Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.08.2022 г.

Фермерите могат да оспорват цената на трупното месо, ако са присъствали на класификацията му

Нормативни промени
Фермерите могат да оспорват цената на трупното месо, ако са присъствали на класификацията му

sinor.bg

Фермерите и търговците, които доставят животни за клане, могат да оспорват цената на трупното месо, изчислена в кланиците, но само ако са присъствали на процеса на неговата класификация. Това гласи новата Наредба за класификация на кланични трупове на говеда, свине и овце по скалите на Съюза, отчитане и докладване на пазарните цени на някои категории кланични трупове и проверки в кланиците, която беше обнародвана в предпоследния брой на „Държавен вестник”.

Самата класификация на месото се извършва до един час след клането. Първо труповете се претеглят, като за говедата и овцете това стана до 60 минути след клането, а за свинете - до 45 минути. След този период класификация не се прилага. Кланицата съхранява кланичните трупове, за които се оспорва класификацията, до повторната класификация, но за не повече от 24 часа от първоначалната класификация и в случай че трупът е стандартно представен, гласи още наредбата.

На класификация подлежат говеда на възраст над осем месеца, свине с кланично тегло между 60 и 120 кг и овце на възраст под 12 месеца (леки и тежки кланични трупове).

За говедата и овцете класификацията е визуална, а за свинете се извършва с уред „Ultra FOM 200“ и въз основа на регресионно уравнение, което е одобрено с Решение на Комисията от 24 юли

2008 г. за България. Класификация на кланични трупове с апаратура и методи, различни от посочените, се извършва въз основа на разработено регресионно уравнение, одобрено от Европейската комисия.

На класификация подлежат кланични трупове с повърхност без повреди, кръвоизливи и набитости и без остатъци от вътрешни органи, съсирена кръв и други видими замърсявания.

Въз основа на тази класификация кланици всяка седмица правят отчетни доклади, които изпращат по електронната поща да Министерството на земеделието.

Маркирането на кланичните трупове на говеда, свине и овце се извършва по време на класификацията само на определените за това места с етикет и/или печат, който съдържа цялата информация относно идентификацията, класификацията и претеглянето на трупа.

Печатът е четлив, направен от незаличимо, нетоксично и термоустойчиво мастило. Печатът е кръгъл и е с диаметър не по-малък от 5 см. Етикетът е устойчив и добре залепващ и е не по-малък от 1,50 cм2 за говеда, 30 cм2 за овце и 20 cм2 - за свине.

След като се изработи протокол с точната класификация на труповете, счетоводството на кланицата изплаще цена по платежния документ, включваща данните за охладеното тегло, транспортните разходи и пазарната цена на 100 кг и цената на кланичния труп. Теглото на охладения труп се изчислява с 2-процентно намаление на теглото на топлия труп. Транспортните разходи се изчисляват по платежните документи, издадени за транспорт на животните. Пазарната цена се изчислява за 100 кг кланично тегло (охладено тегло), платена на собственика или доставчика на животното, с включени транспортни разходи, без ДДС.

Упълномощено от кланицата лице изготвя седмичен доклад, който съдържа данни от проткокола плюс номер, начало и край на календарната седмица; тегло на охладения кланичен труп;  транспортни разходи и цена.

Фермерите могат да оспорват цената на трупното месо, ако са присъствали на класификацията му
20223
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Отпуснати са 615 хил. лева на 144 фермери, произвели говеждо месо за пазара
Законодателството е от 2021 г.
В Германия все повече насърчават инвестициите в мобилни кланици
Фонд „Земеделие”
Помощ от 1,4 млн. лева за реализирано на пазара говеждо месо
Фонд „Земеделие”
Не се питайте защо фермерите не кандидатстват за кланични пунктове!
Средствата са за над 29 000 животни в 14 кланици
Преведоха 290 000 лева на кланиците за изкупените агнета по Великден
При платени поне 7,50 лева за килограм на фермерите
Пак отпускат 1 милион лева на кланиците за изкупуване на агнета по Великден и Гергьовден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини