Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.08.2018 г.

Млади тиквички до замръзване

Практика
Млади тиквички до замръзване

sinor

Тиквичките са високодобивна и сравнително лесна за отглеждане култура. Основният добив те дават през лятото и после започват да стареят доста бързо. С прости техники обаче можем да ги „заставим“ да плодоносят до по-късно – до замръзване. Кога трябва да се намесим и какво можем да направим?

Формиране на храстите

През август, когато обикновено приключва интензивното плододаване на тиквичките, с остри, дезинфекцирани ножици или секатори  се изрязват от растенията всички пожълтели и засъхващи листа. Болните и засъхващи екземпляри се изваждат и изнасят извън участъка, а останалите - здравите, се просветляват, като се отделят 2-3 централни листа. Това способства не само за по-добра осветеност и проветряване на растенията, но и за по-свободен достъп на пчелите и другите опрашители до цветовете.

Това безжалостно „подстригване“ се извършва задължително рано сутрин – в ясно и топло време, като след него срезовете се напудрят с пресеяна дървесна пепел и растенията се оставят за няколко дни, за да "дойдат на себе си“.

Мулчиране

След отделяне на всички листа, които се намират в съприкосновение с почвата, растенията се мулчират с дебел слой окосена и добре изсъхнала трева. Това позволява да се задържа не само влагата, но и топлината, от която тиквичките се нуждаят.

Подхранване

Тиквичките са култура, която може да дава плодове дълго и непрекъснато и не е нужно да се прибягва до втори посев през юли, особено когато това е невъзможно. Важно е  да подхраним тиквичките с подходящите хранителни вещества.

Може да се използва разтворен птичи тор или растителна настойка (1:10), в която е желателно да се добавят пелин, тагетис и хвощ, които имат способността да потискат вредната микрофлора. Това подхранване се повтаря след седмица, а след това е най-добре е да се редуват органично и минерално кореново подхранване със суперфосфат.

Ефективен начин за стимулиране на биологичния потенциал върху продуктивността на растенията е използването на листни торове като Хумустим, Хортигроу и др., които съдържат и много от необходимите им микроелементи.

За защита на тиквичките от гъбични инфекции помага регулярното пръскане с йоден разтвор (3мл на 10 л вода), което се повтаря в интервал от 12-14 дни.

Осигуряване на топлина и предпазване от замръзване

Основна причина за преустановяване на плододаването е захлаждането. Ако тиквичките предварително не са засадени в топли легла, то тогава мулчирането е задължително, като се прави 5-10 см слой мулчиращо покритие.

Могат да се използват и покривни материали, за да се предотврати увреждане от резките колебания на дневните и нощните температури и от слана. Такива са различните гъвкави полиетиленови покрития и лутрасил, който едновременно предпазва и осигурява баланс между температура и влага. В този случай се налага да се помисли и за допълнително опрашване, защото се ограничава достъпа на опрашители.

Сортове, които плододават продължително

Плододаването за всеки сорт може да се удължи, когато се прилагат подходящите техники, но отлични резултати се получават при правилен сортов избор. Най-подходящи са хибридите, защото са по-устойчиви на температурните колебания, а освен това имат по-висока продуктивност.

Селекционерите са създали много сортове и хибриди, които имат продължително плододаване и могат да ни радват със свежи плодове до замръзване: Изобилна F1, Голд F1, White bush, Кавили, Скили F1, Исмаилия F1, Aдрендо F1 и др.

С различен успех всеки сорт може да бъде „реанимиран“ и практически да се удължат сроковете за плододаване, като се спазват определени условия и практики за отглеждане.

Млади тиквички до замръзване
20889
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини