изграждане на 10-12 подобни големи бази. Повечето от тях са с европейско финансиране, като целта е земеделските производители да пакетират и продават стоката си, без да похабяват продукцията и да я изнасят в чужбина, посочи още овощарят.
На последната среща на браншовите организации с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов градинарите са поискали съдействие за логистична подкрепа, като е посочена възможността малките и средни фермери да ползва под наем съществуващите държавни хладилни бази в страната. Подобни складове има край Хасково, в пазарджишкото село Огняново, в Долни Дъбник и дори край Сливен.
„Получихме уверение от министър Порожанов, че ще проучи въпроса и очакваме неговата подкрепа, посочи още Коста Петров. И допълни, че единствено за базата в Сливен не може да бъде съдействано за подобно наемане, тъй като по неясни причини пазарът там беше прехвърлен към Министерството на икономиката.
На срещата е разисквана и предстоящата държавна помощ, която България ще поиска от Брюксел за инвестиции в изграждането на малки пакетиращи машини и мини хладилни бази. „Вярно е, че при евентуалното одобрение тя може да ни бъде предоставена най-рано от 2020 година, но за нас е важно стъпка по стъпка да вървим към облекчение на бизнеса“, посочи производителят на праскови.
Цената за 100 квадрата хладилна база излиза около 200-250 хиляди лева, затова и стопаните настояват за 50% помощ, така че субсидиите за един проект да бъдат около 100-120 хиляди лева. Ако с предимсство се ползват и групите и организациите на производителите, тогава помощта ще достигне до повече градинари.
Самите браншовици осъзнават и огромната необходимост от сдружаване, тъй като само чрез групи и организации на производителите биха могли да реализират по-лесно продукцията си на пазара. „Вярно, че проблемът е и в самосъзнанието на българина, но в една Испания около 78 процента от овощарите и производителите на зеленчуци са обединени. Доста напред са и в съседна Гърция, затова е време наистина да потърсим сдружаването като начин на оцеляване“, коментира Петров. „В противен случай до следващия програмен период дребният бизнес в този сектор наистина би изчезнал“, печално заключи производителят.