Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.01.2019 г.

Някои правила за отглеждане на качествен разсад

Важно за фермера
Някои правила за отглеждане на качествен разсад

sinor

Една от основните практики в градинарството е отглеждане на качествен разсад. За да бъдат здрави и силни младите растения, е необходимо да им се създадат благоприятни условия за развитие. Сеитбата се извършва в зависимост от сроковете, съобразени с продължителността  на разсадния период и климатичните особености на дадения район, които ще определят най-благоприятния период за изнасяне на постоянно място.

За отглеждането на качествен разсад е важно да се спазват някои основни правила, както и да се познават особеностите на различните земеделски култури. Разсадът се отглежда в парници, оранжериии, или други култивационни съоръжения, а може и на открито.

1. Не е необходимо да се прилагат всички агротехнически мерки по подготовка на семената за посев. Достатъчно е едно затопляне. Прибягва се към накисване, рътене, затопляне и обработка със стимулатори само тогава, когато семената са стари, некачествени и с ниска кълняемост. Уважаващите себе си компании предлагат семена, които са готови за посев.

2. Почвата за отглеждане на разсади е съвсем различна от тази, от която се нуждаят възрастните растения. За всяка култура тя трябва да се подготвя индивидуално. Най-опасна болест по разсадите е сеченето. Болестта е характерна за младите растения и най-критични са фазите от поникване до образуване на дървесина в стъблата. Причинява се от някои почвообитаващи патогенни гъби, които са силно разпространени в почви с високо съдържание на органични вещества, каквито са тези, в които се отглеждат разсади. Най-важна профилактична мярка е обеззаразяване на почвата и семената.

3. Най-добре е семената да се сеят в отделни контейнери, които могат да бъдат стиропорни или пластмасови терини (цели или с отделни гнезда), торфени таблетки или директно на лехи в оранжериите. Когато растенията укрепнат, станат по-здрави и дадат първите истински листа, тогава се пикират в по-големи контейнери. За растенията, които не понасят пикиране (краставици, патладжан и др.), засяването в отделни гнезда е задължително.

4. Разсадът трябва да се предпази от издължаване. За тази цел трябва да се понижат температурите, както и да се проветряват по-често.

5. Растенията се нуждаят най-малко от 12 часа дневна светлина. За целта е необходимо да се осигури допълнително осветление, което да се включва сутрин и вечер. Може да се подобри осветлението с помощта на огледала или фолио.

6. Разсадът не понася както излишък от влага, така и засушаване. Младите растения имат малки запаси от влага и могат лесно да загинат. Излишъкът от влага предизвиква кореново гниене и сечене.

7. Разсадът се нуждае от подхранване. Подхранването с макро- и микроелементи се прави в съответствие с инструкциите на избрания препарат. Излишъкът от хранителни вещества може да доведе до издължаване, а също и до загуба на растения, защото младите разсади са много чувствителни не само към недостига, но и към излишъците.

8. Не бива да се прекалява със задържането на разсада в посевните контейнери. Те трябва да се пикират при появата на едно или две истински листа, като се отделят слабите растения и се пресаждат само силните.

9. Разсадът изисква свеж въздух. Честото проветряване ще предотврати появата на много болести, а също така ще защити растенията от прорастване.

10. Необходимо е да се съблюдават сроковете за засяване, като те са съобразени с времето за изнасяне на открито или в култивационни съоръжения. Растенията трябва да бъдат компактни, силни и с достатъчно количество листа. Едрият разсад боледува и по-трудно преживява преместването, но и твърде малкият бързо губи влага и може да загине.

Някои правила за отглеждане на качествен разсад
36977
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини