В България има много екзотични видове овошки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” ст. н. с. д-р Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив. Екзотични за България култури са райска ябълка, дафинов лист, смокиня, нар, който е една култура на бъдещето, джинджифил или хинап, който няма общо с кухненската подправка джиджифил. Той е дървесен вид, има няколко имена – джинджифил, хинап, ехинацея. Джинджифилът е кореноплод, коренът му се използва за подправка, като се настъргва като морков. Не може да се консумира директно. Докато овощното дърво джинджифил е с плодове, представляващи по-скоро сладка маслина. Имат същата костилка, същата форма, но са малко по-едри от най-едрите маслини. От тях се произвежда и така наречената джиджифилова ракия. Има го в Бачковския манастир. Към екзотичните овошки може да се причисли и културният дрян, едроплодният дрян, арония – като по-рядък вид, шамфъстъкът, който трудно се произвежда, даже в България не се произвежда посадъчен материал от него, каза Аргир Живондов.
Запитан има ли овощни видове, които са изчезнали и вече не се отглеждат у нас, той посочи, че не би казал, че има изчезнали. Има занемарени овощни видове, които слабо се произвеждат, например круши и дюли. И ние се излагаме много в това отношение, защото в България има много малко крушови и дюлеви насаждения и ние внасяме и българският народ консумира круши и дюли от чужбина. Ядем круши от Италия и Гърция и дюли от Турция, сякаш ние не можем да си произведем 100 пъти по-хубави от тях, заяви Аргир Живондов.