Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.09.2018 г.

Нови винени сортове лози за 2018 година

За производство на бели вина
Нови винени сортове лози за 2018 година

ИЗС "Образцов чифлик" Русе

Сортът "Мискет Викинг" e създаден в ИЗС”Образцов чифлик”- Русе чрез хибридизация на сортовете "Наслада" и "Шардоне" през 1996 г. Той е средно до сравнително ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 155 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на Русе настъпва около 15 септември.

"Мискет Викинг" е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16-17 cm), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm). Зърното е средно (13,71/13,14 mm), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат.

Средното тегло на грозда е около 120 g, а на зърното – 1.92 g. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 22.55 % захари и 9.01 g/l титруеми киселини. Характерно за хибрида е доброто съотношение на глюкоза и фруктоза с преобладаване на фруктозата, което говори за добра зрялост на гроздето. Титруемата киселинност е добре запазена за едно бяло вино. Преобладава ябълчната киселина, която придава леко зелена киселинност. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност, подходящо е за производство на бели висококачествени вина.

Мискет Викинг се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар е около 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване.

Сортът е с повишена зимоустойчивост и средно устойчив на болести в границите на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса по Целзий, проявява добра възстановителна способност.

Мискет Викинг е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на ранно- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Кристален

Сортът Кристален e създаден в ИЗС ”Образцов чифлик”- Русе, чрез хибридизация на сортовете Памид Русе1 и Кайлъшки мискет през 1996 г. Той е  ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на гр. Русе настъпва около 5 септември.

Кристален е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16 cm), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm). Зърното е средно (14,53/13,51 mm), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат. Средното тегло на грозда е около 196.5 g, а на зърното – 2.73 g. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 19.26 % захари и 7.42 g/l титруеми киселини, не се рони и притежава много добра транспортабилност

Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.

Кристален се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар e над 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване.

Сортът е с повишена зимоустойчивост и устойчив на болести в границите  на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон.

При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса по Целзий, проявява добра възстановителна способност.

Сорт Кристален е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Новите сортове лози ще бъдат представени утре на открития ден на ИЗС "Образцов чифлик" Русе.

Директор доц. д-р Галина Дякова, ИЗС "Образцов чифлик" Русе 

Нови винени сортове лози за 2018 година
7149

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Християнски празници
На 19 октомври България отдава почит на свети Иван Рилски, или Отчовден
БАБХ
Две огнища на птичи грип в Хасковско
Без да се уточнява в детайли
Готвят се нови нормативни промени за горите
Журналистически тур из Добруджа
Селекционери с идея качествената пшеница да се изкупува на фиксирана цена
Форум за младите хора в сектора
За 25 октомври е насрочена конференция за иновациите в хранителната индустрия
Ново законодателство
При нарушения рибарските организации могат да бъдат закрити от министъра на земеделието
Свързани материали
Виж
Какво да засадим
Актуални безсеменни сортове грозде
Богат избор на български сортове мека пшеница
Решения на Министерския съвет
Забрана за приватизацията на „Сортови семена – Елит“ ЕАД
Баварският селскостопански институт ще демонстрира нови методи за отглеждане на картофи
Последните новости в картофопроизводството показват на PotatoEurope 2018
Доходи през 2018 г.
Мариела Йорданова: Махалото леко се връща към българската селекция пшеница
Производството на пшеница годишно трябва да расте с 1,6% за да се изхрани населението на планетата
Учени картираха генома на пшеницата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам