Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.09.2018 г.

Нови винени сортове лози за 2018 година

За производство на бели вина
Нови винени сортове лози за 2018 година

ИЗС "Образцов чифлик" Русе

Сортът "Мискет Викинг" e създаден в ИЗС”Образцов чифлик”- Русе чрез хибридизация на сортовете "Наслада" и "Шардоне" през 1996 г. Той е средно до сравнително ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 155 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на Русе настъпва около 15 септември.

"Мискет Викинг" е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16-17 cm), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm). Зърното е средно (13,71/13,14 mm), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат.

Средното тегло на грозда е около 120 g, а на зърното – 1.92 g. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 22.55 % захари и 9.01 g/l титруеми киселини. Характерно за хибрида е доброто съотношение на глюкоза и фруктоза с преобладаване на фруктозата, което говори за добра зрялост на гроздето. Титруемата киселинност е добре запазена за едно бяло вино. Преобладава ябълчната киселина, която придава леко зелена киселинност. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност, подходящо е за производство на бели висококачествени вина.

Мискет Викинг се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар е около 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване.

Сортът е с повишена зимоустойчивост и средно устойчив на болести в границите на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса по Целзий, проявява добра възстановителна способност.

Мискет Викинг е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на ранно- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Кристален

Сортът Кристален e създаден в ИЗС ”Образцов чифлик”- Русе, чрез хибридизация на сортовете Памид Русе1 и Кайлъшки мискет през 1996 г. Той е  ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на гр. Русе настъпва около 5 септември.

Кристален е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16 cm), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm). Зърното е средно (14,53/13,51 mm), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат. Средното тегло на грозда е около 196.5 g, а на зърното – 2.73 g. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 19.26 % захари и 7.42 g/l титруеми киселини, не се рони и притежава много добра транспортабилност

Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.

Кристален се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар e над 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване.

Сортът е с повишена зимоустойчивост и устойчив на болести в границите  на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон.

При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса по Целзий, проявява добра възстановителна способност.

Сорт Кристален е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Новите сортове лози ще бъдат представени утре на открития ден на ИЗС "Образцов чифлик" Русе.

Директор доц. д-р Галина Дякова, ИЗС "Образцов чифлик" Русе 

Нови винени сортове лози за 2018 година
20954
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини