Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2018 г.

Началото на ноември се залагат семена за разсад домати

Началото на ноември се залагат семена за разсад домати

Сеитбата на разсада за януарско засаждане на домати се прави 60-65 дни преди засаждането на постоянно място, т.е. в началото на ноември. Нормата е 2,0 - 2,5 г семена на кв.м (20-22 г на дка). За декар домати е необходима 9-10 кв.м площ за гъстия разсад. Ако използвате необеззаразени семена, за 30 минути ги потопете в 30% перхидрол, разреден с вода в съотношение 1:10. Периодично разбърквайте, а след това ги промийте в продължение на 30 минути с течаща вода и ги подсушете. Непосредствено преди сеитба семената може да се третират с тирам - 4 г на 1 кг семена.

Семената се засяват в дървени сандъчета с дължина 40-45 см, ширина 30-35 см, височина 8 см или в пластмасови терини с подобни размери. Пълнят се с торово-почвена смеска съответно от прегорял оборски тор и чимова почва в съотношение 2:1 или смеска от чимова почва, прегорял оборски тор и торф в равни количества. Смеската трябва да бъде обеззаразена при температура над 120°С, с базамид гранулат (250-300 грама на куб.м) при добро размесване на препарата със смеската. Тя се покрива с полиетиленово платно за 15-20 дни, след което се правят едно-две прехвърляния до началото на сеитбата. Преди засяване смеската се навлажнява подравнява и с дървен маркир се очертават браздички през 4-5 см, дълбоки 0,5-1,0 см.

В едно сандъче се засяват 1 г семена. Те се поставят в браздичките през 1 см. По-гъстото засяване води до изтегляне на растенията. След това се посипват със същата, но ситно пресята смеска с дебелина 1,5-2,0 см. Уплътнява се с дъска и сандъчетата се покриват с тънко прозрачно фолио, за да се получат дружни кълнове.

Сандъчетата се нареждат в разсадните шедове върху полиетиленови платна, предотвратяващи пряк контакт с оранжерийната почва, за да не се пренасят зарази. Докато поникнат семената, сандъчетата е добре да са засенчени, защото полиетиленовото платно при слънчево време може да доведе до повишаване на температурата под него до 30-40°С, което е пагубно за кълновете. Поддържа се температура на хранителната среда и въздуха съответно 22-24°С и 24-26°С и висока влажност на почвата - около 85% от ППВ. При 24-26°С семената поникват за 5-6 дни.

Появят ли се кълнове, махайте фолиото

Полиетиленовото платно се отстранява и сандъчетата с разсада домат и се поставят на слънчево място, веднага щом се появят първите кълнове. В противен случай кълновете бързо се изтеглят. При плитко засяване или поради ниско качество на семената при поникването котиледонните (първите целокрайни) листа трудно се освобождават от семенната обвивка. Това задържа растежа на растенията. Ако това се наблюдава при много кълнове, обилно напръскайте с топла вода с пулверизатор. Обвивката се размеква и се изхвърля, без да се наранят котиледоните.

След отваряне на котиледонните листа се поддържа по-ниска температура - 15-16°С през деня и 12-13°С през нощта. Намалява се и влажността на почвата. След една седмица температурата трябва да е до 18-20°С през деня в слънчево време, 16-18°С - в облачно време и 14-16°С през нощта. При поява на сечене разсадът се полива с 0,5% бордолезов разтвор (от син камък и вар). Разсадът се полива умерено, а при изтегляне на растенията се подсипва със смеска до 2/3 от височината на стъблото до котиледонните листа. Обикновено подсилването се извършва при поява на първите същински листа. Почвата се разрохква внимателно.

Началото на ноември се залагат семена за разсад домати
45701

Последни материали
Виж
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Свързани материали
Виж
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Вирусът на кафявото набраздяване по доматите (ToBRFV) вече може да се пребори с устойчив сорт
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини