Начало » Важно за фермера » Животновъдство
02.11.2018 г.

Божидар Иванов: Кланиците остават най-слабото звено за производсвото на месо

Анализ на CAPA
Божидар Иванов: Кланиците остават най-слабото звено за производсвото на месо

sinor

За разлика от повечето български фермери, които биват ощетени при изкупуването на продукцията, свиневъдите получават най-добра цена от кланиците, доближаваща се до тази в Европейския съюз и което е по-важно - тя покрива тяхната себестойност. Въпреки това кланиците остават най-слабото звено в производството на месо в страната, в резултат на което фермерите трудно постигат необходиматна доходност, посочи за Синор.БГ директорът на Института по аграрна икономика Божидар Иванов.

Изводите са от анализ на института за тенденциите на пазара на месо и мляко, представен по време на наскоро приключилия пети Обзорен научно-приложен форум „Развитие на земеделието и тенденции на стоковите пазари”, който институтът организира със съдействието на посолството на Холандия.

В анализа на Васил Стойчев и Божидар Иванов се прогнозира с какви темпове би могло да се развие производството на месо до 2020 г. Големият плюс е, че фермерите остават силни в производството на свинско и пилешко месо и това се дължи на индустриализацията и инвестициите в този сектор.

От 2017 г. насам броят на отглежданите свине-майки и на родените прасенца непрекъснато расте. Ако през 2016 година в страната е имало 1,3 млн. животни, то през 2018 г. броят им ще достигне 1,380, а през 2019 т. 1,4 милиона.

Далечните прогнози сочат, че към 2022 г. свинете майки в страната ще достигнат 1,5 млн. Това производство съответства и на нарастващата консумация. Ако доскоро се смяташе, че месната ни преработвателна индустрлия използваше основон суровина от внос, то през последните години немалко български свинеферми се ориентираха и към прерароботка, затваряйки цикъла, посочи още Божидар Иванов.

Кланиците обаче остават с малък капацитет, неефективни са и това се отразява върху крайната цена на продукта, посочи Иванов. Като се прибави и факта, че около 30 на сто от свинското месо на пазара е в сивия сектор, икономистите смятат, че трудно може да се направи цялостен обзор, който би послужил за целите при прокарване на бъдещите политики.

Интересни са данните и по отношение на потреблението на пилешко месо. Постоянният ръст в поризводството на родните птицеферми натисна вносът, при който от няколко години насам се наблюдава непрекъснат спад.

Ако през 2016 г. този внос имаше пик от 90 тона, то през 2018 г. внесените пилешки меса вече са около 82 т. Очакванията на икономистите са до 2022 г. импортът на птиче месо да падне под 80 т. Само да припомним, че през 2008 г. този внос беше едва 28 т.

Колкото до вътрешното производство на пилешко месо, то при него има постъпателно увеличение. През 2016 г. пилетата за клане в страната са били 58 хил. т, но година по-късно се увеличават на 59 хил. тона. През 2018 г. се очаква са това производство да достигне 62 хил. т, а прогнозите през 2022 г. са за годишно производство от 72 хил. т.

При агнешкото и телешкото месо обаче няма данни за увеличаване на производството. Ако през 2017 г. кравите за месо са били около 320 хиляди, към 2022 г. се очаква броят им да намалее под 300 хиляди. Подобно е положението и при овцете за месо – броят на овцете майки намалява. Лек ръст има само при агнетата, но годишното производство ще бъде много под 200 хиляди животни.

Божидар Иванов: Кланиците остават най-слабото звено за производсвото на месо
13146
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Отпуснати са 615 хил. лева на 144 фермери, произвели говеждо месо за пазара
Законодателството е от 2021 г.
В Германия все повече насърчават инвестициите в мобилни кланици
Фонд „Земеделие”
Помощ от 1,4 млн. лева за реализирано на пазара говеждо месо
Фонд „Земеделие”
Не се питайте защо фермерите не кандидатстват за кланични пунктове!
Нормативни промени
Фермерите могат да оспорват цената на трупното месо, ако са присъствали на класификацията му
Средствата са за над 29 000 животни в 14 кланици
Преведоха 290 000 лева на кланиците за изкупените агнета по Великден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини