Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.12.2018 г.

Кукувичата прежда е много опасен паразитен плевел

Практика
Кукувичата прежда е много опасен паразитен плевел

sinor

Кускутата (кукувича прежда) е едногодишно паразитно  растение, което  има стъблено хранене. В света има около 300 вида, но у нас растат 7, които паразитират върху различни култури. По-разпространени са обикновена (люцернова), ленова, европейска и американска едрозърнеста. Стъблата имат различен цвят – жълто, жълто зеленикаво, оранжево, червено.

Разпространение

Кускутата е разпространена по целия свят и се разнася главно чрез семената на различните култури – предимно люцерна, лен и детелина.  Разпространена е във всички почвено-климатични зони на страната. Степента на засегнатост на различните култури и региони се променя.

Морфологични особености

Стъблата са нишковидни, различно оцветени, силно разклонени с диаметър до 1 мм. Те се обвиват около растенията гостоприемници, като  се прикрепват към тях със смукала.

Кукувичата прежда няма истински корени, но прониква и се сраства с растенията върху които паразитира. Листата са недоразвити, цветовете са дребни, сферични, бели, зеленикаво бели, жълти или розови, събрани в гъсти съцветия.

Семената са с неправилна форма, окръглени, сиво-кафяви на цвят.

Биологични характеристики

Кускутата е едногодишен растителен паразит. Размножава се със семена и вегетативно. Семената поникват от дълбочина 3-4, максимално 6 сантиметра и температура 16-25 градуса, но могат да поникнат и при 5-7  градуса. Паразитите се появяват от началото на април до втората половина на май, но при неблагоприятни условия (дълбоко заровени семена и ниска влажност) покълването може да продължи до юли.

По време на покълването на семената, ембрионът се изправя, удебеленият му край, покрит в основата със сноп безцветни нишки (видоизменени корени) се захваща в почвата и започва да абсорбира вода. Младите паразитни растения по това време се хранят със семенния протеин. Свободният край се издига вертикално нагоре и се върти по посока на часовниковата стрелка в търсене на приемно растение, като достига дължина на стъблото 25-30 сантиметра. Това продължава от пет дни до няколко седмици и ако не намери обект за „експлоатация“, който да го храни, тогава умира.

В местата на контакт със засегнатите растения кускутата образува специални органи – хаустории, които проникват дълбоко в проводящите тъкани на увреденото растение, започва да абсорбира вода с разтворени хранителни вещества от почвата и така преминава изцяло на паразитен начин на живот. Паразитът започва да се усуква спираловидно, като преминава и на съседните растения. Характеризира се с почти неограничен растеж и способност за разклоняване на стъблото и обхващане на повече и повече растения. През втората половина на лятото, когато вегетативния растеж намалява, паразитните растения започват да цъфтят и да образуват семена, които узряват за 2-3 седмици. Всяко растение дава над 15000 семена, които падат в почвата и запазват жизнеността си до 6-8, а някои до 12 години.

Кои растения напада кускутата?

Паразитът може да се развива на различни растения –  едно- и многогодишни тревисти, храстовидни и дървесни видове. Някои видове кускута имат „предпочитания“ към определени растения – леновата предпочита лен, а обикновената е „всеядана“ – напада детелина, люцерна, фий, коноп, тютюн, фасул, грах, соя, зеленчукови култури (зеле, моркови, лук, картофи, домати, дини, тикви, магданоз) и други. Може да расте на издънките на люляк, акация и други храсти, както и млади насаждения от слива, череша, вишна, лоза, бреза, дъб, иглолистни и др.

В списъка на „гастономическите предпочитания“ на кускутата се озовават почти всички основни селскостопански култури, които се отглеждат в нашата страна. Сравнително по-устойчиви са зърнените култури и слънчогледът.

Вреди

Потенциалната вредност на паразитното растение е доста висока и не бива изобщо да се подценява. Добивите от полски култури могат да намалеят с 30-50%, а понякога и повече. При ниска агротехнология на култивиране може да се стигне до пълна загуба на реколтата.

При фуражните култури добивите от зелена маса намаляват с 30-70%, а при посевните култури добивите от семена намалява 2-2,5 пъти.

Паразитът нанася вреда не само върху количеството, но и върху качеството на продукцията – влошават се вкусовите качества и хранителната стойност на много култури – домати, краставици, моркови, захарно цвекло. Отслабването на растенията води и до редица други заболявания и нападения от паразити, което също се отразява върху количеството и качеството на продукцията.

Всички видове кускута съдържат гликозида конволвулин, който е токсичен за животните и води до отравяне и смърт при продължителна употреба. Младите животни са изложени на по-голяма опасност.

Мерки за предотвратяване на заразата

Борбата с кукувичата прежда се води много трудно. Малките огнища трябва своевременно да се почистват,  като се изскубват и унищожават нападнатите култури. Заразените участъци се прекопават и се пръскат с 15-20% разтвор на амониева селитра или с контактни хербициди (Токуферон, Реглон).

Най-важното профилактично средство е използването на чист посевен материал. Заразени посеви не трябва да се използват за семепроизводство.

Важно значение има сеитбооборотът – заразените площи се засяват с култури, които ограничават развитието на кускутата.

Животните не бива да се хранят с фуражи, които съдържат жизнеспособни семена, както и да не се допускат на паша на заразени места, защото те запазват кълняемостта си при преминаване през храносмилателната система и оборският тор става носител на заразата.

Химичните средстба за борба с добра ефективност са: Питон, Пивот и Спиид – 100 мл/дка. В картофените насаждения може да се използва и  Зенкор.

В пустеещи места се използват хербициди ( Раундъп – 80-100 мл/дка).  Заплевелените и затревени площи трябва да се окосяват преди образуване на семената.

Трябва да се знае, че пълното отстраняване на огнищата на зараза изисква продължителна и много старателна работа, която трае няколко години.

Кукувичата прежда е много опасен паразитен плевел
81171
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Ариго™ ВГ –хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Наричат го „Косачката“
Принципал™ Плюс - Комплексно хербицидно решение за пълен контрол на житните и широколистни плевели след поникването им
Хербология
Основни методи за обследване на плевелите
„Байер Агро Арена” – втора част
Сигурната защита с хербицидите на „Байер” при царевицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини