Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.02.2019 г.

Целината покълва на светлина

Важно за градинаря
Целината покълва на светлина

sinor

Целината е култура, която се отглежда с разсад. Тя е двугодишно растение, което през първата година дава листна маса и развива кореноплод, а през втората цъфти, дава семена и завършва жизнения си цикъл. От гледна точка на биологичните особености се различава кореноплодна и листна целина, която в зависимост от сорта може да се отглежда за листа или за дръжки.

Целината е растение с дълъг вегетационен период. Тя трябва да се засее рано, защото семената са богати на ефирни масла, трудно покълват (необходими са около 20-на дни), а младите растения се развиват много бавно. Процесът на покълване може да се ускори, ако семената се потопят в гореща вода (50-55 градуса) за половин час и се охладят бързо. Изваждат се от водата и се оставят на стайна температура за едно денонощие да набъбнат. Семената може да престоят в съвсем хладка вода (около 25-30 градуса) за 10-12 часа, но тя трябва да се сменя всеки час. С такава обработка кълновете се появяват след 10-на дни.

Семената на целината се отнасят към светлочувствителните, което означава, че при определени условия, оставени на тъмно, могат да изпаднат в покой и да останат така задълго. За покълването им е нужна светлина, която стимулира процеса. Затова е необходимо да се засяват на повърхността на  добре овлажнен субстрат. Те са много дребни и засяването става с помощта на ситен пясък.

Минималната температура за покълване на семената е 7-8 градуса. При много ниски температури семената не покълват , а изгниват. До поникването се покриват със стъкло или полиетиленово фолио, което да ги предпази от изсушаване.

През първите 30-40 дни младите растения се развиват много бавно. Разсадите се пикират при появата на втори лист на разстояние 4-6 см или в отделни контейнери. Растенията се подхранват 2-3 пъти след образуване на трети лист в интервал от 7-10 дни. Използват се торови смеси за разсади. Преди изнасяне на постонно място (2-3 дни) растенията се поливат обилно.

Стандартният разсад е готов за засаждане около 45-50 дни след пикиране, има 4-5 отворени листа и е висок около 10-12 см.

Листни сортове целина

Паскал е ранен сорт целина със срок на вегетация около 85 дни с добре развита розетка и едри, блестящи, тъмнозелени и ароматни листа.

Медицис е френски високодобивен сорт. Листата са едри , месести с много фин аромат. Стъблата са кухи, сочни и хрупкави. Използват се за салати в сурово състояние.

Пазарът предлага много и различни сортове дръжкова и листна целина, които могат да се консумират в сурово или преработено състояние.

Главести сортове

Голиат F1 е средноранен, високодобивен сорт  със срок на вегетация 130-135 дни. Кореноплодите са плътни и устойчиви на съхранение.

Неон е ранен, високодобивен сорт с гладки и плътни кореноплоди, добра способност за съхранение.

Компакт е късен сорт с гладки и плътни кореноплоди, устойчив на стрелкуване и период на вегетация 150 дни.

Целината покълва на светлина
10264
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Отглеждане на разсад за коренова целина
Съхранете целината в избата или на двора
Как да пренесем зеленчуковата градина на перваза вкъщи
Един много вкусен и полезен зеленчук
Дръжкова целина
Ето и няколко думи за нейните особености
Време е да разсаждате целината
Водата е най-важното условие за успешното й развитие
Отглеждане на целина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини