Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.09.2017 г.

Лешникът се размножава и чрез отводи

Лешникът расте на храст. Едно стебло може да живее до 40 години, а храста до 100 и повече. Корените се развиват на дълбочина до 1,5 м, но основната им маса е съсредоточена на дълбочина от 50 см. Може да живее на всякакви почви, но най-добре се чувства на плодородни, влагоемки, добре аерирани.

Цветовете на лешника са разнополови, но се намират на едно дърво. Мъжките съцветия се формира от есента, но до самото си цъфтене остават много плътни като образувание. Рано през пролетта, когато болшинството растения още спят, лешникът расте. Ресата се разрошва и цветовете започват да произвеждат прашец. А женските цветове на това дърво все още спят. Разликата в началото на цъфтежа на женските и мъжките цветове е около 1,5 месец. Така се предизвиква самоопрашването. Периодът на цъфтеж е достатъчно дълъг – до три седмици. Завързите не започват да растат веднага. Нужни са около 1,5-2 месеца. Но ако всичко е минало благополучно, към есента можете да получите прилична реколта от лешници.

Лешникът се размножава, ако не е важно за вас качеството на ядките или ако сте измислили нов сорт, чрез семена. Имайте предвид, че семената могат да покълнат за около 120 дни при температура 1-5 градуса. Младите растения растат много бавно. За 2 години височината им достига едва 40 см, а дебелината на ствола – 1 см. От корените на растението можете да вземете издънки и да получите отводи – вертикални, хоризонтални, въздушни. Лешникът се размножава и чрез зелени резници. Особено в условията на изкуствена мъгла, но в първата година е възможно растението само да се вкорени. Надземната част ще започне да расте едва през следващата година. Ако ашладисвате, то за подложка можете да използвате или младите растения, получени от семена, или издънки. Можете да присаждате в обичайното време – юли-началото на август или през пролетта. Препоръчваме ви да оставите отглеждането на посадъчния материал на специалистите, тъй като това е много капризна работа.

Най-доброто време за засаждане е есента. Изкопайте дупка с размери 40х40х40 см. Добре наторете с органични торове (до 10-15 кг на дупка). Смесете тора с почвата. Ако сте си купили вкоренени растения, закопайте ги на 5-6 см по-дълбоко. А ако е ашладисано растението кореновата шийка трябва да бъде на нивото на почвата. Поливането и мулчирането са задължителни. След засаждането изрежете ствола на височина 10-15 см. През лятото от появилите се филизи, докато те са все още малки, оставете 3-4, а останалите счупете. Ашладисаното дръвче ще започне да дава реколта на 4-5 година, а от семената – на 7-8 година. Те ще плодоносят обилно, ако постоянно ги подхранвате с органични торове и 3-4 пъти на сезон поливате по 5-7 кофи вода на растение.

Лешникът се размножава и чрез отводи
60986
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие доставките са нараснали близо 3 пъти
Азербайджан влезе в тройката на вносителите на лешници в Германия
Доц. д-р Антоний Стоев
Как да засадим лешник?
Искате ли да отглеждате лешник?
Практика
Лешниковият хоботник е способен да унищожи напълно реколтата
Рекордният минал сезон е задал твърде висока база за сравнение
Спадът в износа на лешници от Турция се задълбочава
Мързеливото дърво
Къде и как да засадим лешници за обилно плододаване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини