Начало » Новини » Страната
25.06.2024 г.

Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ

Обсъжда се удължаване с година на срока за разплащане по ПРСР 2014-2020
Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ

Снимка: МЗХ

Настояваме Европейската комисия да премахне или увеличи индивидуалния лимит до 560 000 евро на предприятие в първичното селскостопанство производство по Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи, заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се проведе в Люксембург, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Тахов посочи, че искането е съвместно на България и Румъния, подкрепено и от Полша. Той обясни, че заради тавана на подпомагането, който в момента е 280 хил. евро за предприятие в селскосто стопанство и 33 хил. евро при рибарството и аквакултурите, са изключени значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно производство. По този начин фермерите нямат възможност да получат средства за покриване на увеличението на разходите за производство на земеделска продукция. На съвета точката бе подкрепена от още 4 държави-членки на ЕС.

Отново по предложение на България бе обсъдено искането за удължаване с 12 месеца на срока за разплащане по проектите от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г. ,,Земеделските производители не могат да изпълнят в срок проектите си заради затруднения във веригите на доставка”, посочи българският министър. Той изтъкна, че през последните години секторът в Европа е сполетян от редица неблагоприятни събития, които са довели до голяма несигурност. Предложението бе подкрепено от Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Литва и още 9 държави. Делегацията на Хърватия информира съвета за значителни щети върху земеделските площи поради неблагоприятните метеорологични условия. На свой ред Тахов отбеляза, че положението в България  е същото, като ежегодно се отчитат огромни по размер щети. „Трябва да се разгледат всички възможности и инструменти за смекчаване на вредните последици от подобни събития върху селскостопанския сектор", убеден е той. По думите му трябва да се преразгледат условията за предоставяне на подкрепа от Фонда за солидарност на ЕС.

На съвета бе обсъдена и темата за устойчив риболов в ЕС. В изказването си българският министър приветства усилията на ЕК за постигане на целите в рибарството в Черно море. Той посочи, че България отчита липсата на адекватна оценка на продължаващото негативно въздействие, което войната в Украйна оказва върху рибарството на България и Румъния в Черно море. „Конфликтът генерира непрекъснат риск за безопасността на корабоплаването в този воден басейн, както и до стеснени риболовни полета, което, съчетано с дребномащабния характер на българския риболовен флот, засилва негативните въздействия и ограничава възможностите му за по-добро икономическо представяне“, изтъкна Тахов. Той обяви също, че България ще настоява риболовните възможности за 2025 г. в Черно море да отразяват решенията, които ще бъдат приети от Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM).

Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ
1756
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
Над 20 милиона лева безвъзмездна помощ получиха 2 822 украински фермера
Отлага се старта на 2 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на общините
Важни промени в Системата за електронни услуги (СЕУ)
Указания
От първи октомври се кандидатства за de minimis за говеждо месо
До 26 септември се подават заявления за подпомагане за газьола
Европейската комисия предлага отпускането на 10,9 млн. евро кризисна помощ за българските фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини