Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.03.2018 г.

С какво да подхраним ягодите

Полезни съвети
С какво да подхраним ягодите

Ягодовите корени, навършили 2 и повече години, задължително се нуждаят от подхранване с минерални торове. Обикновено това се прави на 3 етапа.

Първото подхранване се извършва рано напролет с идеята за засилване на растежа и за залагане на цветни пъпки. Използва се амониева селитра, като 40-50 грама се разреждат в 10 литра вода. Ефектът може да бъде засилен с пръскане срещу вредители и болести, като в използваните препарати се добавят микроелементи.

Второто подхранване се прави, когато се появят цветоносите. Тогава е най-добре да се използват комплексни (комбинирани) торове – 1 супена лъжица се разрежда в 10 литра вода и с получената смес се полива под корен. Освен това растенията се пръскат с разтвор на карбамид (1 кибритена кутийка в 10 литра вода).  

Третото подхранване се провежда, когато вържат плодовете. В 10 литра вода се разтварят 2 супени лъжици комплексни торове и 1 супена лъжица калиев сулфат. Освен това ягодите се пръскат с екстракт от дървесна пепел. За целта чаша пепел се сипва в 10 литра вода и се оставя да кисне 2 денонощия. Полученият разтвор се прецежда и е готов за пръскане. Освен за подхранване той е полезен и за защита срещу вредители.

Извън стандартните 3 подхранвания ягодите се пръскат с разтвор на борна киселина през периода на цъфтеж. Той се приготвя, като 10 грама борна киселина се разтварят в гореща вода и получената смес се сипва в 10 литра вода. Това подхранване увеличава количеството на плодовете и стимулира ягодовите растения като цяло.

Ягодите не трябва да се подхранват с пресен оборски тор, но все пак част от минералните торове могат да се заменят с органични. Това става с приготвянето на концентрат от трева. Кофа се запълва до една четвърт с нарязана трева, пълни се догоре с вода и се оставя на топло, като се разбърква веднъж дневно. След 6 до 8 дни се получава концентрат, който се разрежда във вода в съотношение 1 към 10 и с разтвора се поливат лехите. Настойката съдържа всички необходими вещества за ягодите. Трябва обаче да не се престараваме, защото тогава ще се стигне до излишно трупане на зелена маса за сметка на плододаването.

Ягодите се отзовават много добре на подхранване с дървесна пепел, затова периодично трябва да им я осигуряваме. Обикновено 1-2 чаши пепел се заливат с 10 литра вода и се оставят да киснат за 24 часа, след което се поливат растенията. Пепелта може да се вложи и в дупките при засаждането, само че с мярка, за да не изгори коренчетата.

С какво да подхраним ягодите
63149

 От: от Кричим  12:31  вторник, 6 март 2018 г.
Който разбира на Хемозим био 5 се спира. Доказано
Последни материали
Виж
Присъдата не подлежи на обжалване
Осъдиха млад фермер на две години затвор
Устройствен правилник - промени
Ще има втори зам. директор в агенцията по горите
Решения на Министерския съвет
Продават три имота от „Напоителни системи“ на търг
Предстоящо
Преди Никулден тръгва кампания за българската риба в София, Бургас, Русе и Стара Загора
Промени в наредбата за контрол
Дървосекачи-нарушители вече с отрязан достъп до електронната система на агенцията по горите
Иновациите и дигитализацията в земеделието са във фокуса на Клуб Investor „Агробизнес 2020“ – на 18 ноември в Пловдив
Защо в агросектора рядко се говори за стартъпи?
Свързани материали
Виж
Грижи за ягодите през есента
Преди традиционния фестивал в Лозница
Божидар Петков: Трети сме по износ на замразени малини и ягоди в ЕС
Практика
Подрязване и подхранване на ягодите след прибиране на реколтата
Хладилната база е единствената инвестиция в региона от 30 години назад
В Англия предпочитат вноса на замразени ягоди и кайсии от Павликени
Мулчирайте около ягодите, за да не поливате
Важно за градинаря
Пролетно подхранване на ягодите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам