Начало » Новини » Света
07.06.2016 г.

ЕП призовава за подкрепа на фермерите в битката с нелоялните търговски практики

В резолюция, гласувана във вторник, евродепутатите призовават ЕК да внесе предложения относно нелоялните търговски практики из цялата верига за доставка на храна. Така може да се осигурят справедливи доходи за земеделските производители и по-голям избор за потребителите. Целта е постигането на честни и прозрачни отношения между производителите, доставчиците и дистрибуторите на храни.

Справедливата търговия следва да помогне и за справянето със свръхпроизводството и разхищаване на храни, добавят евродепутатите.

„Предприетите до момента инициативи не бяха ефективни. Затова и ние правим нови предложения. Трябва да се направи повече, за да се подобрят отношенията между доставчиците и супермаркетите и хипермаркетите, особено с цел намаляване на т. нар. „фактор страх“. Ние също така призоваваме Европейската комисия да направи повече по отношение на нови инструменти, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики.“ Това каза докладчикът на Парламента Едварт Чесак (ЕКР, Полша) и добави: „Всички участници във веригата за доставка на храна трябва да имат еднакви права“.

Неравномерното разпределение на приходите и неравнопоставеността на силите по веригата за доставки на храни са дисбаланси, които трябва спешно да бъдат преодолени, се казва в резолюцията, приета с 600 гласа „за“, 48 „против“ и 24 „въздържал се“. Евродепутатите подчертават, че продажбата под производствената цена и сериозната злоупотреба от страна на големите вериги за търговия на дребно с основни селскостопански храни като млечни произведения, плодове и зеленчуци заплашват дългосрочната устойчивост на производството на такива продукти в ЕС.

Земеделските производители и малките и средни предприятия са особено уязвими по отношение на нелоялните търговски практики (НТП). Те понякога са принудени да работят на загуба вследствие на неблагоприятни ценови договорености с по-силните страни, като поемат разходите от преоценка на стоките и отстъпки в супермаркетите.

Потребителите също така са поставени в неизгодно положение, тъй като техният избор на продукти и достъп до нови и иновативни продукти се ограничават, казват евродепутатите.

Необходимост от по-ефективно правоприлагане, за да се преодолее „фактора страх“ на доставчиците

Евродепутатите подчертават, че досега доброволните схеми и схемите за саморегулиране са показали ограничени резултати вследствие на липса на правилно прилагане, недостатъчно представителство на земеделските стопани, конфликти на интереси между съответните страни, механизми за уреждане на спорове, които не са в състояние да се справят с „фактора страх“ на доставчиците, и факта, че те не се прилагат към цялата верига за доставки. Те добавят, че има нужда от рамково законодателство на равнище ЕС в борбата с НТП и за да се гарантира, че европейските фермери и потребители могат да се възползват от ползите от честни условия на покупко-продажба.

Парламентът счита, че Инициативата за веригата на доставки (ИВД) и други национални и доброволчески системи на ЕС трябва да бъдат насърчаване като „допълнение към ефективни и стабилни механизми за прилагане на разпоредбите на равнището на държавите членки, с което да се гарантира възможност за анонимно подаване на жалби и да се въведат възпиращи санкции заедно с координация на равнището на ЕС“. Евродепутатите насърчават производителите и търговците, включително организациите на земеделските стопани, да участват в подобни инициативи. 

ЕП призовава за подкрепа на фермерите в битката с нелоялните търговски практики
5935
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Предупреждение от български евродепутат въз основа на последни анализи
С влизането на Украйна в ЕС субсидиите на фермерите ще намалеят с 20 на сто
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Фермерите трябва да получат достатъчни компенсации за допълнителните си усилия за зелен преход
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
Срещу евтиния внос от Украйна, ОСП и Зелената сделка
Фермери от Германия, Полша и Чехия протестираха на границата между трите държави
За следващите 3 години
ЕК смекчава значително изискванията по Зелената сделка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини