Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.12.2018 г.

Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово

Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово

Символ на Рождество беше коледничето, но все по-често започна да навлиза в домовете ни друго възхитително цвете, което разгръща своето очарование по това време и е наречено „коледна звезда“. Еуфорбията (Euphorbia pulcherrima) принадлежи към семейство Млечкови и в превод означава „прекрасна млечка“. Произхожда от тропическите райони на Мексико и Гватемала. В естествена среда е вечнозелен храст, който достига височина 3-4 метра.

Описание
Декоративните стайни хибридни растения са високи около 30-40 сантиметра. 
Листата са тъмнозелени, лъскави, с ясно очертани жилки. Към върховете на стъблата листата започват да се променят, обагрят се в различни нюанси на червено и образуват прицветник, който прилича на звезда. Възхитителните  коледни звезди могат да бъдат бели, жълти, розови, кремави или пъстри. Същинските цветове са дребни, невзрачни, събрани в съцветия по върховете и цъфтят от декември до март.
Растението е отровно, а при нараняване отделя млечен сок, който предизвиква кожни раздразнения.

Осветеност и температура
Коледната звезда се нуждае от светло и топло място. Предпочита непряка слънчева светлина и оптимална температура 18-25 градуса, но леките отклонения не се отразяват пагубно. При по-ниски от 16 градуса температури и слаба осветеност листата започват да пожълтяват и окапват. 
Коледната звезда не харесва сухия въздух и затова листата трябва често да се пулверизират. В противен случай я нападат различни вредители – акари, белокрилки и др.
Поливането трябва да е умерено и да не се задържа вода, защото корените загниват бързо. Температурата на водата е желателно да бъде по-висока от стайната – 25-30 градуса.

Период на покой
Когато листата започнат да увяхват и окапват, растенията трябва да се приведат в състояние на покой. Този период на покой продължава от 1,5-2 месеца. Стъблата се прерязват на 10-на сантиметра над земята в саксията. За да се спре изтичането на млечен сок, срезовете се посипват с активен въглен на прах. Саксията се поставя на хладно (12-16 градуса) и поливането се ограничава до минимум (полива се при пълно изсъхване на пръстта).

Отглеждане на коледниче!
Когато спящите пъпки започнат да се събуждат, тогава растението се нуждае от по-специални грижи – пресаждане и редовно поливане. Пресажда се в не много по-голям обем с добър дренажен слой. Почвената смеска е листовка, компост, градинска пръст и пясък в съотношение 2:2:1:2. Компостът може да се замени с прегорял оборски тор, но смеската трябва да бъде много рохкава. Поливането започва с ограничени количества вода и постепенно се увеличава.

Как да накараме еуфорбията да цъфти за Рождество
За да имаме цъфнала звезда за Рождество е необходимо да създадем благоприятни условия. Известно е, че коледната звезда е цвете на късия ден. Препоръчва се изкуствено да се удължат нощите в началото на есенния период до 14-15 часа. Това се постига, като се покриват растенията с тъмна опаковка, така че продължителносттана нощтта да стана около 15 часа. През деня се нуждае от добро осветление и свеж въздух. Ако игнорираме тези манипулации, цветето ще разцъфти към средата, а може и към края на зимния период.

Размножаване
В естествена среда размножаването става чрез семена, но в домашни условия това се постига, като се използват резници. Те трябва да имат по 4-5 междувъзлия. Листата се премахват, а срезовете, след като леко позасъхнат, се обработват с активен въглен. Оптимални температури за вкореняване са 24-26 градуса. Използва се смес от равни количества пясък и торф. Препоръчва се използването на стимулатор за корени.

Еуфорбията разгръща красотата си по Рождество Христово
40830
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини