Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.08.2018 г.

Оползотворяване на гроздовата реколта

Узравянето на гроздето не настъпва равномерно и поради това беритбата става на етапи
Оползотворяване на гроздовата реколта

Все още има възрастни хора, които помнят, че на 19 август, когато по стар стил е големият християнски празник „Преображение Господне”, става освещаване на първото грозде от новата реколта. Настъпва последният етап от производствения цикъл в лозарството. Има две основни насоки в дейността на лозарите – осигуряване на пресни (непреработени) плодове за трапезата и осигуряване на суровина за производство на вино. В България има подходящи условия за отглеждане както на десертни, така и на винени сортове.

От десертните по-известни са Болгар (Афуз Али), Италия, Хамбургски мискет и др. Лозите от посочените сортове раждат гроздове, чиито зърна не са сбити. Това е благоприятно за микроклимата в отделния грозд.

Узравянето на гроздето не настъпва равномерно и поради това беритбата става на етапи. По-подходящо за съхраняване е гроздето от възрастни лози, отглеждани на наклонени терени с леки по механичен състав почви.

Желателно е гроздовете да бъдат отделяни с ножица, а не дърпани с ръка. Подреждането на гроздовете става на един ред в плитки касетки. В касетката трябва да попадат сухи гроздове с развити, ненаранени и незагнили зърна. На специални места (навеси или чисти и проветриви помещения) преди крайното складиране може да стане допълнителна манипулация за подобряване на качеството. При манипулирането естественият восъчи налеп на зърната трябва да бъде пазен.

Дългосрочното съхраняване на продукцията става в предварително почистени и дезинфекцирани помещения. Като дезинфектант служи воден разтвор на хлорна вар. Дезинфекциращ ефект има опушването със серен двуокис. Той се обраузва при изгаряне на сяра. Препоръчителната доза е около 4 г. / м³. Подходящи за опушването са серните ленти, продавани на пазара. Количеството на сярата или броят на серните ленти зависи от обема на складовото помещение.

Касетките с гроздето трябва да отстоят на 30 – 40 см от стените и пода. При големи количества подреждането им става на блокове с пътеки между тях за достъпност при изнасянето на продукцията.

Най-подходяща за запазването на гроздето е температурата около 0ºС при колебание от 1º. Това е възможно в специални хладилни камери. Другото условие е поддържане на относителната влажност на въздуха в граници 80 – 90%.       

Запазването на гроздето може да стане и на т. нар. свесла. Това е любителска или бутикова практика. За целта всеки грозд е прибиран с част изхранващата го пръчка. Пръчките могат да бъдат окачени на подходящи носещи конструкции в помещението. Възможно е свободният край на пръчката да бъде потопен в съд с вода. Това удължава срока на съхраняване.

Най-лесният начин за съхраняване на десертно грозде е чрез нареждането на чепките върху чиста амбалажна хартия, постлана върху стелажи или широки маси. Така стопаните са улеснени в периодичните проверки за състоянието на продукцията.

В България са отглеждани редица винени сортове като Каберне, Мерло, Памид, Траминер и др.. Масовата представа за производството на вино е картината на мачкането на набраното грозде от хубави млади жени със запретнати поли. Това може да е вярно, но желаещите да получат хубаво вино ще подходят по друг начин. За качеството на виното определящ е не само гроздовият сок. От значение са кожицата, месото (пулпа) и семките. Веществата в тях допълват характерния за сорта вкусов букет и аромат на виното. Желателно е преди мачкането зърната да бъдат отделени от чепката. Тази практика е известна като оронване (ронкане) и е от значение за намаляване на танините във виното. Цялата маса, състояща се от сок, пулп, кожица и семки, е известна като гродова мъст. 

Любителите на бялото вино трябва да отделят от мъстта частиците на чепката, кожицата и семките преди да започне ферментацията.  

Освен с крака гроздето може да бъде смачкано между валяци или в специални гроздомелачки. Такива утройства има на пазара. Задвижването им е ръчно или с мотор. Към току-що получаната кашеста маса може да бъде прибавена серниста киселина или натриев метабисулфит срещу нежелана активност на вредни бактерии, които пречат на правилната ферментация. Това е тънкост в технологията и за практикуването и е необходима консултация със специалист.   

Виното трябва да отлежи в чисти съдове. При използването на бъчви, които вече са съхранявали вино, е необходимо предварително измиване, пропарване и опушване със серни ленти. Масова любителска практика е използването на пластмасови бидони и метални съдове от некорозираща ламарина. Важното е такива съдове да са използвани само за винопроизводство. Те са по-лесни за почистване, но то не бива да бъде подценявано.

След преминаването на бурната ферментация идва ред на пресоването. Това е отстраняване на твърдата маса от течността чрез прецеждане и пресоване на гроздовата мъст. При малки количества, заложени в домакинството, това е възможно ръчно през гевгир или тензух, но за по-големи количетва е необходима преса. Ферментацията на отделената течна фаза може да завърши в друг съд.

След края на ферментацията виното подлежи на претакане. По същество това е освобождаване от утайките, придаващи нежелани миризми. Ето защо е необходиво да стане в проветриво помещение. Преточеното вино има по-привлекателен външен вид на преминаваща светлина. 

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров” - София

Грижи за поразените от мана лози тук!

Оползотворяване на гроздовата реколта
9524

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
За агробизнеса
Порожанов: В средата на декември проектът на новия Закон за земята ще бъде готов
Агробизнесмен на България
Посланието на Светла Стоянова към агробизнеса: Сейте с любов и пазете земята, която ни храни
Корекции
Заради България ЕК ще иска пълни стенограми на предложенията на браншовите съюзи по бъдещата ОСП
Слабата реколта от царевица в Евросъюза съвпадна с рекордния добив в Украйна
10 пъти нарасна вносът на украинската царевица в ЕС
Изложението ще бъде с нова концепция за изложбените площи
Дванадесетото издание на БАТА АГРО ще се проведе от 14 до 17 май 2019
Вкусно разнообразие
Юфка по японски
Свързани материали
Виж
С началото на гроздобера започнаха и кражбите
Гроздето се изкупува на цени между 60 и 80 стотинки
Министър Порожанов: Очакваме добра реколта от грозде тази година
Днес откриват гроздобера
Порожанов призова лозарите да инвестират в напояване
На 11 септември в Пазарджишко ще бъде открит гроздоберът
Танева ще открие гроздобера в пловдивското село Устина
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам