Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.12.2018 г.

Лешникът е инвестиция, която се възвръща за няколко години

Ползите са много
Лешникът е инвестиция, която се възвръща за няколко години

sinor

Лешникът е култура, която принадлежи към семейство Брезови. Той е орехоплодно листопадно растение, което е разпространено в умерения пояс на Северното полукълбо. Негова родина е Мала Азия и  понастоящем се отглежда най-масово по бреговете на Черно и Средиземно море, а също и Тихоокеанското крайбрежие. Най-голям производител на лешници е Турция и непосредствено след нея се нареждат Италия, Испания, и САЩ.

В последните години интересът към лешниците се засилва. Отглеждането им може да бъде не само хоби, но и успешен бизнес, защото са култура, за която има сигурен пласмент. Лешниковите ядки са ценен продукт поради високите им хранителни, вкусови и лечебни свойства.

България е идеално място за отглеждане на лешници

Нашата страна има достатъчно топли и слънчеви дни, а също и достатъчно влага, което я прави добро място за отглеждане на лешници. На практика могат да се отглеждат в цялата страна. Някои сортове могат да виреят на надморска височина до 1000 метра. Лешникът е студоустойчива култура, която издържа на температури до минус 25-30 градуса по Целзий в зимен покой, рано цъфти (от октомври до февруари в зависимост от сорта), а плодовете достигат беритбена зрелост към средата на август. Мъжките цветове са под формата на реси и цъфтят по-кратко, а женските по-дълго – до 40-45 дни, но се повреждат при температура около -5 градуса. Проблеми създава и продължителното сланообразуване.

Лешникът е култура, която расте бързо и започва да плододава на 3-4-тата година след засаждането. Оптимално плододаване се получава след 8-та година. Добивите зависят от много фактори – сортова принадлежност, почвени и климатични условия, агротехнически мероприятия при отглеждане.

Други достойнства на лешника са дълголетието, студоустойчивостта, сухоустойчивостта и издръжливостта на умерено засенчване.

 Почвени условия

Лешникът е култура, която може да се отглежда навсякъде в страната. Подходящи са леките, глинесто-песъчливи почви, които са богати на хранителни вещества. Не се развива добре на заблатени и засолени терени, а също и на много бедни и много сухи места. Ако не може да се осигури напояване не е проблем. Поливане е необходимо само в много засушливите периоди на годината и то за младите растения.

Отглеждане

Най-добре е лешникът да се засажда през есента. Правят се ямки 50x50 см, в които се внася угнил оборски тор или компост – 10-12 кг и минерални торове (суперфосфат и калиев сулфат). Разстоянието между растенията е 3x3или 3x4 метра. През 2-3 години се прави допълнително подхранване.

Прилагат се два вида резитба:

– плододаваща, при която се отстраняват всички изсъхнали и счупени клони и издънките, а се остават 6-10 стъбла, като се стимулира образуването на едно-, две- или тригодишни леторасти, които плододават активно;

 – подмладяваща, която се извършва на 10-14 години и се цели да се премахнат старите растения наесен, а се избират 6-8  стъбла, които през пролетта се оформят за плододаване.

Сортове

По-популярни сортове, които се отглеждат у нас са: Тракийски, Ран трапезундски, Бадемовиден, Римски, Тонда Джентиле Делла Ланге, Ата баба, Халски, Бял ломбардски, Хемпелов и Бадем фундук. За да се получи добра родовитост са важни сортовите особености и възможността за опрашване, защото лешникът е еднодомно, разделно полово опрашващо се растение. По-голяма част от сортовете са самостерилни, а други са самофертилни (Бадемовиден и Ран трапезундски).

Отглеждането на лешници е печеливша алтернатива, защото инвестицията за създаване на насажденията е сравнително ниска, не са податливи на болести, което ограничава пръсканията, има ограничена резитба, дълъг продуктивен период, лесно съхранение, механизация на технологичните процеси, нарастваща цена на плодовете и търсене на световните пазари.

За отглеждането на лешници може да се получи и финансиране по програмите за развитие на селските райони.

Лешникът е инвестиция, която се възвръща за няколко години
67576
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие доставките са нараснали близо 3 пъти
Азербайджан влезе в тройката на вносителите на лешници в Германия
Доц. д-р Антоний Стоев
Как да засадим лешник?
Искате ли да отглеждате лешник?
Практика
Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата
Рекордният минал сезон е задал твърде висока база за сравнение
Спадът в износа на лешници от Турция се задълбочава
Мързеливото дърво
Къде и как да засадим лешници за обилно плододаване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини