Пестото е много характерно за средиземноморската кухня, но не пречи да си го адаптираме към нашите кулинарни предпочитания. Тази рецепта е проверена и може да се приготви с босилек или магданоз. Ядките също са заменени с по- популярни.
300 гр листа от босилек
150 гр сурови ядки от орехи
150 мл зехтин или друго растително олио
1 чаена лъжичка лимонов сок
3-4 скилидки чесън
сол на вкус
Листат се измиват и подсушават. Ядките се смилат и се добавят останалите продукти. Пасира се до желаната консистенция.
Може да се използват всякакви ядки – бадеми, лешници, кашу, слънчогледови, тиквени или смес. Кедровите не са под забрана.
Пълни се в бурканчета и отгоре се залива с малко зехтин (олио).