В нашата страна масово се отглежда и употребява кореновидната целина. Много слабо е позната дръжковата целина, която е разпространена в Западна Европа. Дръжковата целина образува компактна, изправена розетка с едри месести дебели дръжки листа.
Познати сортове дръжкова целина са:
Жълта самоизбелваща се. Ранозрял слабо известен у нас сорт. Листата са събрани в права розетка. Те са светлозелени. Дръжките са бледозеленикави, а след избелването – златистожълти, месести, сочни, широки в основата 5 см и дълги около 20 см. Много подходящ сорт за форсирано избелване на дръжките. Подходящ за отглеждане в по-влажните райони, защото се напада силно от септория.
От късните сортове познаваме: Едър Паскал, Зимна кралица, Империал.
Дръжковата целина има следният химичен състав: захари, суров белтък, целулоза, витамин С, минерални соли – калций, фосфор и др.
Отглежда се чрез предварително производство на разсад. Грижите през вегетацията се състоят в поливане, окопаване, подхранване, борба с вредителите. При отглеждане на дръжковата целина най-важното мероприятие през вегетацията е избелване на дръжките. То се извършва по различен начин, но целта е една – да се постигне по-бързо и качествено избелване, за да не се изгуби цветът и намали ароматът на растенията.
Дръжковата целина се отглежда на двуредни ленти, за да може по-лесно да се извършва загърлянето. Отначало, когато растенията са още млади и малки се загърлят до половината, а след това до върха. Периодът на избелването зависи от сорта и условията на нарастване на растенията. При ранните сортове и благоприятни условия за нарастване то става за по-кратки срокове, но за късните по-продължително време (около 20 дни). За зимно потребление дръжковата целина се избелва в по-топли райони на открито, а в по-хладните в избени помещения. Там тя се пренася с почвата около корените, нарежда се на редове и се загърля с пясък. Избелването може да става и в специално подготвени парници, в които растенията също се избелват чрез загърляне в парникова влажна почва и се държат на тъмно. След избелването дръжките се изрязват и подготвят за пазара на връзки.