Министерството на земеделието и храните ще продължи активно да подкрепя развитието на биологичното земеделие в България чрез конкретни инвестиционни инструменти и приоритетни политики, насочени към устойчивото използване на природните ресурси и развитието на селските райони. Това заяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов при откриването на Националния Био Фест, който се провежда във Велико Търново по повод Европейския ден на биоземеделието.
България има силни традиции и благоприятни природни условия за развитие на сектора, каза министърът. „В страната вече има над 5600 сертифицирани биопроизводители, а контролираните площи достигат близо 200 хиляди хектара”, посочи министър Тахов. По думите му, биоземеделието е не просто алтернатива, а реален път към по-устойчиво и екологично земеделие.
Основните мерки, които МЗХ предвижда в подкрепа на сектора са новата интервенция „Биологично животновъдство“ с бюджет от 85 млн. евро, която ще стартира през 2026 г. след одобрение от Европейската комисия, както и увеличението на средното ниво на подпомагане по интервенцията „Биологично растениевъдство“ от 50 на 70 процента“.
„Още в началото на октомври ще бъде отворен прием по интервенцията „Сътрудничество за къси вериги за доставка“, с общ бюджет от 9,5 млн. евро. Целта е да се даде възможност на земеделските стопани да реализират продукцията си директно на пазара, при по-справедливи за тях цени и с по-висока добавена стойност“, каза още министър Тахов.
Той допълни, че през месец ноември ще стартират и приемите за инвестиции в земеделските стопанства, с общ бюджет от над 270 млн. евро. „Всички проекти, насочени към биопроизводство, ще получат допълнителен приоритет при оценката.
В началото на 2026 г. предстои да бъде отворена и интервенция за преработка на селскостопанска продукция, където заявленията с фокус върху биологични суровини ще получат максималния приоритет. В началото на 2026 г. ще стартира и интервенцията за инвестиции в преработка на селскостопански продукти, насочени към опазване на компонентите на околната среда, която е с бюджет от над 70 млн. евро.
Земеделският министър припомни, че заедно с био сектора е изготвен и Националният план за действие за развитие на биологичното производство до 2030 г., включващ над 50 мерки за стимулиране, подкрепа и популяризиране на сектора. В рамките на този план се подкрепя и участието на български биопроизводители в международни изложения като „Биофах“ и „Зелена седмица“, както и включването на биопродукти в националните програми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.
По време на фестивала се проведе и церемонията по връчване на наградите на Национален Био Фест 2025. Министър Георги Тахов отличи със званието „Биопроизводител на годината“ земеделския стопанин Владимир Кънев, който отглежда в 250 кошера в района на гр. Павликени. Заместник-министър Лозана Василева връчи приза за „Най-добро био предприятие“ на управителите Христо Близнаков и Павел Желязков от фирма „100 Процента Био“ ООД. Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Ива Иванова удостои Община Троян с грамота за иновативен подход в детското хранене чрез въвеждане на натурални биопродукти.
Призът „Област с най-много биопроизводители“ бе връчен от председателя на Комисията по земеделие, храни и гори Цвета Караянчева на област Бургас, където са регистрирани 396 оператори, развиващи различни дейности в сферата на биоземеделието. Кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител Юлия Мутафчиева връчиха отличията на Община Своге- за осигуряване на широк достъп до биопродукти в детското, училищното и социалното хранене през 2025 г., както и на „НАТЮР БГ ЕООД”-за реализиран най-добър био маркетинг със своите солети и енергийни барчета.
Събитието е организирано от Министерството на земеделието и храните и има за цел да насърчава екологичното земеделие, родното производство и информирания избор на потребителите. До 28 септември 2025 г., включително, в парк „Марно поле“ във Велико Търново, посетителите ще могат да разгледат и опитат българското био производство чрез безплатни дегустации.
Кулинарни демонстрации ще представят Ути Бъчваров, д-р Енджи Касабие и шеф Ивайло Иванов, които ще приготвят вкусни и здравословни ястия с био продукти.