Начало » Новини » Света
04.03.2019 г.

Клиенти от ЕС на британски производители на месо вече отказват поръчки

Заради неяснотата около излизането от общността
Клиенти от ЕС на британски производители на месо вече отказват поръчки

Въпреки че излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз е насрочено (поне засега) за края на месеца, за част от износителите на месо от страната гилотината вече се спусна – компаниите съобщават, че клиентите им от континента отказват поръчки и купуват същите продукти от други страни заради липсата на яснота около условията, при които ще се осъществи напускането на общността, съобщи електронното издание The PoultrySite. Очаква се това да причини сериозни нарушения във веригата за доставки и да има сериозни финансови последици за британските производители на месо, на които ще се наложи да се помъчат сериозно, за да си върнат клиентите.

Брекзит и ОСП!

„През миналата седмица бяхме затрупани със запитвания от нашите членове, които настояват за сведения какво точно ще се случва. Въпреки няколкото кризисни срещи с представители на правителството изобщо не успяхме да се доближим до конкретни насоки за митата, сертификатите и маркировкиге на продуктите, от които нашите членове се нуждаят отчаяно. За съжаление провалът е налице и щетите вече са нанесени. Липсата на яснота около Брекзит доведе до отказване на поръчки и до ефективното затваряне на досега доходоносни външни пазари за британските компании”, заяви Ник Алън, изпълнителен директор на Асоциацията на британските преработватели на месо.

Основните проблеми са поне 3 и засягат цялата верига за доставки, отбелязват експертите на изданието.

1. Отлагането на определянето на конкретните мита, които ще се прилагат при напускането на ЕС без споразумение, означава, че доставките за континента, които до момента не подлежаха на омитяване като търговия в рамките на ЕС и които ще пристигнат на местоназначението си след 29 март, ще бъдат облагани с неизвестно какви мита. По този начин клиентите не са наясно колко ще трябва да доплатят за доставената стока.

2. Застрахователите, покриващи тези пратки и улесняващи движението на стоки между отделните страни, отказват застраховки срещу загуби в случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

3. Има неясноти и по отношение на това каква маркировка да бъде използвана за продуктите. Тя показва кое преработвателно предприятие доставя продукта на пазара и е от решаващо значение за проследимостта му и доказването на произход. При положение, че страната напуска ЕС, британското правителство не е взело решение каква нова маркировка да се използва. Липсва и официално приемане от ЕС на промяната на статута на Великобритания като страна извън общността, която е най-големия външен клиент на произвежданите в Обединеното кралство стоки. Това означава, че опасността всеки доставен там продукт да се окаже с грешна маркировка и просто да бъде върнат на изпращача, е напълно реална.

През целия март британските преработватели на месо ще се изправят постоянно пред главоблъсканицата да купуват ли животни при положение, че не знаят на кой пазар да пласират продукцията си след 29-то число на същия месец. И изобщо няма даим  е лесно да се опитат да пласират повече месни продукти на вътрешния пазар, тъй като износ на стойност над 1 млрд. паунда се реализира от части от животните, които са популярни на континента, но не и в на острова.

От асоциацията на преработвателите призовават британското правителство да осигури на месния бранш ясни сведения и насоки, както и да увеличи усилията си за договаряне на условията за търговия с най-ценните им досегашни партньори в ЕС. 

Клиенти от ЕС на британски производители на месо вече отказват поръчки
9797
 

Последни материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Свързани материали
Виж
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Предстоящо
Асоциацията на месопреработвателите насрочва общото си събрание на 20 юни
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини