Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.08.2018 г.

Босилекът – благоуханната царска билка

Градинар ли си?
Босилекът – благоуханната царска билка

sinor

С босилека са свързани много поверия и легенди. В много култури това ароматно растение се смята за специално. В превод от гръцки basilicum значи цар, а това е и причината да го наричат „царска билка“ Древните египтяни са го използвали при мумифицирането на мъртвите. В Индия е свещено, защото се вярва, че съпругата на бог Вишну се е превърнала в босилек, като се е спуснала на земята, затова растението не бива да се тревожи без специална причина.

Индийците вярват още, че предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Европа през средните векове са смятали, че под него се развъждат скорпиони. В някои култури се смята, че да подариш босилек е израз на любов и верни приятели, а в други, че носи пари. Каквито и да са поверията и легендите, босилекът днес е едно много популярно и отглеждано за ценните му качества растение.

Едногодишното растение се използва като билка, подправка, медицинско растение и репелент. Има голо четириръбесто стъбло, достигащо височина 60-80 см и яйцевидно-продълговати листа със зелен или наситено-виолетов цвят. Цъфти от юли до септември с бели, розово-виолетови и по-рядко червени цветове. В естествени условия расте в Азия и Африка.

Сортове босилек

Благодарение на голямото разнообразие, което наброява около 70 вида, босилекът има различни вкусови качества – от миризма на пресен пипер или лимон до богат аромат на канела, дафинов лист или карамфил. По-известни са:

– Мексикански босилек, който е наричан още „канелен босилек“, защото има силен аромат на канела.

 –  Дребнолистен босилек, който е особено любим в тайландската кухня,  има силен теменужен аромат и красиви сребристи листа. Има сортове с виолетови листа и аромат на сладък корен.

– Босилек виолетов е любимецът на кавказката кухня и е известен под наименованието „реган“. Вкусът му се отличава с приятна сладост и лека тръпчивост.

– Лимоновият босилек е сорт, който се използва най-често при приготвяне на рибни блюда. Той има силен вкус и аромат на лимон и е популярен в средиземноморската кухня.

– Генуезкият босилек е с много едри листа и е визитната картичка на Италия.

– Зелен къдрав босилек се отглежда предимно в Англия. Листата му са едри, къдрави в края и имат цвят на лайм. Видът е високодобивен, но  има родственици с виолетови или чевено-кафяви листа.

– Провансалският босилек е отглеждан предимно в южните части на Франция, има гладки, средно големи, назъбени листа и много интензивен аромат.

Има още турски, гръцки, кубински и десетки други видове, което говори за широката популярност на растението.

Как се отглежда

Босилекът е топлолюбиво и светлолюбиво растение и се отглежда предимно като градинско растение, но може и като стайно – нужно е само да има достатъчно светлина и топлина. Размножава се чрез семена или резници.

Резниците след седмица пускат корени, а след още една могат да се разсаждат. Когато се отглежда разсад, семената се засяват в края на март и се засажда на открито, когато премине опасността от ниски температури и слани. Може да се отглежда и сред други култури, но най-добре расте, отглеждан след домати, картофи и бобови култури. При директна сеитба температурите трябва да са над 20 градуса.

След засаждането на открито, когато има вече шест добре развити листа, върховете се прищипват, за да се получи добре разклонен храст. Като стайно растение може да се отглежда целогодишно.

Полезни свойства

Босилекът съдържа етерично масло, гликозиди, танини, органични киселини и минерални соли. При регулярна употреба е способен да ни  защити от много инфекции. Той е незаменим при вирусни заболявания, като отлично премахва симптомите на хрема и кашлица. От него се приготвят и сиропи против кашлица. В ароматерапията се използва за възстановяване на обонянието. Босилекът се използва още при гастрити, колити, възпаление на пикочните пътища и за отделяне на излишните газове. Използва се за лечение на алергични заболявания и за промивка на очите, а настойка от семената помага за по-бързо зарастване на рани.

Не трябва да се използва за лечение при бременност, деца до 7 годишна възраст, при сърдечно болни и болни от епилепсия.

Кулинарно приложение

Използването на босилека в кулинарията се асоциира предимно със средиземноморската кухня, но е популярен също в кавказката и азиатската. Съчетава се добре със сирена, домати и други зеленчуци. Семената се добавят към супи, напитки и пастети. Босилекът е популярна подправка за пици и сосове, но се съчетава добре с розмарин и чубрица за подправяне на меса.

Репелентни свойства

Способност да отблъскват насекомите имат всички видове босилек. Засаден в близост до доматите в зеленчуковата градина, босилекът подпомага развитието им и отблъсква вредителите. Саксийката с босилек ще прогони далеч досадните комари. Препоръчват се лимонов и канелен  босилек. Смесен с розмарин и мента се използва и срещу мухи.

Босилекът – благоуханната царска билка
37115
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Ползи и вреди
Краставиците имат предпочитания към съседите си
Важно за градинаря
Как смесеното отглеждане на културите в „умни градини“ повишава добивите
Многоликият босилек – в кухнята, сред цветята и в домашната аптечка
Да опитаме
Нашата изпитана рецепта за домашно песто
Пилешко филе със зеленчуци и босилек
Почти няма българска гозба без магданоз или чубрица
Подправки в двора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини