Министърът на земеделието на САЩ Брук Ролинс обяви вчера нови действия за намаляване на тежестта върху американската индустрия за производство на свинско и птиче месо, което ще позволи по-голяма ефективност при запазване на стандартите за безопасност на храните. Директивата инструктира Службата за безопасност и инспекция на храните (FSIS) да премахне остарелите административни изисквания, които забавят производството и увеличават ненужните разходи на американските производители.
„Америка е водеща в света по производство на свинско и птиче месо и ние се стремим да гарантираме, че нашите производители ще останат конкурентоспособни в световен мащаб, без да бъдат спъвани от ненужна бюрокрация“, заяви министър Ролинс.
Съгласно новата политика FSIS ще удължи срока на действие на дерогациите, позволяващи на предприятията за производство на свинско и птиче месо да поддържат по-високи скорости на линиите, което ще гарантира, че те могат да посрещнат търсенето без прекомерна държавна намеса. Създаването на правила за официализиране на тези увеличения на скоростта ще започне незабавно.
Освен това FSIS вече няма да изисква от заводите да представят излишни данни за безопасността на работниците, тъй като обширни изследвания не потвърдиха пряка връзка между скоростта на обработка и нараняванията на работното място. Тези реформи ще укрепят производството на храни в САЩ, ще намалят разходите на производителите и ще подпомогнат по-устойчивата верига за доставки.