Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2018 г.

Началото на ноември се залагат семена за разсад домати

Началото на ноември се залагат семена за разсад домати

Сеитбата на разсада за януарско засаждане на домати се прави 60-65 дни преди засаждането на постоянно място, т.е. в началото на ноември. Нормата е 2,0 - 2,5 г семена на кв.м (20-22 г на дка). За декар домати е необходима 9-10 кв.м площ за гъстия разсад. Ако използвате необеззаразени семена, за 30 минути ги потопете в 30% перхидрол, разреден с вода в съотношение 1:10. Периодично разбърквайте, а след това ги промийте в продължение на 30 минути с течаща вода и ги подсушете. Непосредствено преди сеитба семената може да се третират с тирам - 4 г на 1 кг семена.

Семената се засяват в дървени сандъчета с дължина 40-45 см, ширина 30-35 см, височина 8 см или в пластмасови терини с подобни размери. Пълнят се с торово-почвена смеска съответно от прегорял оборски тор и чимова почва в съотношение 2:1 или смеска от чимова почва, прегорял оборски тор и торф в равни количества. Смеската трябва да бъде обеззаразена при температура над 120°С, с базамид гранулат (250-300 грама на куб.м) при добро размесване на препарата със смеската. Тя се покрива с полиетиленово платно за 15-20 дни, след което се правят едно-две прехвърляния до началото на сеитбата. Преди засяване смеската се навлажнява подравнява и с дървен маркир се очертават браздички през 4-5 см, дълбоки 0,5-1,0 см.

В едно сандъче се засяват 1 г семена. Те се поставят в браздичките през 1 см. По-гъстото засяване води до изтегляне на растенията. След това се посипват със същата, но ситно пресята смеска с дебелина 1,5-2,0 см. Уплътнява се с дъска и сандъчетата се покриват с тънко прозрачно фолио, за да се получат дружни кълнове.

Сандъчетата се нареждат в разсадните шедове върху полиетиленови платна, предотвратяващи пряк контакт с оранжерийната почва, за да не се пренасят зарази. Докато поникнат семената, сандъчетата е добре да са засенчени, защото полиетиленовото платно при слънчево време може да доведе до повишаване на температурата под него до 30-40°С, което е пагубно за кълновете. Поддържа се температура на хранителната среда и въздуха съответно 22-24°С и 24-26°С и висока влажност на почвата - около 85% от ППВ. При 24-26°С семената поникват за 5-6 дни.

Появят ли се кълнове, махайте фолиото

Полиетиленовото платно се отстранява и сандъчетата с разсада домат и се поставят на слънчево място, веднага щом се появят първите кълнове. В противен случай кълновете бързо се изтеглят. При плитко засяване или поради ниско качество на семената при поникването котиледонните (първите целокрайни) листа трудно се освобождават от семенната обвивка. Това задържа растежа на растенията. Ако това се наблюдава при много кълнове, обилно напръскайте с топла вода с пулверизатор. Обвивката се размеква и се изхвърля, без да се наранят котиледоните.

След отваряне на котиледонните листа се поддържа по-ниска температура - 15-16°С през деня и 12-13°С през нощта. Намалява се и влажността на почвата. След една седмица температурата трябва да е до 18-20°С през деня в слънчево време, 16-18°С - в облачно време и 14-16°С през нощта. При поява на сечене разсадът се полива с 0,5% бордолезов разтвор (от син камък и вар). Разсадът се полива умерено, а при изтегляне на растенията се подсипва със смеска до 2/3 от височината на стъблото до котиледонните листа. Обикновено подсилването се извършва при поява на първите същински листа. Почвата се разрохква внимателно.

Началото на ноември се залагат семена за разсад домати
46279
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Защо листата на доматите се извиват надолу?
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини