Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.02.2022 г.

Отглеждане на разсад за коренова целина

Отглеждане на разсад за коренова целина

Снимката е илюстративна.

Целината е лечебно растение, смятано за естествен лечител, защото съдържа много полезни вещества за тялото. Древните гърци я считали за панацея и даже я изобразявали върху своите монети. Тя е двугодишно растение, което има силен аромат, оригинален вкус и принадлежи към сем. Сенникови.

Време е за сеитба на пипера

Родина на целината е Средиземно море и има около двадесет разновидности, които се различават по вегетационен период и свойства, но са обединени в три основни групи: листна, стъблена (дръжкова) и коренова (грудкова). През първата година образува вегетативна маса и кореноплоди, а през втората цъфти и дава семена.

Срокове за засяване на разсада

Кореновата целина се отглежда чрез разсад, защото има дълъг вегетационен период, а той трябва да е готов тогава, когато е настъпило благоприятното време за разсаждане. Обикновено е готов за 70-80 дни след засяване. Всяко избързване с цел по-ранна продукция е нецелесъобразно, защото при засаждане на прераснал разсад голяма част от растенията започват да стрелкуват, листната маса е много оскъдна и не се образуват кореноплоди.

Кореновата целина има не само дълъг вегетационен период – между 120 и 200 дни за едроплодните сортове, но и семената покълват бавно. Предвид тези особености на зенчуковата култура, важно е правилното време за засяване. В зависимост от региона оптималните срокове за засяване са от средата на февруари до първата декада на март, като се отчитат препоръките на производителя за конкретния сорт.

За кореновата целина качеството и свежестта на семената са определящ фактор. Семената много бързо губят кълняемост – най-добре е да са от предната година, а освен това е важно да бъдат добре узрели.

Контейнери и почва за разсада

Целината трудно понася травмиране на кореновата система и от тази гледна точка е добре да се отглежда без пикиране или за икономисване на място да се засява в по-малки контейнери, а след израстване да се прехвърля в по-големи.

За разсада е добре да се осигури лека и хранителна почва. Обикновен универсален субстрат също ще свърши работа, но при достъп до качествени съставки може да се подготви смес от равни количества пясък, хумус и горска почва или торф, хумус и листна почва в съотношение 5:3:1. Почвата трябва да се дезинфекцира.

Подготовка на семената за ускорена кълняемост

Процесът на засяване на семената е усложнен донякъде от дребните семена. Семената на кореновата целина поникват много бавно – две седмици при най-внимателна подготовка. Ако не ги подготвим предварително – до поникването може да мине и месец.

Препоръчително е семената да се поставят за два часа в разтвор на калиев перманганат или някакъв системен фунгицид. Добре е след това да се подложат на контрастна обработка за отстраняване на етеричните масла, които затрудняват покълването. Процедурата включва накисване в гореща вода (40-45 градуса по Целзий) за 20-30 минути и последващо потапяне в ледена за за няколко минути. Може да се накиснат за един ден в стандартен разтвор за вкореняване, а след това да се държат върху влажна кърпа при температура 20-25 градуса по Целзий до покълване.

Засяване на семената

Семената на целината в индивидуални контейнери се сеят по 3-4 броя, а в общи – равномерно и по възможност не много гъсто (на разстояние 2-5 см). Почвата в контейнерите се уплътнява и полива с топла вода. Семената се разполагат на повърхността и се покриват с тънък слой торф или пясък (1-2 мм, максимум 5 мм). Напръсква се с вода за леко уплътняване на покривния слой. Контейнерите се покриват със стъкло или с полиетиленово фолио и се поставят на тъмно и топло място – при температура около 20 градуса. Семената поникват при умерена почвена влажност. Периодично се проветряват до появата на първите кълнове. Тогава покритието се отстранява и се преместват на светло. По време на поникването дневната температура се понижава до 15-17 градуса, а нощната до 10 градуса.

Грижи за разсада

При висока степен на осветеност на закритото съоръжение след 1,5-2 седмици температурата може да се повиши до 22-23 градуса.

Поливането на целината е една от главните особености – полива се в зависимост от степента на изсъхване на почвата. Не трябва да се допуска напълно изсъхване, а също и преполиване, защото и в двата случая развитието се забавя и се влошава качеството на кореноплодите. За поливане задължително се използва вода с температура 23-25 градуса.

След появата на 2-3 същински листа в единичните контейнери се оставя най-силното растение, а в общите се пикира или разрежда, но много внимателно, като не се допуска пресаждане на по-голяма дълбочина и нараняване на кореновата система. Две седмици след това разсадът се подхранва на два етапа – първото е азотно или хуматно, в зависимост от традиционния или органичен подход, а второто е с минерални торове или извлек от пепел.

Закаляване на разсада и засаждане на постоянно място

Закаляването се извършва около две седмици преди засаждане на постоянно място. Започва се с един час дневно, като времето се увеличава и се стигне до пълно пребиваване на открито.

Целината се засажда на постоянно място тогава, когато температурата на почвата е достигнала +6 градуса и повече, а разсадът е формирал 4-5 същински листа. Засаждането се извършва задължително на същата дълбочина, на която се е намирал по-рано.

Отглеждане на разсад за коренова целина
8963

Последни материали
Виж
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
Свързани материали
Виж
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
Какво да предприемем, ако след пресаждане разсадът стане виолетов?
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини