Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.02.2022 г.

Отглеждане на разсад за коренова целина

Отглеждане на разсад за коренова целина

Снимката е илюстративна.

Целината е лечебно растение, смятано за естествен лечител, защото съдържа много полезни вещества за тялото. Древните гърци я считали за панацея и даже я изобразявали върху своите монети. Тя е двугодишно растение, което има силен аромат, оригинален вкус и принадлежи към сем. Сенникови.

Време е за сеитба на пипера

Родина на целината е Средиземно море и има около двадесет разновидности, които се различават по вегетационен период и свойства, но са обединени в три основни групи: листна, стъблена (дръжкова) и коренова (грудкова). През първата година образува вегетативна маса и кореноплоди, а през втората цъфти и дава семена.

Срокове за засяване на разсада

Кореновата целина се отглежда чрез разсад, защото има дълъг вегетационен период, а той трябва да е готов тогава, когато е настъпило благоприятното време за разсаждане. Обикновено е готов за 70-80 дни след засяване. Всяко избързване с цел по-ранна продукция е нецелесъобразно, защото при засаждане на прераснал разсад голяма част от растенията започват да стрелкуват, листната маса е много оскъдна и не се образуват кореноплоди.

Кореновата целина има не само дълъг вегетационен период – между 120 и 200 дни за едроплодните сортове, но и семената покълват бавно. Предвид тези особености на зенчуковата култура, важно е правилното време за засяване. В зависимост от региона оптималните срокове за засяване са от средата на февруари до първата декада на март, като се отчитат препоръките на производителя за конкретния сорт.

За кореновата целина качеството и свежестта на семената са определящ фактор. Семената много бързо губят кълняемост – най-добре е да са от предната година, а освен това е важно да бъдат добре узрели.

Контейнери и почва за разсада

Целината трудно понася травмиране на кореновата система и от тази гледна точка е добре да се отглежда без пикиране или за икономисване на място да се засява в по-малки контейнери, а след израстване да се прехвърля в по-големи.

За разсада е добре да се осигури лека и хранителна почва. Обикновен универсален субстрат също ще свърши работа, но при достъп до качествени съставки може да се подготви смес от равни количества пясък, хумус и горска почва или торф, хумус и листна почва в съотношение 5:3:1. Почвата трябва да се дезинфекцира.

Подготовка на семената за ускорена кълняемост

Процесът на засяване на семената е усложнен донякъде от дребните семена. Семената на кореновата целина поникват много бавно – две седмици при най-внимателна подготовка. Ако не ги подготвим предварително – до поникването може да мине и месец.

Препоръчително е семената да се поставят за два часа в разтвор на калиев перманганат или някакъв системен фунгицид. Добре е след това да се подложат на контрастна обработка за отстраняване на етеричните масла, които затрудняват покълването. Процедурата включва накисване в гореща вода (40-45 градуса по Целзий) за 20-30 минути и последващо потапяне в ледена за за няколко минути. Може да се накиснат за един ден в стандартен разтвор за вкореняване, а след това да се държат върху влажна кърпа при температура 20-25 градуса по Целзий до покълване.

Засяване на семената

Семената на целината в индивидуални контейнери се сеят по 3-4 броя, а в общи – равномерно и по възможност не много гъсто (на разстояние 2-5 см). Почвата в контейнерите се уплътнява и полива с топла вода. Семената се разполагат на повърхността и се покриват с тънък слой торф или пясък (1-2 мм, максимум 5 мм). Напръсква се с вода за леко уплътняване на покривния слой. Контейнерите се покриват със стъкло или с полиетиленово фолио и се поставят на тъмно и топло място – при температура около 20 градуса. Семената поникват при умерена почвена влажност. Периодично се проветряват до появата на първите кълнове. Тогава покритието се отстранява и се преместват на светло. По време на поникването дневната температура се понижава до 15-17 градуса, а нощната до 10 градуса.

Грижи за разсада

При висока степен на осветеност на закритото съоръжение след 1,5-2 седмици температурата може да се повиши до 22-23 градуса.

Поливането на целината е една от главните особености – полива се в зависимост от степента на изсъхване на почвата. Не трябва да се допуска напълно изсъхване, а също и преполиване, защото и в двата случая развитието се забавя и се влошава качеството на кореноплодите. За поливане задължително се използва вода с температура 23-25 градуса.

След появата на 2-3 същински листа в единичните контейнери се оставя най-силното растение, а в общите се пикира или разрежда, но много внимателно, като не се допуска пресаждане на по-голяма дълбочина и нараняване на кореновата система. Две седмици след това разсадът се подхранва на два етапа – първото е азотно или хуматно, в зависимост от традиционния или органичен подход, а второто е с минерални торове или извлек от пепел.

Закаляване на разсада и засаждане на постоянно място

Закаляването се извършва около две седмици преди засаждане на постоянно място. Започва се с един час дневно, като времето се увеличава и се стигне до пълно пребиваване на открито.

Целината се засажда на постоянно място тогава, когато температурата на почвата е достигнала +6 градуса и повече, а разсадът е формирал 4-5 същински листа. Засаждането се извършва задължително на същата дълбочина, на която се е намирал по-рано.

Отглеждане на разсад за коренова целина
12238
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини