Начало » Новини » Интервю
26.10.2018 г.

Кралю Кралев: Да няма субсидии над 100 хиляди декара през следващия програмен период

Председател на кооперация „Асен Първи“ в добруджанското село Белгун
Кралю Кралев: Да няма субсидии над 100 хиляди декара през следващия програмен период

Кралю Кралев, кооперация в Белгун Снимка: sinor

„Какво е това подпомагане за ниви над 1 милион декара, това го има само в България. Затова от следващия програмен период изрично ще настояваме европейското подпомагане да бъде максимално до 100 хиляди декара на стопанство“. Така председателят на кооперация „Асен Първи“ в каварненското село Белгун Кралю Кралев започна срещата си с представители на Асоциацията на селскостопанските журналисти в България, дошли да чуят позицията на хората от агробизнеса за това доколко адекватни са политиките в българското селско стопанство.

Защото дори в най-богатия край на страната Добруджа кооперативното движение е пред залязване, ако се съди по състоянието на все още съществуващите земеделски кооперации, посочи Кралев. Като припомни, че от 3 хиляди кооперации преди 30 години днес реално работещите са 800, той посочи, че само половината от тях финансово се държат над водата. И тази тенденция се развива във време, когато дори бъдещите политики на Европейския съюз залагат основно на земеделските сдружения и организации като форма за развитие на икономиките в селскитне райони.

Според Кралев политиките в българското земеделие трябва да се насочат основно към подпомагане на действащия бизнес, като европейското подпомагане се дава само при реално продадена земеделска продукция. „Когато фермерът докаже с фактура, че е реализирал зърното или млякото, или преработената си продукция, само тогава ще има шанс за икономическо развитие на стопанствата“, посочи още фермерът.

В списъка от предложения към правителството Кралев е поставил и проблемите с безогледното увеличаване на стойността на рентите. Рентата в Добруджа на места стигна до 100 лева, което по никакъв начин не стимулира арендаторството. „Именно затова и кооператорите ще настояват да има таван на рентите, над който държавата да налага данък.

Хората от системата са твърдо убедени, че в бъдеще трябва да се засили и контролът върху опазването на почвите и водите, като фермерите се задължат да прилагат научните норми за торене. „Подобно на учените от Добруджанския земеделски институт и ние настояваме за правилно спазване на посевните норми, за да няма пренасищане с азот или други вещества само в името на високите добиви“, обясни още Кралев.

Думите му бяха подкрепени и от арендатора от Генерал Тошевско, Георги Балабанов, отглеждащ 16 хиляди декара в региона. Той повдигна другия сериозен проблем с масовото навлизане на лавандулата в Добруджа, която обаче се отглежда върху малки площи в реални граници, разположени в средата на големите комасирани терени, което е сериозна пречка за зърнопроизводството в иначе окрупнените ниви.

„Често се получава една малка нивичка от 200 декара в огромния блок от зърно да пречи при нормалната жътва или останалите дейности, затова настояваме за законови промени в това отношение“, посочи Балабанов.

Фермерите са категорично против забраната да се палят стърнищата, тъй като именно това е най-лесният начин да се справят с неприятели по културите като например царевичния пробивач. „Ние сме за контролирано палене, което смятаме, че би могло да се въведе и няма да окаже негативен ефект върху природата“, посочи още Балабанов.

Кооператорите настояват и за промяна в изкупуването на качествено зърно, което би насърчило зърнопроизводителите да инвестират в българските по-малко продуктивни, но по-качествени сортове.

„Въпрос е дали държавата иска да подпомага родната наука и да защитава култивираните в страната сортове, които са много по-устойчиви на климатичните промени от европейските пшеници, ечемик и други семена, отглеждани основно заради големите добиви“, посочи още Кралю Кралев.

Синор.БГ ще продължи да следи темата за състоянието на кооперативното движение в страната, не само защото то беше смазано поради исторически наслагваните негативни нюанси от времето на социализма, но и защото в Добруджа все още има редица положителни примери за неговото развитие. За целта обаче е важно да има адекватно законодателство и желание за реални политики, които да насърчават тези структури в земеделието.

Кралю Кралев: Да няма субсидии над 100 хиляди декара през следващия програмен период
37571
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
На фона на разделението на бранша, за което някои употиро работят
Фермерското споразумение ще реши с десетилетия нерешени проблеми
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Управителен съвет ДФЗ
Утвърден е новият таван от 280 хил. евро за украинската помощ
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
И увеличеният таван по de minimis също ще бъде по сметките до края на декември
Тахов: Превеждаме 16 милиона лева за напояване до края на ноември
Средствата по мярката за помощта за Украйна са достатъчни за новия таван
Подадени са 13 000 заявления по de minimis само за 3 дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини