Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.02.2019 г.

Многоликият босилек – в кухнята, сред цветята и в домашната аптечка

Многоликият босилек – в кухнята, сред цветята и в домашната аптечка

Разсад босилек, снимка sinor.bg

Изящният аромат на босилека е познат от древни времена. Вкусът на храната може да се промени само с щипка от билката, която създава неповторим вкус и аромат. Благодарение на декоративните качества на растението, което може да бъде обагрено от светло зелено до много  наситено виолетово, внася цветни акценти в градината и я прави по-красива и свежа. Босилекът има дезинфекциращ ефект, прочиства и освежава въздуха, но полезните му свойства са многобройни.
Това многолико растение вирее навсякъде в страната. Може да се отглежда чрез разсад, като вегетацията продължава 35-50 дни или чрез директна сеитба. Сроковете за сеитба трябва да са съобразени със сортовите особености и с факта, че растението е чувствително към ниските температури – при 10 градуса спира развитието си, а при по-ниски листата падат и загива.

Отглеждането на босилек от семена не представлява никаква трудност. Даже при сгъстен посев няма проблеми, когато светлината е достатъчна.  Преместването на постоянно място също е безпроблемно. На умерено плодородни почви босилекът не се нуждае от подхранване. Той е достатъчно сухоустойчив и понася сухите и топли лета при ограничено поливане.

Правила за отглеждане на качествен разсад!

Това, което обича е не много влажно, но слънчево място, умерено поливане и редовно прищипване на връхчетата. Това благоприятства разклоняването на растенията и увеличаването на листната маса. Има и друга причина за премахване на върховата част – етеричните масла в босилека са най- много преди цъфтеж.

Сортове босилек
За озеленяване на градината се използват обикновено ниските сортове босилек, които се отличават с по-дребни, но много листа. Те образуват плътни сферични петна в градината, а и не са лишени от аромат. Такива са „Кралски“, „Гръцки“, „Парфюм“ и други, които се поддават на формиране и израстват на височина 25-30 см.

Отглеждане на безсмъртниче - фермера говори!

В кулинарията се разграничават различни вкусове и отделните кухни имат своите предпочитания. Най-често срещан е босилекът с наситено лимонов аромат – „Лимонов аромат“, „Лимончело“, „Лайм“, „Цитронов“. Названието се променя при различните производители, но зад тях стои растение с един и същ аромат.

Пазарът предлага нови сортове, които могат да се отглеждат при по-ниска осветеност. Такъв е сортът „Спринт“, който е компактен и устойчив на неблагоприятни условия. Сортът „Степен Луксор“ е устойчив на брашнеста мана, също компактен и може да се отглежда в саксии.

За любителите на екзотиката са сортове с „карамелен“, „канелен“, „ванилен“ и даже „ментов“ леко уловим вкус на карамел, канела, ванилия или мента.

Сортът „Червен опал“ е много компактен и с висока декоративна стойност и в саксия може да се отглежда като многогодишно растение.

Сортовете „Сиамска кралица“, „Тулси“ и „Африкански многогодишен“ имат висока декоративна стойност.

Време е да изберем и засеем любим и подходящ сорт босилек, за да се насладим на вкуса, аромата, лечебните свойства и красотата му.

 

Многоликият босилек – в кухнята, сред цветята и в домашната аптечка
2843

Последни материали
Виж
Ще търсят нефт и газ по полетата на Враца
Добавката не е за всички
Отпускат по 40 лв на пенсионерите за Великден
Нова администрация
Ново предприятие ще се бори с градушките
Причините
Защо листата на разсада на доматите пожълтяват
Нормативни промени
Има корекции в наредбата за разселване на зубри
След зимата
Сухото време отприщи огнени стихии в цялата страна
Свързани материали
Виж
Да опитаме
Нашата изпитана рецепта за домашно песто
Градинар ли си?
Босилекът – благоуханната царска билка
Пилешко филе със зеленчуци и босилек
Почти няма българска гозба без магданоз или чубрица
Подправки в двора
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам