Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.10.2017 г.

Вредни ли са за здравето “директните сортове” грозде?

Захарозата в тях влошава вкуса на виното

С името “директни сортове” се означават лози, които се счита, че са устойчиви на филоксера и могат да се засаждат без присаждане във филоксерни райони. Под това име се включват и лози, които нямат достатъчна устойчивост на филоксера и трябва да се присаждат, но притежават известна устойчивост на мана и оидиум, както и по- висока устойчивост на ниски зимни температури от културната лоза.
“Директните сортове” имат различен произход. Едни от тях са вариации на видове лози от американската група, докато други са кръстоска между тях. Тези сортове (наречени “стари”) са били внесени от Америка в Европа в началото на възобновяването на унищожените от филоксера европейски лозя. Към тях спадат хибридите Отело, Ноа, Изабела, Конкорд, Жакез и др. “Новите директни хибриди” са получени в Европа от кръстосването на европейската лоза с американски видове лози. Най-известни са сортовете, получени от френските селекционери, Сейбел, Кудер, Малег, Кастел, Бако. Те се различават съществено по качество на гроздето и на виното от старите директни сортове.

Изискват песъкливи почви
Директни сортове се отглеждат в страни, като Франция, Сърбия, Румъния, Молдова, както и у нас и то преди всичко с любителско значение. Увлечението към засаждане на такива сортове се дължи преди всичко на това, че се отглеждат лесно, тъй като не се пръскат, освен по изключение и поради това, че не измръзват. Повечето от тях обаче не са устойчиви на филоксера и трябва да се присаждат, ако не се засаждат върху високо песъкливи почви (над 70 %). Освен това, те са взискателни към почвите и трябва да се засаждат на дълбоки, плодородни и добре влагозапасени почви. Ако са с недостатъчна влажност, гроздовете и зърната им остават дребни и с малко сок.


Напитката има “лисичи” вкус
От тези сортове се получават вина с ниско качество и обикновено имат привкус и аромат на диво, наречен “лисичи” вкус. Гроздето на червените сортове дава обикновено силно обагрени вина, които могат да послужат за подсилване на слабо обагрени напитки. Някой хора пък предпочитат да консумират гроздето от тези сортове в свежо състояние, заради специфичния им вкус. Месото е най- често слизесто, кожицата на зърната лесно се отделя от него, а семената са едри.
Мъстта на повечето сортове освен глюкоза и фруктоза съдържа и захароза, която влошава вкуса на виното. Твърде богата е на пектинови вещества, поради което при ферментация се образува метилов алкохол. В сортовете с червено грозде е установено наличието на диглюкозиди, които са крайно нежелани за виното и според някой автори – вредни за човешкото здраве, като някой смятат, че са и канцерогенни. Научни публикации, които да доказват вредното въздействие върху човешкия организъм от използването на грозде или вино от директните сортове, няма.

15 са разработените сортове у нас
В нашата страна са селекционирани над 15 сорта. От тях по-значителен интерес представляват сортовете Наслада, Сторгозия и др. Голямата актуалност от създаването на такива сортове се обуславя от необходимостта от опазване на природната среда, намаляване на влиянието на остатъчните количества от растителнозащитните препарати върху човешкия организъм и внедряване на промишлени технологии при отглеждането на лозовата култура.
В Европейския съюз, както и у нас (чл. 2, ал. 3 от Наредбата за правилата за класифициране на винените сортове лози) не се допуска отглеждането на сортове от групата на старите директни сортове Ноа, Отело, Изабел, Жакез, Клинтон и Хербемонт. Някои от страните-членки обаче все още произвеждат вина от тези сортове. Пример за това е Кипър, където се произвеждат напитки от сорта Отело и които са с добри органолептични качества.

Вредни ли са за здравето “директните сортове” грозде?
46330
 

Последни материали
Виж
Изключението е при ферментиращите продукти и някои кози сирена
Производството на мляко и млечни продукти в Хърватия намалява
Чрез морската програма са въведени съвременни и ефективни технологии
България вече е търсен износител на риба, рибни продукти и деликатеси
Тайван договори на търг над 100 000 тона хлебно зърно с произход от САЩ
Тайланд купи скъпо украинска фуражна пшеница
От селскостопанска постройка в местност край село Подвис
Разследват кражба на селскостопански и строителни инструменти в Смолянско
Коментар на Грейнстор по доклада на USDA за юни
България е световен лидер в производството на лавандулово масло
В Чирпан за трети път провеждат Международен фестивал на лавандулата
Свързани материали
Виж
До 16 юни е отворен вторият прием на заявления за инвестиции в екологични съоръжения в лозаро-винарския сектор
Предстоящо
На изложението Macfrut 2024 в Италия очаквайте симпозиум за десертното грозде
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Обсъждането на промените в наредбата е до 13 юли
По-голям размер на помощта за лозаро-винарския сектор през 2023 г.
Допустими за подпомагане са винените сортове
Малко над 3700 лева е максималното застрахователно обезщетение за гроздовата реколта
Зъдържаха крадец на един тон мавруд от лозе край Любимец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини