Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.03.2019 г.

Бялото гниене съсипва салатите

Бялото гниене съсипва салатите

Салатата е една от най-чувствителните култури спрямо бялото гниене, като особено силно се нападат късните салати и семенните растения. Като причинители на слероцийното гниене по салатата са установени два  вида - Sclerotinia sclerotiorum (Libert) Masse и S. minоr Jagger.

Първите признаци на болестта се проявяват върху листата, които лежат върху почвената повърхност, под формата на светли воднисти петна,  разпространяващи се и върху стъблата. Постепенно долните листа се превръщат в мека водниста маса, без гнилостна миризма, която впоследствие потъмнява и изсъхва. Върху стъблото и в пазвите на листата се образува бял плесенов налеп. При семенните растения силно се повреждат цветоносите, разклоненията и съцветията. Всички растителни части, разположени по-високо от напетняванията, изсъхват. В сърцевината на повредените стъбла се образуват черни, едри склероции.  

Причинителите на склероцийното гниене по салатата се съхраняват в нападнатите растителни части или в почвата, където запазват жизнеспособност до няколко години. Монокултурното отглеждане на салатата способства за натрупване на инфекция в почвата. Болестта се развива силно при висока температура и при почвено преовлажняване.

Защита: Спазване на 4-годишно сеитбообращение при отглеждане на салатата. Да не се използват тежки и кисели почви, както и високи норми на азотно торене. За тази култура да се отделят проветриви и добре дренирани почви. Поливният режим да бъде добре балансиран, като се избягва преовлажняването. Растителните остатъци да се ликвидират чрез дълбоко заораване след прибиране на реколтата. Склероциите на причинителите на болестта загиват при пропарване на почвата, което може се практикува при отглеждане в култивационни съоръжния.

Бялото гниене съсипва салатите
7213

Последни материали
Виж
Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич
БАБХ потвърди ново огнище на Африканска чума в област Враца
Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето
Нов план за развитие на сектора до 2027 г.
Вместо обещаваните 8 процента биоплощи през 2013 г., днес имаме едва 4,1 на сто
Борислав Петков, земеделски производител от Лесово:
Земята ни е дадена назаем от нашите деца - ето защо правя no till земеделие!
Нов динамичен обрат в развитието на зърнените пазари в Европа и САЩ
Шарена чорба
Свързани материали
Виж
Семената за разсад се слагат през февруари
Айсбергът става все по предпочитан
Ранно полско производство
Започваме марулите
Охлаждането на кореновата система на салатата увеличава двойно добива
Ефектът от подпомагането на зеленчукопроизводителите
Салатата от домати удари 10 лева - почти колкото килограм сирене
Време е да засеете зимните марули
Практика
Салатата обича пространство
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам