Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
01.02.2019 г.

Високоскоростна сеитба с висока точност от Kverneland

Високоскоростна сеитба с висока точност от Kverneland

Да, точно така, от тази година една от добре познатите на всеки български фермер сеялка е вече налична и във високоскоростна версия под името Optima SX. Като компания с традиции и опити като производител на първата прикачна сеялка в света, от Kverneland отделят 5 годиниза тестове и изпитвания на новият модел SX преди да го представят на фермерите. Запознайте се с него и неговите възможности:

Пролетната сеитба е една от обработките, които изискват изключително висока точност и прецизност, но възможно ли е да постигнем тази точност и прецизност с висока скорост? Вече ДА – отговарят от Kverneland и НИК! През юбилейната за Kverneland 2019г., в която се навършват 140 години от създаването на марката, от марката пускат на пазара ексклузивно модел високоскоростни сеялки.

Защо да изберете високоскоростна сеялкаOptima SX?

Не само защото Kverneland са лидери в производството на интелигентни и умни инвентари, а и защото Optima е доказала се през годините сеялка в България. Сеещият апарат на високоскоростната сеялка Optima SX осигурява максимална продуктивност и ефективност. Той е разработен след дълги проучвания и анализи и е базиран на най-добрият до момента сеещ апарат на Kverneland HD-II. С точна сингулация на семената, прецизно полагане на семената и скорост на работа до 18км/ч., изсяващия апарат Optima SX е до 50% по-ефективен от стандартния HD-II. Изсяващият апарат може да бъде комбиниран с рама Optima TFprofiили с телескопичната Optima V.

Семенатадостигатперфектнатапозиция в почвата. Всекиизсяващредсезадвижваелектрическичрез ISOBUS връзка. Не е необходим допълнителенгенераторилидругизточникнаенергия. Пълнотозадвижване и контролсеосъществяватчрез ISOBUS.

Какви са предимства на изсяващия апарат Optima SX?

Изсяващият апарат Kverneland Optima SX осигурява оптимален контрол на дълбочината на полагане на семената, благодарение на тежестта си, като разполага и с допълнителна възможност за добавяне на натиск с още до 100 кг на всяка секция чрез система с пружина. Опорните колела осигуряват ефективно следване на контурите на терена,което в комбинация с тръбичката за семеполагане, която е точно 2 см след основния сеитбен диск предоставя високо качество на сеитбата.

Прецизното полагане на семената  се осъществява от малък колтър, който формира чисто легло. Доброто полагане и покриване на семената се осъществява чрез междинното притъпкващо колело и мултифункционалниV-образни затварящи колела.  

При този изсяващ апарат под налягане, интегриран в сеялката на Kverneland, семената се изстрелват от въздух със скорост 70 км/ч към браздата. Междинното притъпкващо колело хваща и защитава семената. Негативните влияния, като вибрациите между точката на освобождаване на семето и контакта с почвата са елинимирани, благодарение на високата скорост на въздуха.

В тази сеялка е внедрена патентованатехнологияназадвижваненаизсяващияапарат "seeding heart" наKverneland с минимум триене. Характерно за нея е, че работибезтриене, коетоавтоматичноозначава и безизносване, има нисък въртящмомент, коетоводидонискаконсумациянаенергия. Именнопорадитова, Optima SX работибезгенeратор.   

Как се контролира сеитбата при новата високоскоростна сеялка на Kverneland?

Технологиятаe-drive II давапъленконтрол и мониторингнамашинатаоттрактора в съответствие с ISOBUS стандарта. Сe-drive II, всеки изсяващ апарат се задвижва индивидуално с помощта на ел.мотор, което прави изсяващите апарати независими един от друг и дава възможност те да бъдат спирани индивидуално. Освен това разстоянието между редовете може да бъде променяно дори по време на сеитба.

В съчетание с “тесните” междуредия от 37,5 см e-drive II дава допълнително предимство, като позволява индивидуално превключване на междуредията. Също така релсите могат да бъдат настроени спрямо колеята на пръскачката.

Как се случва задвижването с e-drive и какви са неговите предимства?

Мотор, изискващ минимална поддръжка, е свързан директно със изсяващия механизъм посредством назъбен ремък, капсулиран в прахоустойчив корпус. Това позволява компактен дизайн и гладко движение с ниска консумация на енергия. Данните от сеялката са достъпни посредством ISOBUS терминал като IsoMatchTellus PRO,  Tellus GO или навигационен приемник Trimble с ISOBUS съвместимост. Технологията e-drive II предлага пълен електронен мониторинг на всички функции на сеялката, включително наблюдение на самата сеитба, посредством оптичен сензор.

 

Торовнасяне по време на сеитба с 18км/ч.

Наличните в България  8-редови сеялки от модела Optima SX са оборудвани с бункери с вместимост 2000 литра и колтери за торовнасяне.Торовнасянето се извършва посредством специално предназначени колтъри, които се движат непосредствено до реда. Това дава на машините изключително добра производителност и при второстепенната обработка и възможност за ефективна комбинирана обработка с висока скорост.

 

Какви за изискванията за мощността на трактора ?

Намалениизискванияпоотношениенамощносттанатрактора иувеличенкапацитетнабункераза тор замаксималнапроизводителност. Optima SX идва в Българияв прикаченвариантна високоскоростната сеялка с 8 реда,катокъм него сепредлагабогатагамаотизсяващисекциизаконвенционалнасеитбаили с торовнасяне.

Рамата на сеялкатасе характеризира с това, че хидравлично се сгъва до 2,98 метра транспортна ширина, което позволява лесно придвижване по пътищата дори с 8-редовата сеялка с работна ширина от 5,6 метра.

Последно поколение технологии за прецизна сеитба

Сеялката Kverneland Optima SX предлага възможност за използване на иновативната фунцкияGEOCONTROL С неяиндивидуалнитеизсяващисекциимогатдабъдатавтоматичноизключваниизползвайкиGPS сигнал, като товапредпазваотпрезастъпване при обкрайчването на блока или при сеитба в блокове с неправилнаформа.

Уникалната за KvernelandGEOSEEDтехнологияпозволява синхронизация в работната ширина на машините, като подобрява разпределението на семената и позволява образуването на паралелна или диамантна схема на сеитбанаредовитекултури. Така се подобрява усвояването на хранителни елементи от почвата и водата, както и се осигурява еднакъв достъп до слънчева светлина на всяко едно растение. Това води и до намаляване на водната и ветровата ерозия на почвата.

Технологията GEOSEED позволява синхронизация на сеитбата в цялото поле – от едно минаване на сеялката към друго, което създава необходимите условия за култивиране между редовете във всяка една посока. Това е единствената система в света, която прави възможно механичното унищожаване на посевите между редовете.

Ефективна сеитба означава хващането наточния момент, когато почвата е готовада даде на вашия посев добър старт.Kverneland предлага перфектно оборудванев лицето на Optima TFprofi SX за високоскоростна сеитба с оптимално разпределение насемената, както при слънчоглед, така и при царевица, за да си гарантира всеки фермер бързо засяване в точния момент.

Високоскоростна сеитба с висока точност от Kverneland
15304
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Vaderstad въвежда по-голям обем на модула BioDrill за сеялките Rapid 300-400C/S
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Новости при тракторите и прикачния инвентар
Не пропускайте щанда на Кубота България на БАТА АГРО 2023
Сега и с подарък GPS навигация TOPCON
Спестете пари от торове чрез прецизно торене със SULKY DX 30+
Видео в материала
Нова гама мултифункционални рами MultiSlide на сеялки Monosem
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини