Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.09.2018 г.

Нови винени сортове лози за 2018 година

За производство на бели вина
Нови винени сортове лози за 2018 година

ИЗС "Образцов чифлик" Русе

Сортът "Мискет Викинг" e създаден в ИЗС”Образцов чифлик”- Русе чрез хибридизация на сортовете "Наслада" и "Шардоне" през 1996 г. Той е средно до сравнително ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 155 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на Русе настъпва около 15 септември.

"Мискет Викинг" е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16-17 cm), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm). Зърното е средно (13,71/13,14 mm), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат.

Средното тегло на грозда е около 120 g, а на зърното – 1.92 g. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 22.55 % захари и 9.01 g/l титруеми киселини. Характерно за хибрида е доброто съотношение на глюкоза и фруктоза с преобладаване на фруктозата, което говори за добра зрялост на гроздето. Титруемата киселинност е добре запазена за едно бяло вино. Преобладава ябълчната киселина, която придава леко зелена киселинност. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност, подходящо е за производство на бели висококачествени вина.

Мискет Викинг се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар е около 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване.

Сортът е с повишена зимоустойчивост и средно устойчив на болести в границите на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса по Целзий, проявява добра възстановителна способност.

Мискет Викинг е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на ранно- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Кристален

Сортът Кристален e създаден в ИЗС ”Образцов чифлик”- Русе, чрез хибридизация на сортовете Памид Русе1 и Кайлъшки мискет през 1996 г. Той е  ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на гр. Русе настъпва около 5 септември.

Кристален е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16 cm), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm). Зърното е средно (14,53/13,51 mm), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат. Средното тегло на грозда е около 196.5 g, а на зърното – 2.73 g. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 19.26 % захари и 7.42 g/l титруеми киселини, не се рони и притежава много добра транспортабилност

Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.

Кристален се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар e над 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване.

Сортът е с повишена зимоустойчивост и устойчив на болести в границите  на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон.

При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса по Целзий, проявява добра възстановителна способност.

Сорт Кристален е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Новите сортове лози ще бъдат представени утре на открития ден на ИЗС "Образцов чифлик" Русе.

Директор доц. д-р Галина Дякова, ИЗС "Образцов чифлик" Русе 

Нови винени сортове лози за 2018 година
13410

Последни материали
Виж
Представяме новия комбайн на марката X9
John Deere разкрива следващото измерение в продуктивността и ефективността при жътва
Подходящи цветя за сенчестите места в градината
Собствениците на земя – с най-голямо доверие в „Агрион“
Всеки четвърти арендатор е взел земя на лизинг
Поне 25% икономии на вода трябва да се постигнат с проектите по подмярка 4,3, чийто старт се очаква скоро
Общото тегло на малките рибки е 1200 килограма
Зарибиха язовир Доспат с шаран и бял амур
На семинар в Ямбол на 20 ноември
Учени ще представят добри практики в пчелина през есента
Свързани материали
Виж
Селскостопанска академия
„Кристален“ е новият бял винен сорт грозде на „Образцов чифлик”- Русе
Институт по земеделие в Карнобат
Зимен фуражен ечемик сорт Ахинора – новост от ССА
Новости от Селскостопанска академия
Нов сорт ориенталски тютюн „Крумовград 56”, селектиран в Хасково
Селскостопанска академия - наука за бизнеса
Новите сортове, селектирани от Института по земеделие в Кюстендил тази година
Нови сертифицирани сортове на Селскостопанска академия за 2019 г.
Подложката е важна, за да бъдат оползотворени сортовите заложби
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам