Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.02.2022 г.

Отглеждане на разсад за коренова целина

Отглеждане на разсад за коренова целина

Снимката е илюстративна.

Целината е лечебно растение, смятано за естествен лечител, защото съдържа много полезни вещества за тялото. Древните гърци я считали за панацея и даже я изобразявали върху своите монети. Тя е двугодишно растение, което има силен аромат, оригинален вкус и принадлежи към сем. Сенникови.

Време е за сеитба на пипера

Родина на целината е Средиземно море и има около двадесет разновидности, които се различават по вегетационен период и свойства, но са обединени в три основни групи: листна, стъблена (дръжкова) и коренова (грудкова). През първата година образува вегетативна маса и кореноплоди, а през втората цъфти и дава семена.

Срокове за засяване на разсада

Кореновата целина се отглежда чрез разсад, защото има дълъг вегетационен период, а той трябва да е готов тогава, когато е настъпило благоприятното време за разсаждане. Обикновено е готов за 70-80 дни след засяване. Всяко избързване с цел по-ранна продукция е нецелесъобразно, защото при засаждане на прераснал разсад голяма част от растенията започват да стрелкуват, листната маса е много оскъдна и не се образуват кореноплоди.

Кореновата целина има не само дълъг вегетационен период – между 120 и 200 дни за едроплодните сортове, но и семената покълват бавно. Предвид тези особености на зенчуковата култура, важно е правилното време за засяване. В зависимост от региона оптималните срокове за засяване са от средата на февруари до първата декада на март, като се отчитат препоръките на производителя за конкретния сорт.

За кореновата целина качеството и свежестта на семената са определящ фактор. Семената много бързо губят кълняемост – най-добре е да са от предната година, а освен това е важно да бъдат добре узрели.

Контейнери и почва за разсада

Целината трудно понася травмиране на кореновата система и от тази гледна точка е добре да се отглежда без пикиране или за икономисване на място да се засява в по-малки контейнери, а след израстване да се прехвърля в по-големи.

За разсада е добре да се осигури лека и хранителна почва. Обикновен универсален субстрат също ще свърши работа, но при достъп до качествени съставки може да се подготви смес от равни количества пясък, хумус и горска почва или торф, хумус и листна почва в съотношение 5:3:1. Почвата трябва да се дезинфекцира.

Подготовка на семената за ускорена кълняемост

Процесът на засяване на семената е усложнен донякъде от дребните семена. Семената на кореновата целина поникват много бавно – две седмици при най-внимателна подготовка. Ако не ги подготвим предварително – до поникването може да мине и месец.

Препоръчително е семената да се поставят за два часа в разтвор на калиев перманганат или някакъв системен фунгицид. Добре е след това да се подложат на контрастна обработка за отстраняване на етеричните масла, които затрудняват покълването. Процедурата включва накисване в гореща вода (40-45 градуса по Целзий) за 20-30 минути и последващо потапяне в ледена за за няколко минути. Може да се накиснат за един ден в стандартен разтвор за вкореняване, а след това да се държат върху влажна кърпа при температура 20-25 градуса по Целзий до покълване.

Засяване на семената

Семената на целината в индивидуални контейнери се сеят по 3-4 броя, а в общи – равномерно и по възможност не много гъсто (на разстояние 2-5 см). Почвата в контейнерите се уплътнява и полива с топла вода. Семената се разполагат на повърхността и се покриват с тънък слой торф или пясък (1-2 мм, максимум 5 мм). Напръсква се с вода за леко уплътняване на покривния слой. Контейнерите се покриват със стъкло или с полиетиленово фолио и се поставят на тъмно и топло място – при температура около 20 градуса. Семената поникват при умерена почвена влажност. Периодично се проветряват до появата на първите кълнове. Тогава покритието се отстранява и се преместват на светло. По време на поникването дневната температура се понижава до 15-17 градуса, а нощната до 10 градуса.

Грижи за разсада

При висока степен на осветеност на закритото съоръжение след 1,5-2 седмици температурата може да се повиши до 22-23 градуса.

Поливането на целината е една от главните особености – полива се в зависимост от степента на изсъхване на почвата. Не трябва да се допуска напълно изсъхване, а също и преполиване, защото и в двата случая развитието се забавя и се влошава качеството на кореноплодите. За поливане задължително се използва вода с температура 23-25 градуса.

След появата на 2-3 същински листа в единичните контейнери се оставя най-силното растение, а в общите се пикира или разрежда, но много внимателно, като не се допуска пресаждане на по-голяма дълбочина и нараняване на кореновата система. Две седмици след това разсадът се подхранва на два етапа – първото е азотно или хуматно, в зависимост от традиционния или органичен подход, а второто е с минерални торове или извлек от пепел.

Закаляване на разсада и засаждане на постоянно място

Закаляването се извършва около две седмици преди засаждане на постоянно място. Започва се с един час дневно, като времето се увеличава и се стигне до пълно пребиваване на открито.

Целината се засажда на постоянно място тогава, когато температурата на почвата е достигнала +6 градуса и повече, а разсадът е формирал 4-5 същински листа. Засаждането се извършва задължително на същата дълбочина, на която се е намирал по-рано.

Отглеждане на разсад за коренова целина
11313
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини