Начало » Новини » Коментари
24.04.2024 г.

Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май

Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май

Снимка: Министерски съвет

След първата извънредна среща на служебния премиер Димитър Главчев с представители на 50 браншови организации от агросектора, проведена късно днес в Министерския съвет, фермерите получиха уверение, че до 15 май компенсаторната помощ по временната рамка за Украйна ще им бъде изплатена, като бюджетът е осигурен от резерви на фонд „Земеделие“, съобщиха от пресцентъра на МС.

„Каквото зависи от Министерския съвет ще бъде свършено, за да се спази срокът“, обясни министър-председателят Главчев. „След като е обещано на земеделските производители да бъде предоставена тази помощ, въпреки че не е заложена в бюджета, трябва да бъде предоставена и Министерството на финансите полага всички усилия за да осигури необходимия ресурс“, заяви вицепремиерът Людмила Петкова. Тя поясни, че по-голямата част от разхода ще бъде направен за сметка на преструктуриране по план-сметката на ДФ „Земеделие“. Остатъкът ще бъде осигурен чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет. Вицепремиерът Петкова специално подчерта, че това категорично няма да доведе до увеличаване на дефицита.

Сумата от близо 300 млн. лв. се формира на базата на подадените 52 000 заявления към ДФ „Земеделие“, заяви служебният министър на земеделието Георги Тахов. Той отбеляза, че към момента за втори транш не може да се говори, защото все още няма правно основание за неговото прилагане, а именно - решение на Европейската комисия, с което да се удължи временната мярка за второто полугодие.

Депутатите имаха уверение за изплащането още вчера

Представителите на земеделските стопани благодариха на премиера Главчев и на служебния кабинет за срещата. Разговорите в Министерския съвет те определиха като заявка за добро взаимодействие със сектора. Конструктивният диалог беше потвърден и от широкото представителство на бранша на днешната среща с министър-председателя и членовете на Министерския съвет.

Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
5049
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини