Начало » Новини » Коментари
26.02.2021 г.

Търговските вериги нямат право да връщат фермерска продукция, ако предварително не са я платили

Промени в Закона за защита на конкуренцията
Търговските вериги нямат право да връщат фермерска продукция, ако предварително не са я платили

sinor

В днешния брой на „Държавен вестник” са обнародвани дългоочакваните промени Закона за защита на конкуренцията, които ще защитят фермерите от нелоялни търговски практики, прилагани досега от някои вериги. Изискванията обаче влизат в сила на 1 ноември 2021 г.

Според новите текстове супермаркетите и другите магазини вече няма да връщат на доставчиците си непродадените продукти, ако преди това не са заплатили за тях или за изхвърлянето им и ако в договора, сключен с фермерите, няма предварителна клауза, която да позволи подобно връщане на стока.

За фермерите ще бъде изключително полезно да знаят, че на търговците вече се забранява да бавят плащанията по доставките с повече от 30 дни и това се води като нелоялна търговска практика. Всичките тези забрани важат нелоялни практики, свързани с продажбата на селскостопански и хранителни продукти при следните случаи.

1. На фермери  и други доставчици с годишен оборот не по-голям от 3 911 000 лв. или с годишен оборот, които продават на търговци с с годишен оборот по-голям от 3 911 000 лв.;

2. На фермери  и други доставчици с годишен оборот, по-голям от 3 911 000 лв. и по-малък от 19 558 000 лв., които продават на търговци с годишен оборот, по-голям от 19 558 000 лв.;

3. На фермери  и други доставчици с годишен оборот, по-голям от 19 558 000 лв. и по-малък от 97 791 000 лв., продаващи на вериги с оборот, по-голям от 97 791 000 лв.;

4. На фермери  и други доставчици с годишен оборот, по-голям от 97 791 000 лв. и по-малък от 293 374 000 лв., продаващи на търговци с годишен оборот, по-голям от 293 374 000 лв.;

5. На фермери  и други доставчици с годишен оборот, по-голям от 293 374 000 лв. и по-малък от 684 540 000 лв., продаващи на търговци с годишен оборот, по-голям от 684 540 000 лв.;

6. На фермери  и други доставчици с годишен оборот, който не надвишава 684 540 000 лв., продаващи на купувачи, които са държавни институции.

Защитата на фермерите и скандалите с търговските вериги през 2020 г.

Според поправките в закона са забранени и други търговски практики като например заплащане от фермера на търговеца като условие за складирането, излагането или включването в продуктовата гама на негови продукти, освен ако това предварително не е договорено между страните с ясни и недвусмислени условия в договора за доставка на селскостопански и хранителни продукти или в последващо споразумение между доставчика и купувача.

Търговците вече няма да могат да изнудват фермерите с намалени цени, освен ако преди промоцията, която се прави по инициатива на купувача, той не уточни срока на промоцията и очакваните количества селскостопански и хранителни продукти, които ще бъдат поръчани по намалени цени. Тази забрана не важи, ако тези промоции не са включени в предварителния договор между двете страни.

Според новия закон търговските вериги не трябва да искат от фермерите и да покриват намалението на промоционалната цена, освен ако преди промоцията, която се прави по инициатива на купувача, самата верига не е уточнила срока на промоцията и очакваните количества селскостопански и хранителни продукти, които ще бъдат поръчани по намалени цени;

Забранява се също търговците да искат от фермерите да плащат разходите за рекламни дейности на тези промоции. Забраната важи и за разходи за маркетинга на стоките.

Търговските вериги нямат право и искат от доставчиците да плащат за оборудване и/или поддържане на помещения, използвани за продажбата на продуктите или пък за транспортни и/или логистични разходи.

Забрана има за намаление на цените на продуктите със задна дата пряко или чрез прилагане на необосновани отстъпки, бонуси и такси или предоставяни услуги.

Абсолютно се забранява търговската верига да отказва поръчки за нетрайни селскостопански и хранителни продукти, ако поне 30 дни преди това не даде предизвестие на фермера, така че той да намери друг начин за търговска реализация или за употреба на тези продукти.

Търговците не могат да променят условиято по договора за доставка, свързани с честотата, метода, мястото, времето или обема на доставката или снабдяването, стандартите за качество, условията на плащане или цените, срока, както и по отношение на предоставянето на услугите, посочени в чл. 37в;

Веригите не трябва поставят искания на доставчика и за плащания, които не са свързани с продажбата на селскостопански и хранителни продукти. Забранено е веригите да искат плащане при влошаване на качеството, бракуване и/или липси на селскостопански и хранителни продукти, които са настъпили в помещенията на купувача или след като собствеността е прехвърлена на купувача, когато това не се дължи на причини, за които доставчикът носи отговорност.

Забранява се неправомерно придобиване, използване или разкриване от страна на търговската верига на търговска тайна на фермера или другия доставчик по смисъла на Закона за защита на търговската тайна.

Забранява се на веригите да предприемат ответни действия, ако фермерът е подал жалби срещу веригата, ако доставчикът упражнява своите договорни или законни права.

Пълният списък на нелоялните търговски практики може да намерите на страницата на парламента.

Търговските вериги нямат право да връщат фермерска продукция, ако предварително не са я платили
9501
 

Последни материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Свързани материали
Виж
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
За разлика от България, Германия е отличник в прилагането на директивата срещу нелоялните търговски практики
Зелените в Германия обвиниха търговските вериги за трудното икономическо положение на фермерите
Конкурс за СТИВ
Около 12% от кандидатите за търговски аташета са българи, живеещи в чужбина
Министерство на икономиката и индустрията
Благодарение на търговските аташета износът през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.
Срещи с бранша
Търговските вериги търсят фермери за сключване на договори
Среща в Министерството на земеделието
Фермери в потрес от арогантното поведение на част от търговците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини