Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.01.2019 г.

Растения – врагове и растения – помощници

Практика
Растения – врагове и растения – помощници

sinor

Растенията са като хората – може да изпитват постоянна враждебност помежду си или да се подкрепят като добри приятели. Нещо повече, тази враждебност може да е толкова силна, че развиващите се растения – врагове да се унищожат взаимно. Това явление се обяснява с факта, че едни от растителните организми отделят определени химически вещества, които забавят или напълно потискат развитието на другите. Може да се случи и обратното, когато други растения изпитват взаимна „симпатия“, помагат си и се подържат.

Растения – врагове

Картофи и домати – отнасят се към семейство Картофови и имат в семейната „анамнеза“ записани едни и същи болести, а също така страдат от нашествието на еднакви вредители. Отглеждането на домати и картофи в съседство води до нежелан обмен на болести и вредители. Екип от английски специалисти оповестиха резултатите от успешен експеримент, при който присаждат домат върху картоф и отглеждат едновременно домати и картофи. В материала се твърди, че вкусовите качества на зеленчуците са по-добри, но все още няма реално приложение.

Пипер и бобови растения – тези култури много често се разболяват от антракноза. Това е гъбично заболяване, което се проявява в образуване на черни петна, язви по стъблото и листата на растенията и загниване на плодовете.

Копър и моркови – специалистите не могат да потвърдят, както и да опровергаят теорията за това, че копърът забавя развитието на морковите. Мит или не, но опитът на не едно поколение показва, че двете култури не бива да се засаждат в съседство.

Зеле и грозде – това е още един факт, който не е намерил своето научно обяснение, но когато зелето се намира в близост до лозите, то тогава вкусът на гроздето се влошава значително.

Чесънът, лукът и празът потискат развитието на граха.

Салатата не бива да се отглежда в непосредствена близост до броколи, а също и след него, защото то отделя в почвата вещества, които забавят нейното развитие.

Растения – помощници

Тагетисите отделят фитонциди, които отблъскват нематодите и други малки почвени червеи по картофите и доматите. Разсадени около ягодите, те ги предпазватот и от ягодовия коренов хоботник, който нанася сериозни щети на ягодовите насаждения. Разположете тагетиси до лука и зелето и ще ги защитите от нашествията на луковата муха и зелевата пеперуда.

Силният аромат на вратигата не е по вкуса на колорадския бръмбар, зелевата пеперуда, луковата муха, кореновия хоботник и акарите. Вратигата не е любима и на мравките и разпръсната навсякъде в градината ще защити растенията от присъствието им.

Невенът защитава растенията от колорадски бръмбар, акари и нематоди.  Ако засадим невен сред ягодите, той ще ги предпази от нематодите и  ягодовите листни въшки. Фитонцидите, които отделя притесняват много видове въшки и гъсеници.

Пиретрумите (далматински или кавказки) съдържат цинарин и пиретрин, които проникват през външната обвивка на насекомите и ги парализират, а в същото време са безвредни за животните и хората.

Растения – врагове и растения – помощници
20517
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Създават екип на ЕС за спешни случаи в областта на здравето на растенията
Ново законодателство
Земеделската комисия в Европарламента прие промени в Закона за здравето на растенията
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини