Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.10.2017 г.

Вредни ли са за здравето “директните сортове” грозде?

Захарозата в тях влошава вкуса на виното

С името “директни сортове” се означават лози, които се счита, че са устойчиви на филоксера и могат да се засаждат без присаждане във филоксерни райони. Под това име се включват и лози, които нямат достатъчна устойчивост на филоксера и трябва да се присаждат, но притежават известна устойчивост на мана и оидиум, както и по- висока устойчивост на ниски зимни температури от културната лоза.
“Директните сортове” имат различен произход. Едни от тях са вариации на видове лози от американската група, докато други са кръстоска между тях. Тези сортове (наречени “стари”) са били внесени от Америка в Европа в началото на възобновяването на унищожените от филоксера европейски лозя. Към тях спадат хибридите Отело, Ноа, Изабела, Конкорд, Жакез и др. “Новите директни хибриди” са получени в Европа от кръстосването на европейската лоза с американски видове лози. Най-известни са сортовете, получени от френските селекционери, Сейбел, Кудер, Малег, Кастел, Бако. Те се различават съществено по качество на гроздето и на виното от старите директни сортове.

Изискват песъкливи почви
Директни сортове се отглеждат в страни, като Франция, Сърбия, Румъния, Молдова, както и у нас и то преди всичко с любителско значение. Увлечението към засаждане на такива сортове се дължи преди всичко на това, че се отглеждат лесно, тъй като не се пръскат, освен по изключение и поради това, че не измръзват. Повечето от тях обаче не са устойчиви на филоксера и трябва да се присаждат, ако не се засаждат върху високо песъкливи почви (над 70 %). Освен това, те са взискателни към почвите и трябва да се засаждат на дълбоки, плодородни и добре влагозапасени почви. Ако са с недостатъчна влажност, гроздовете и зърната им остават дребни и с малко сок.


Напитката има “лисичи” вкус
От тези сортове се получават вина с ниско качество и обикновено имат привкус и аромат на диво, наречен “лисичи” вкус. Гроздето на червените сортове дава обикновено силно обагрени вина, които могат да послужат за подсилване на слабо обагрени напитки. Някой хора пък предпочитат да консумират гроздето от тези сортове в свежо състояние, заради специфичния им вкус. Месото е най- често слизесто, кожицата на зърната лесно се отделя от него, а семената са едри.
Мъстта на повечето сортове освен глюкоза и фруктоза съдържа и захароза, която влошава вкуса на виното. Твърде богата е на пектинови вещества, поради което при ферментация се образува метилов алкохол. В сортовете с червено грозде е установено наличието на диглюкозиди, които са крайно нежелани за виното и според някой автори – вредни за човешкото здраве, като някой смятат, че са и канцерогенни. Научни публикации, които да доказват вредното въздействие върху човешкия организъм от използването на грозде или вино от директните сортове, няма.

15 са разработените сортове у нас
В нашата страна са селекционирани над 15 сорта. От тях по-значителен интерес представляват сортовете Наслада, Сторгозия и др. Голямата актуалност от създаването на такива сортове се обуславя от необходимостта от опазване на природната среда, намаляване на влиянието на остатъчните количества от растителнозащитните препарати върху човешкия организъм и внедряване на промишлени технологии при отглеждането на лозовата култура.
В Европейския съюз, както и у нас (чл. 2, ал. 3 от Наредбата за правилата за класифициране на винените сортове лози) не се допуска отглеждането на сортове от групата на старите директни сортове Ноа, Отело, Изабел, Жакез, Клинтон и Хербемонт. Някои от страните-членки обаче все още произвеждат вина от тези сортове. Пример за това е Кипър, където се произвеждат напитки от сорта Отело и които са с добри органолептични качества.

Вредни ли са за здравето “директните сортове” грозде?
59212
 

Последни материали
Виж
До края на септември изплащат помощта
От 19 август се подават заявления за подпомагане на животновъди и пчелари по de minimis
Над 168 хил. лева отпуска ДФЗ за компенсиране на най-силно ощетените фермери от пожарите през юли
Реколтата от сливи и джанка е на средно ниво от 44 500 тона
Очаква се реколтата от ябълки в Германия да надхвърли 1 милион тона
Нужен е робот за хранене
Фермерът Господин Иванов: Махам клетките за теленца, ще ги отглеждам в групи
Акция на WWF
Българите дариха противопожарни екипи на десетки доброволци
Искането не касае започналите работа
НАП: До 25 август зрелостниците трябва да платят 43,08 лв. здравна осигуровка
Свързани материали
Виж
Въпреки очакваните рекордни цени лозарите ще останат без печалба
Добивите от грозде се очертават с 20-30 на сто под миналогодишните
Повишаването на цените е неизбежно при оскъпената суровина и очаквания внос
Ще правим вино от червените сортове грозде след измръзването на белите
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Кои сортове грозде създават най-доброто червено вино?
До 10 декември ДФЗ ще изплати помощта
До 15 ноември лозарите заявяват помощ за борба с вредителите
Туршия камби с карфиол и грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини