Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
18.07.2024 г.

От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България

По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно чрез система с двоен нож
От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България

След като направи световната си премиера на Агритехника 2023, новата No-till сеялка на Väderstad - Seed Hawk 600-900C скоро ще стъпи и на европейския пазар - включително и в България. Шведската компания, която е лидер при No-till сеялките в Канада вече няколко десетилетия, пуска в Европа изцяло новия си модел за директна сеитба, адаптиран за условията в региона. 

Сеялката е базирана на концепцията Seed Hawk с режещи дискове.  В основата на Seed Hawk са отварящите механизми, всеки от които се движи независимо от останалите, спрямо повърхността. По време на сеитбата торът и семената се разделят прецизно. Перфектното разделяне се постига чрез системата с двоен нож, при която вторият нож покрива тора с почвата, преди да пусне семето.

сеялка, директна, seed hawk

Jörgen Dahl, старши вицепрезидент Продукти и развитие, Väderstad: “Ножът за тор и ножът за семена успяват да проникнат много добре дори в изключително твърда почва. Всеки един от отварящите механизми е независим, така че се движи нагоре и надолу по земята, независимо от своя съсед, като аерира и затопля почвата за тора преди поставянето на семената. Предният нож е ножът за тор. Той върши по-голямата част от работата, като отваря браздата и поставя тора на 19 мм под семето. Вторият нож покрива тора с почвата преди да пусне семето. След това семето се поставя изместено с 38 мм отстрани на тора. Това създава бариера между семената и тора, предотвратявайки изгарянето на семената, като същевременно им позволява ранен достъп до хранителни вещества. Следва притъпкващото колело, което уплътнява повърхността на почвата.

Сеялката Seed Hawk e предназначенa за малки семена. Фините семена са най-силната ѝ страна. Но в същото време може да сее всичко - от полски грах до пшеница през лен, леща, маслодайна рапица - справя се много добре с различни култури.”

Една от характеристиките, която отличава европейския вариант на сеялката Seed Hawk 600-900C от канадския, са отварящите дискове преди изсяващите култери. Тяхната задача е да се справят по-добре при сеитба в стърнища с по-голямо количество растителни остатъци, както и в полета след покривни култури. 

Тайтън Машинъри

Jörgen Dahl: “Väderstad Seed Hawk 600-900C има голям бункер, разделен на три резервоара (2 000 л., 2 400 л. и 2 600 л.), като всеки от тях може да подава семена и тор. Това ви позволява множество комбинации, които можете да използвате с трите отделения спрямо нуждите от тор или семена. Равномерно подаване на семената и на тора се случва благодарение на прецизната система за дозиране Fenix ​​III. Сеялката се управлява чрез  iPad базираната система за управление Väderstad E-Control.”
Част от политиката за развитие на Väderstad, е компанията да тества машините и концепциите, които разработва, в своите ферми - една в Швеция и една в Германия. Сеялката за директна сеитба Seed Hawk през миналата година е използвана за директна сеитба на пшеница в стопанството в Швеция.

сеялка, царевица

Axel Ektander, мениджър на фермата във Вадерщад, Швеция: “Миналата есен засяхме пшеница след червена детелина със сеялката Seed Hawk. Мога да кажа, че се справи много добре. Условията по време на сеитбата бяха много неблагоприятни с изключителна влага, а тук имаме много тежки глинести почви. Затова се радвам, че с едно минаване в полето, постигнахме равномерна сеитба и торовнасяне. Жътвата ще започне след средата на август, но на този етап очакваме добър добив”.

сеялка, царевица

No-till сеялките от серията Väderstad Seed Hawk 600-900C ще се предлагат в работни ширини от 6 м, 8 м и 9 м и междуредие 25 или 30 см. Първите поръчки ще започнат от есента на 2024 г., а доставките се очакват през пролетта на 2025 г.

От Канада до Европа: No-till сеялките Vаderstad Seed Hawk стъпват в България
5177
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Нови технологии за сеитба и почвообработка от Vaderstad
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Vaderstad въвежда по-голям обем на модула BioDrill за сеялките Rapid 300-400C/S
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Новости при тракторите и прикачния инвентар
Не пропускайте щанда на Кубота България на БАТА АГРО 2023
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини