Начало » Новини » Страната
07.11.2018 г.

Порожанов: За 8-те месеца на 2018 г. има до 20% ръст в производството на меса и млечни продукти

Изложения
Порожанов: За 8-те месеца на 2018 г. има до 20% ръст в производството на меса и млечни продукти

Снимка: ИнтерЕкспо център

Нивото на българската хранителна промишленост и на земеделието се увеличава с добри темпове. Само за първите 8 месеца на 2018 г. ръстът в производството на меса и млечни продукти е между 10 и 20 процента. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на шестте изложения за храни „Месомания“, „Булпек“, „Светът на млякото“, Салон на виното“, „Интерфууд енд дринк“ и СИХРЕ, които се провеждат традиционно през есента в София.

Министърът наблегна и на ръста в износа на храни и земеделски продукти, който е с 13 на сто по-висок на годишна база.

Огромният интерес към изложенията, както от български, така и от чуждестранни производители показва потенциала на сектора, каза министър Порожанов. И припомни, че предстои министерството на земеделието заедно с бранша да направи кампания в подкрепа на българските производители. 

„Нека да кажем „да“ на българските продукти  и отново да акцентираме върху традиционните вкусове и качества на българското производство“, подчерта Порожанов.

Управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов пък определи 2018 г. като най-добрата в историята на изложенията. И добави, че заради силния интерес се очакват над 20 000 посетители тази година.

Вече четвърт век от 1994 г. насам МЕСОМАНИЯ е единственото изложение за месо и месни продукти, което дава изключителни бизнес възможности на малките и големи фирми в сектора, коментира Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. „През годините доказахме, че изложение БУЛПЕК има идея, път, посока, устойчивост и капитал, който да създава бизнес“, подчерта и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. На традиционния конкурс „Златен медал“ на 8 ноември ще участваме със серия хлябове, това е което търси пазарът, общият европейски пазар не е табу за нас, подчерта тя.

На откриването присъства посланикът на Италия в София Стефано Балдо. Италианската агенция за инвестиции организира специално колективно участие на фирми от Южна Италия. Допълнително с цел да разшири бизнес възможностите, агенцията организира и посещението на над 15 байери от Хърватия, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Унгария и Турция, уточни  Алесандра Капобианко, Директор на ИТА – Италианска търговска агенция. За Италия българския пазар е много важен. Обменът между двете страни е нараснал четири пъти, което показва колко отворен е българския потребител към италианските храни.

Изключително силно е международното участие тази година с акцент върху машините и високите технологии. Голям брой бизнес делегации се включват в B2B срещи с български компании. Българо-румънски бизнес форум построи мостове между 30 български и повече от 50 румънски фирми.

Съпътстващата програма е по-богата отвсякога. Форуми, демонстрации на живо и дегустации допълват богатата палитра на изложенията шест в едно. Дискусионен форум „Храните в клопката на свободния пазар“ и форумът “Чист етикет. Модерно поколение. Споделено преживяване“са сред ключовите теми. Смарт туризъм, развитие на новите технологии, бъдещето на земеделието след 2020 година са други интересни събития. Несъмнено сред най- вкусните кулинарни събития тази година е GASTRONOMIX, подкрепено от The Alimentaria Experience.

Шеф-готвачи от именити испански ресторанти с по две звезди Мишлен, български и чуждестранни професионалисти ще водят майсторски класове в сферата на шоколада и десертите. За трета поредна година организаторите на Българския бариста шампионат се впускат в търсене на най-добрите баристи, а под егидата на Световната кафе организация ще се проведе и Latte Art кафе шампионат. Най-добрите опаковки ще бъдат оценени от Националния конкурс „Приз Пак“. Индустрията с нетърпение очаква и конкурсът „Златен медал с диплом за качествени и оригинални пазарни продукти и/или адитиви“.

На 7 и 8 ноември за първи път в рамките на изложенията пред зали 5 и 6 на Интер Експо Център се организира фермерски пазар Хранкооп, в който ще се включат повече от 30 български производители на плодове, зеленчуци, месни и традиционни продукти.

Международните изложения се организират в тяснно сътрудничество и партньорство с барншовите организации - Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Национална лозаро-винарска камара, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Национална асоциация Хотел, Ресторант, Кафетерия, Българска асоциация биопродукти.

Порожанов: За 8-те месеца на 2018 г. има до 20% ръст в производството на меса и млечни продукти
10924
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
От 8 до 11 ноември
Официално откриване на традиционните есенни изложения за храни
Предстоящо
Юбилейното 30-то издание на изложенията за храни ще се проведе от 8 до 11 ноември
Официално откриване
Ноемврийските изложения за храни станаха октомврийски
Месомания, Булпек, Светът на млякото и Салон на виното
Традиционните изложения за храни ще се проведат от 5 до 8 октомври
До 2 октомври производитерите на храни се представят в София
Златни медали за малки и средни фирми на МЕСОМАНИЯ 2021
Заради ковид пандемията
Вместо през ноември изложенията за храни се изместват в края на септември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини