Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.01.2019 г.

Защо някои разсади не трябва да се пикират

Важно за градинаря
Защо някои разсади не трябва да се пикират

sinor

Пикирането на разсадите е агротехническо  мероприятие, при което растенията се презасаждат на по-голяма площ или в индивидуални контейнери с едновременно отделяне на част от корена. Преследват се две цели – да се даде на всяко растение нужния обем земя и да се стимулира разширяването на кореновата система. Колкото по-голяма площ има растението и колкото по-здрава и силна е кореновата система, толкова повече хранителни вещества и вода ще може да осигурява на разсада.

Оптимална площ за развитие на растенията

От практиката е установено, че оптималната площ, на която трябва да се развива кореновата система на разсада, за да получи достатъчно хранителни вещества, вода и светлина, е различна. Измерена в сантиметри, тя е следната: 4х4 – за целината; 6х6 – за зеле; 8х8 – за домати; 8х8 или 10х10 за патладжан и пипер; 12х12 – за тиквови.

Видове коренова система

Кореновата система на растенията е различна и по тази причина не всички преживяват добре външна намеса. От биологична гледна точка тя е два основни типа – осева и брадата.При осевата главният корен е силно развит и значително изпреварва в развитието си страничните и добавъчните корени. При брадатата коренова система зародишният корен престава да се развива или загива и цялата коренова система се развива от добавъчни корени.

Пикиране

Обикновено семената се засяват в общи контейнери и при пикирането се разреждат до оптималната площ. Един от начините да се получат здрави и силни растения е пикирането, но дали за всички растения то е необходимо. Специалистите твърдят, че за някои дори е опасно.

Мненията за ползата и вредата от пикирането не са еднопосочни. Едно може да се каже със сигурност – процедурата не е задължителна.

Растенията са живи ораганизми и главният принцип е да не им навредим. Вмешателството ще бъде оправдано само тогава, когато ползата от пикирането превъзхожда възможните усложнения. От тази гледна точка можем да ги разделим на две групи:

– добре растящи без пикиране;

– с чувствителна коренова система, която не понася манипулации.

Домати

Доматите са култура, която лесно понася пресаждането и пикирането. Има осева коренова система, но след скъсяване на главния корен се получават много странични корени, които се разрастват. След засаждане на по-голяма дълбочина израстват допълнитени корени (добавъчни), които стимулират развитието. Може да се каже със сигурност, че пикирането за доматите е благоприятна манипулация.

Патладжан

Патладжанът има преимуществено осева коренова система, при която не се стимулира развитието на странични корени. Изводът е един – растенията не се нуждаят от пикиране. Има повече отзиви за вреда от процедурата, а даже и за загуба на растения.

Семената на патладжана трябва да се сеят в отделни контейнери и не се нуждаят от пресаждане, освен на постоянно място.

Пипер

Той е много „срамежливо“ растение, което има изключително чувствителна коренова система. Допълнителните манипулации могат само да навредят и да забавят развитието.

Препоръчително е да се сеят по две семена в контейнер, а излишните да се отстранят. За стимулиране на кореновата система без пикиране се използват суперфосфат и калиев тор.

Тиквови култури

Тиквовите култури не понасят пресаждане. Пикирането може не само да забави развитието, но да доведе до загуба на растенията. За да се ускори развитието и да се изнесат по-рано на открито или в неотопляеми съоръжения могат да се засяват в отделни контейнери. Семената са едри и се развиват бързо.

За да не нанасяме вреди и да забавим развитието на растенията с допълнителни манипулации е необходимо да познаваме по-добре биологините им особености.

Защо някои разсади не трябва да се пикират
58521
 

Последни материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Правилно пикиране на доматения разсад
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Кога и как да пикираме доматите?
Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
Аргументи за пикиране на разсада и против
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини