Начало » Хоби земеделие » Цветарство
07.12.2018 г.

Как да накараме коледничето да цъфти редовно

Практика
Как да накараме коледничето да цъфти редовно

sinor

Латинското име на коледничето е шлумбергера (Schlumbergera truncata). Носи името на френския изследовател и колекционер на кактуси Шлумбергер. То е едно от малкото цъфтящи през зимните месеци цветя – Рождество е времето, в което цъфти най-активно и народът го е нарекъл коледниче. Цветето на късия ден принадлежи към групата на сукулентите.

Родината на коледничето са горите на Източна Бразилия. Там расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. В естествената среда цъфти в разгара на тропическото лято, но като стайно растение е принудено да променя привичките си – у нас се усмихва  на заснежената зима със своите бели, розови и червени цветове и носи много радост в домовете ни. Независимо от всичко това, шлумбергерата е цвете, което се отглежда много лесно. Обича обилната светлина, но не харесва преките слънчеви лъчи. Обича влагата и въздушната влажност, но не и преполиването.

Размножава се лесно, като резник може да бъде всеки сегмент от членестото стъбло. Остава се малко да завехне и се засажда, като най-благоприятното време за това е след прецъфтяване и до началото на лятото.

Ако коледничето не цъфти – причините за липсата на цветове могат да бъдат много и различни. Най-често срещаните са следните: много голяма саксия, нарушена коренова система, застой поради недостатъчно често пресаждане, честа смяна на мястото и често пресаждане (пресаждането се прави на веднъж на 2-3 години), недостиг на хранителни вещества, недостатъчно поливане или преполиване, липса на достатъчно светлина.

Кои са най-важните условия за цъфтеж?

Коледничето е цвете на късия ден – то се подготвя за цъфтеж и цветоноси при продължителност на нощта 12-14 часа. Подготвителният период в летните месеци е много важен – достатъчно светлина, но защитеност на растенията от преки слънчеви лъчи и редовно, но умерено поливане. Есенният сезон е характерен с удължаване на нощния режим и растенията получават сигнал за образуване на пъпки. Можем да им помогнем, като осигурим благоприятни условия. Ако през лятото поливането е „по-често, но по-малко количество“, през септември трябва да се намали, а през октомври да се сведе до минимум. Когато започнат да се показват първите цветни пъпки, растенията не бива да сменят местоположението си, а дори и въртенето на контейнерите около оста е нежелателно. Тогава идват и първите сигнали за подхранване на растенията и постепенно започва редовно поливане. Подхранването продължава и по време на цъфтежа с несъдържащи азот хранителни вещества.

Цвете билка и биопестицид!

От всичко изложено тук става ясно, че е важно да се намери „златната среда“ и коледничетата ще ни радват всяка година с обилен цъфтеж.

Пазарът предлага много и различни видове препарати за листно и кореново торене на кактусови растения, а също и почвени смеси.

Как да накараме коледничето да цъфти редовно
158094
 

Последни материали
Виж
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Свързани материали
Виж
След като се появят пъпките не бива да се мести, чувства се добре без парно отопление
Коледничето цъфти на хладно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини