Начало » Новини » Страната
07.11.2018 г.

Порожанов: За 8-те месеца на 2018 г. има до 20% ръст в производството на меса и млечни продукти

Изложения
Порожанов: За 8-те месеца на 2018 г. има до 20% ръст в производството на меса и млечни продукти

Снимка: ИнтерЕкспо център

Нивото на българската хранителна промишленост и на земеделието се увеличава с добри темпове. Само за първите 8 месеца на 2018 г. ръстът в производството на меса и млечни продукти е между 10 и 20 процента. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на шестте изложения за храни „Месомания“, „Булпек“, „Светът на млякото“, Салон на виното“, „Интерфууд енд дринк“ и СИХРЕ, които се провеждат традиционно през есента в София.

Министърът наблегна и на ръста в износа на храни и земеделски продукти, който е с 13 на сто по-висок на годишна база.

Огромният интерес към изложенията, както от български, така и от чуждестранни производители показва потенциала на сектора, каза министър Порожанов. И припомни, че предстои министерството на земеделието заедно с бранша да направи кампания в подкрепа на българските производители. 

„Нека да кажем „да“ на българските продукти  и отново да акцентираме върху традиционните вкусове и качества на българското производство“, подчерта Порожанов.

Управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов пък определи 2018 г. като най-добрата в историята на изложенията. И добави, че заради силния интерес се очакват над 20 000 посетители тази година.

Вече четвърт век от 1994 г. насам МЕСОМАНИЯ е единственото изложение за месо и месни продукти, което дава изключителни бизнес възможности на малките и големи фирми в сектора, коментира Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. „През годините доказахме, че изложение БУЛПЕК има идея, път, посока, устойчивост и капитал, който да създава бизнес“, подчерта и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. На традиционния конкурс „Златен медал“ на 8 ноември ще участваме със серия хлябове, това е което търси пазарът, общият европейски пазар не е табу за нас, подчерта тя.

На откриването присъства посланикът на Италия в София Стефано Балдо. Италианската агенция за инвестиции организира специално колективно участие на фирми от Южна Италия. Допълнително с цел да разшири бизнес възможностите, агенцията организира и посещението на над 15 байери от Хърватия, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Унгария и Турция, уточни  Алесандра Капобианко, Директор на ИТА – Италианска търговска агенция. За Италия българския пазар е много важен. Обменът между двете страни е нараснал четири пъти, което показва колко отворен е българския потребител към италианските храни.

Изключително силно е международното участие тази година с акцент върху машините и високите технологии. Голям брой бизнес делегации се включват в B2B срещи с български компании. Българо-румънски бизнес форум построи мостове между 30 български и повече от 50 румънски фирми.

Съпътстващата програма е по-богата отвсякога. Форуми, демонстрации на живо и дегустации допълват богатата палитра на изложенията шест в едно. Дискусионен форум „Храните в клопката на свободния пазар“ и форумът “Чист етикет. Модерно поколение. Споделено преживяване“са сред ключовите теми. Смарт туризъм, развитие на новите технологии, бъдещето на земеделието след 2020 година са други интересни събития. Несъмнено сред най- вкусните кулинарни събития тази година е GASTRONOMIX, подкрепено от The Alimentaria Experience.

Шеф-готвачи от именити испански ресторанти с по две звезди Мишлен, български и чуждестранни професионалисти ще водят майсторски класове в сферата на шоколада и десертите. За трета поредна година организаторите на Българския бариста шампионат се впускат в търсене на най-добрите баристи, а под егидата на Световната кафе организация ще се проведе и Latte Art кафе шампионат. Най-добрите опаковки ще бъдат оценени от Националния конкурс „Приз Пак“. Индустрията с нетърпение очаква и конкурсът „Златен медал с диплом за качествени и оригинални пазарни продукти и/или адитиви“.

На 7 и 8 ноември за първи път в рамките на изложенията пред зали 5 и 6 на Интер Експо Център се организира фермерски пазар Хранкооп, в който ще се включат повече от 30 български производители на плодове, зеленчуци, месни и традиционни продукти.

Международните изложения се организират в тяснно сътрудничество и партньорство с барншовите организации - Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Национална лозаро-винарска камара, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Национална асоциация Хотел, Ресторант, Кафетерия, Българска асоциация биопродукти.

Порожанов: За 8-те месеца на 2018 г. има до 20% ръст в производството на меса и млечни продукти
5873

Последни материали
Виж
За отглеждащите крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки
Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis
Пчеларите ще бъдат компенсирани с 600 хил. лева за щети от растителна защита
Бизнес инициативи
WWF възражда изоставени села по поречието на Дунав
Пазари
Турция купи 100 хиляди тона царевица
ЮЗДП
Обсъждат се модерни практики за опазване на горите
Ганчо Ламбев, председател на кооперацията в свищовското село Царевец:
Само държавата може да възстанови напояването край Дунав
Свързани материали
Виж
Отчет
Точно 23 560 са посетили изложенията за храни в началото на ноември
Изложения
Втори ден по време на Месомания има и фермерски пазар пред Интер Експо Център
Откриването на Месомания е днес
Четвърт век производителите на храни канят посетители на изложения в София
Интер Експо Център
От 7 до 10 ноември София става домакин на 6 от най-популярните изложения за храни
Малкият бизнес от Северна България масово се изтегля в Румъния
Българо-румънски форум в рамките на Месомания
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам