Начало » Новини » Света
03.12.2018 г.

Тръмп успя да защити интересите на американските фермери в търговската война с Китай

Китай „незабавно” трябва да поднови вноса на аграрните стоки от САЩ
Тръмп успя да защити интересите на американските фермери в търговската война с Китай

pixabay

През последните няколко седмици участниците в търговията със зърнени храни и маслодайни семена с напрежение очакваха резултатите от преговорите на  Доналд Тръмп с китайския му колега Си Цзинпин. Преди дългоочакваната среща на върха на Г-20 в Аржентина повечето  американски експерти изразяваха  надежди за „подобряване на отношенията и спад на напрежението в търговската война”.

В същото време не са били малко и представителите на деловите среди в Щатитие, Азия и Европа, които са били настроение доста предпазливо. „Това е среща между държавните ръководители, а не съвещание по търговски въпроси" коментираха  експерти. Първите  новини за разговорите между лидерите на  двете най-големи икономики в света  се оказаха доста позитивни, най-вече за американските фермери, които понесоха огромни щети от драстичното намаление на износа за Китай. 

Кореспондентите на Ройтерс в аржентинската столица  (Робърта Рамптън и Мат Спаталник)  са категорични – „срещата САЩ-Китай приключи със сигнали за прогрес в прекратяване на търговската война”.  Впрочем, още преди работна вечеря в края на двудневното събиране на световните лидери в Буенос Айрес президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви че има "невероятни отношения" с китайския си колега Си Цзинпин "Нашите отношения са много специални. Смятам, че отношенията, които имам с президента Си, ще бъдат основната причина, поради която ние вероятно ще постигнем нещо добро за Китай и за Съединените щати", отбеляза американският предидент.

От своя страна Си Цзинпин коментира, че „сътрудничеството е най-добрият избор за Китай и Съединените щати”. След края на преговорите, продължили два и половина часа, главният икономист на Белия дом Лари Кудлов заяви пред репортерите, че ги оценява като "много добри".

Китайската страна съобщи, че по време на срещата Тръмп се съгласил да не въвежда от 1 януари 2019 г. нови мита върху стоки от Китай. „Постигнаха споразумение за спиране на налагането на допълнителни тарифи“, сподели пред журналистите  министърът на външните работи Ван И.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс конкретизира, че за избягване на увеличението от 10% на 25% на  мита при вноса в САЩ  „Китай се съгласи да съгласува покупката на  „много голямо количество селскостопански, енергийни, промишлени и други продукти от Съединените щати за намаляване на търговския дисбаланс между страните". Прави впечатление, че „селскостопанските продукти” са сложени на първо място в този списък, но това не е всичко. Изключително важно е да се отбележи, че съгласно постигнатите предварителни договорености Китай трябва „незабавно” да поднови вноса на продукцията, произведена от американските фермери!

Перспективата за  мащабния износ вероятно ще подкрепи цените на зърнените храни на американския пазар. Търговците очакват по-изразена реакция в соевия комплекс и това е напълно логично. Китай е най-големият вносител на соя в света и през 2017/18 г. импортът на тази основна маслодайна култура достигна астрономичните 94 млн.т или около 61 на сто от глобалния износ.

Важно е да отбележим обаче, че сериозните преговори за търговските отношения между САЩ и Китай едва сега започват.  Тръмп и Си Цзинпин се разбраха, че въвеждането на нови митнически тарифи не се отменя, а се отлага за 90 дни и ако през този период Пекин и Вашингтон не стигнат до „пълно търговско споразумение”, Тръмп ще подпише указ за увеличение на таксите.

Игор Валентович

Тръмп успя да защити интересите на американските фермери в търговската война с Китай
17820
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
За преодоляване на последиците от коронавирусната пандемия
Тръмп обеща още 13 милиарда долара на фермерите
Обвиняват президента Тръмп в елементарна покупка на гласове за изборите
Фермерите в САЩ очакват рекордните над 37 милиарда долара субсидии
Продуктите ще отидат в обществените кухни и за семейните продоволствени помощи
Тръмп нарежда изкупуването на продукция за 3 млрд. долара от американските фермери
С поглед към предстоящите през есента президентски избори в САЩ
Тръмп нареди на земеделския министър да ускори отпускането на помощите за фермерите
Износът на американско уиски е намалял с 21 процента
Бумерангът на новата митническа тарифа ще коства десетки хиляди работни места в САЩ
Търговската война продължава
Тръмп в защита на американските фермери - „Сега настъпи техният час!”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини