Начало » Пазари » Животинска продукция
08.12.2017 г.

Европейците искат ново законодателство в защита на фермерите и срещу нелоялните практики

Допитване

sinor

Голямото мнозинство от заинтересованите страни подкрепят действията на Европейския съюз (ЕС) за борба с нелоялните търговски практики по хранителната верига. Това гласи публично допитване, оповестено от пресцентъра на ЕК и цитирано от Аг-прес. Около 90% от запитаните са сигурни, че съществуват нелоялни търговски практики (НТП) като например периоди на плащане, по-дълги от 30 дни за хранителни продукти, а също и едностранни или с обратна сила промени в договорите.

Според анкетата 94% от запитаните са съгласни или частично са се съгласили, че тези практики имат отрицателно въздействие върху земеделските стопани. Други 95% от респондентите са на мнение, че са нужни действия за оповестяване на фирмите, прилагащи нелоялни практики. Според 87% от анкетираните пък това действие трябва да бъде предприето от Европейския съюз.

Други често срещани практики включват анулиране на поръчки за бързо развалящи се продукти в последния момент, искания за първоначални плащания за осигуряване или запазване на договори или допълнително заплащане, за да има продукти, показвани благоприятно на рафтовете.

Повечето потребители смятат, че тези практики се случват редовно или много редовно, като повечето от тях са сигурни, че земеделските стопани най-силно могат да бъдат засегнати от тях.

По-голямата част от анкетираните граждани са за спешни мерки за справяне с нелоялните търговски практики, като за целта ЕС предложи съответното законодателство. Повечето смятат, че действията на ЕС биха довели до по-добро прилагане на правилата относно нелоялните търговски практики, както и до увеличаване на правната сигурност за предприятията и гарантиране на равнопоставеност на вътрешния пазар.

На проведения преди два дни форум на високо равнище по въпросите на веригата на предлагането на храни в Брюксел комисарят по земеделието на ЕС Фил Хоган подчерта значението на една справедлива и добре функционираща верига за доставки, която да позволи на фермерите да извлекат максимална полза от единния пазар на ЕС.

Европейците искат ново законодателство в защита на фермерите и срещу нелоялните практики
7875
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини