Начало » Новини » Света
07.01.2019 г.

Има шанс директивата в защита на дребните фермери да се приеме преди евроизборите

Еврозаконодателство
Има шанс директивата в защита на дребните фермери да се приеме преди евроизборите

sinor

След като в края на миналата година Европейският съвет договори по-справедливи договорни отношения за малките и средни фермери при продажбата на продукцията им в големите търговски вериги, се очаква Европейският парламент да приеме на първо четене  директивата за нелоялните търговски практики (НТП) в отношенията между земеделците и преработвателите с търговците на храни.

В края на австрийското председателство беше постигнато временно политическо споразумение за премахване на нелоялните практики, като целта е фермерите да получат справедлива цена за това, което произвеждат, и да бъдат признати за решаващата роля, която играят в нашето общество.

Очаква се напълно да бъдат забранени следните практики, използвани до момента - закъснели плащания за нетрайни продукти, анулиране на поръчки в последната минута, едностранни или ретроактивни промени в споразуменията за доставка, злоупотреба с поверителна информация и отмъщение или заплаха от отмъщение срещу малките доставчици.

Други практики ще бъдат разрешени само ако са предмет на ясно и недвусмислено предишно споразумение между страните, а именно: купувач, който връща непродадени хранителни продукти на доставчик; доставчик, който плаща за промоцията или търговията с хранителни продукти, продавани от купувача, и разходи за складиране, показване или изброяване на селскостопански хранителни продукти.

Държавите-членки ще трябва да определят един или повече публични органи, които да отговарят за прилагането на новите правила. В случай, че няколко изпълнителни органа присъстват в една и съща страна, държавите-членки ще трябва да изберат една точка за контакт. Тези правоприлагащи органи ще могат да започнат разследвания по собствена инициатива или въз основа на жалба и да наложат глоби.

Веднъж транспонирана в националното законодателство, директивата ще обхване някои нелоялни търговски практики, които възникват във връзка с продажбите на селскостопански и хранителни продукти и до известна степен услуги в хранително-вкусовата верига. Защитените доставчици ще бъдат микропредприятия, МСП и средни предприятия, които имат годишен оборот по-малък от 350 млн. евро. За да разшири тази защита, директивата ще обхване купувачи, установени както в ЕС, така и в трети страни.

Доставчиците ще могат да избират дали да подадат жалба в собствената си държава-членка или в държавата-членка, където купувачът може да е участвал в забранена търговска практика.

Държавите-членки ще имат възможност да насърчават доброволното използване на ефективни и независими механизми за алтернативно разрешаване на спорове, като например медиация.

Самата директива ще се приложи двадесет и четири месеца след влизането й в сила, за да я транспонират в националното законодателство, и още шест месеца, за да прилагат нейните разпоредби.

Има шанс директивата в защита на дребните фермери да се приеме преди евроизборите
14911
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
Линкове за намиране на въпроснита
До 15 март може да попълните анкета за нелоялни търговски практики
Промени в Закона за защита на конкуренцията
Търговските вериги нямат право да връщат фермерска продукция, ако предварително не са я платили
Очаква се приемането й от сегашия Европарламент
Директивата за нелоялните търговски практики се придвижва към одобрение
Европейска комисия
Дава се ход за преговори по законодателството срещу нелоялните търговски практики
Решения на Министерския съвет
Кабинетът одобри доклада за нелоялните търговски практики
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини